• 瀏覽: 38,589
  • 回覆: 452
  • 追帖: 6
+29
- 行左約3個月超過5千km,主要係免費充電,月慳超過3千蚊油錢
- 日常用電量已足夠1星期
- 充電方便,Tesla有好多充電站
- 操控、避震感覺唔太差(以前揸開歐洲車,真係唔覺有分別)
- One Pedal Drive同autohold認真方便同安全,好少需要踩brake,塞車或斜路都好輕鬆
- 停車等人嘆冷暖氣唔洗熄匙
- 經常有軟體更新,keep住升級功能
- Tesla意外地受到女性朋友同小朋友歡迎,因感覺新鮮,坐落又舒適
- 0至100km加速先4秒幾,爽!
- 語音、導航、(半)自動駕駛、手機實時睇車cam等功能方便又安全
- 有前、後行李箱,大量儲物空間,放輪椅行李喼都冇問題

暫時冇投訴,不過隨著越來越多人買電動車,預計充電會冇咁方便,但肯比錢用超充就冇問題。自己屋苑舊年已成功申請充電易資助,可惜工程要到2025年第一季先完成,浪費左Tesla免費送嘅充電機🥴

新手上路, 多多包涵!
充電方便意思係同入油比?

引用:
原帖由 subming 於 2023-1-20 11:45 發表
充電方便意思係同入油比?
去商場行街食飯就可以順便充電,唔覺得充電係困擾,個人覺得唔會比入油麻煩好多

引用:
原帖由 PH3038 於 20/1/2023 12:41 發表

去商場行街食飯就可以順便充電,唔覺得充電係困擾,個人覺得唔會比入油麻煩好多
係同入油比就無可能方便得過入油、就算充電時間可以同入油一樣、入油可以門唔開人唔使落地坐向度就得

0至100km加速4秒幾,無錯係幾爽、可惜受重量影響需要路面配合才用得到、到路面用到嘅時候、實際極速得果2百左右係任俾人過超級無引的

轉揸電動車,成個思維習慣要轉,不過點都好,掉咗架踢屎罅啦,垃圾。

唉!唔知我收車先定係減價先?

你響呢度讚Tesla,好多人會唔高興

引用:
原帖由 ANZAS 於 2023-1-20 15:05 發表
你響呢度讚Tesla,好多人會唔高興
哈哈,我只係分享下自己嘅真實體驗,比有興趣換電車嘅朋友參考下

引用:
原帖由 subming 於 2023-1-20 13:06 發表
0至100km加速4秒幾,無錯係幾爽、可惜受重量影響需要路面配合才用得到、到路面用到嘅時候、實際極速得果2百左右係任俾人過超級無引的
老友,香港最多行110km/h,冇機會行極速㗎喎,其實加速夠快感覺已經夠晒爽,揸過就會明白

3個月超過5千km,UBER driver 

引用:
原帖由 subming 於 2023-1-20 12:56 發表

係同入油比就無可能方便得過入油、就算充電時間可以同入油一樣、入油可以門唔開人唔使落地坐向度就得
我响商場泊低架車插支充電槍就可以去行街食飯睇戲,完全唔覺得麻煩,反而以前要專登去揾油站入油,好多時要排隊,減價日就更排到傻,排隊時又唔可以行開,其實都幾麻煩㗎

引用:
原帖由 ntt1567 於 2023-1-20 15:21 發表
3個月超過5千km,UBER driver 
唔係,我住新界响九龍返工,另外成日要接送老婆,同埋換左電車後因為電費平所以遊多左車河🤭

引用:
原帖由 lhcdims 於 2023-1-20 15:04 發表
唉!唔知我收車先定係減價先?
以下係電車最新價錢,有錯請指正:
Tesla M3SR 34.1萬
Tesla MYSR 36.7萬
Benz EQA250 46.5萬
BMW i4 46萬
BMW iX3 55萬
Tesla香港真係有必要減價?我覺得機會唔大

引用:
原帖由 PH3038 於 2023-1-20 15:28 發表

以下係電車最新價錢,有錯請指正:
Tesla M3SR 34.1萬
Tesla MYSR 36.7萬
Benz EQA250 46.5萬
BMW i4 46萬
BMW iX3 55萬
Tesla香港真係有必要減價?我覺得機會唔大
之前好似係平D,另外咁多地方都減,香港唔敢講,你都叫做揸左幾個月,如果佢減價,我車都未掂過就唔見幾皮

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]