• 瀏覽: 11,116
  • 回覆: 40
個同事因為約左朋友,年29晚之前去日本,去到初五之後先返,因為佢真係同d朋友plan左好耐,自己又通左關之後好想返去食下日本野同玩返一個禮拜,因為今年係佢新一年入職,佢早2日食飯就話因為唔知上年公司派利是係咩情況,我地就話正常情況下老細封開工利是一定會收到既,但係如果你話一d唔係太熟既阿姐同senior d既同事,你過左初3、初4之後其實都唁洗旨意會派畀你,因為曾經有個同事入職之後,去左成個禮拜旅行,結果返到黎滿心歡喜想拎利是,結果淨係收到老細果封...
咁其實你簡d呢個時間去出trip去旅行都預左架啦下嘛...

公司有人情味既應該會放定係你枱面...至少老細都會派~

咁大個人,收唔到利是會無錢開飯,所以好介意?

去得旅行預咗啦!都唔過節點解有節日嘅禮物呀?加上利是是意頭,唔係窮到要利是錢開飯嘛?

引用:
原帖由 諗名好鬼煩 於 2023-1-18 11:17 發表
個同事因為約左朋友,年29晚之前去日本,去到初五之後先返,因為佢真係同d朋友plan左好耐,自己又通左關之後好想返去食下日本野同玩返一個禮拜,因為今年係佢新一年入職,佢早2日食飯就話因為唔知上年公司派利是係咩情況,我地就話正常情況下老細封開工利是一定會收到既,但係如果你話一d唔係太熟既阿姐同senior d既同事,你過左初3、初4之後其實都唁洗旨意會派畀你,因為曾經有個同事入職之後,去左成個禮拜旅 ...
又要去玩,又要收開工利是!邊有咁著數呀!你邊位呀!冇人會圍住你轉㗎!

講真,啲利是有幾錢啊,無咩所謂啦

又係香討嘅編輯扮網民老作然後再係自己官方fb出post話有網民乜乜物物。。

針無兩頭利,自己選擇吧!

引用:
原帖由 諗名好鬼煩 於 2023-1-18 11:17 發表
個同事因為約左朋友,年29晚之前去日本,去到初五之後先返,因為佢真係同d朋友plan左好耐,自己又通左關之後好想返去食下日本野同玩返一個禮拜,因為今年係佢新一年入職,佢早2日食飯就話因為唔知上年公司派利是係咩情況,我地就話正常情況下老細封開工利是一定會收到既,但係如果你話一d唔係太熟既阿姐同senior d既同事,你過左初3、初4之後其實都唁洗旨意會派畀你,因為曾經有個同事入職之後,去左成個禮拜旅 ...
死窮撚 同香港人驚蝕底性格 驚咪吾好去旅行囉 甘都要開post俾人笑 垃圾

貪心

中下及下下層開工利是有得幾多,嗰一百,幾十無咗開唔到飯?這貼得啖笑

新年要攞假既姐係輪休既工啦
依啲日子你同事一個人霸哂成段 其他人想放下散假都唔得

仲想人地比利是?唔比說話佢聽都偷笑啦

引用:
只要人緣好, 人哋點都留返俾你, 如果唔係就好難講喇.

引用:
唔驚炒魷?
最常用個招,你告長假,老闆即出個WHATAPP通知同事:你自己辭職了

咁大過人覺唔覺得核突呢?
現在就收啫!將來要做派嗰個點算?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]