• 瀏覽: 33,527
  • 回覆: 213
  • 追帖: 4
+13
小弟係有雪藏牌25年嘅初哥, 所以想搵行車導航, 請問有冇師兄師姐種更高德地圖 ?定係google map都可以應付到?

在香港,高德完勝Google map

引用:
原帖由 日照雷門 於 2023-1-21 12:37 發表
在香港,高德完勝Google map
但係發覺只有簡體字

有高德,Google map係垃圾

引用:
原帖由 天邊海角 於 2023-1-21 12:50 發表
有高德,Google map係垃圾
可唔可以介紹下 高得有幾好用? 真心想知道

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 SonyRaymond 於 2023-1-21 12:51 發表

可唔可以介紹下 高得有幾好用? 真心想知道
連紅燈秒數都顯示埋你話呢?

引用:
原帖由 油站長長馬 於 2023-1-21 15:50 發表

DLLM,. 用沽狗啦
新年流流做乜講粗口, 食藥啦

引用:
原帖由 SonyRaymond 於 2023-1-21 12:00 發表
小弟係有雪藏牌25年嘅初哥, 所以想搵行車導航, 請問有冇師兄師姐種更高德地圖 ?定係google map都可以應付到?
樓主你睇完依幅圖仲夠唔夠膽用google map?!🤭

引用:
原帖由 交易聲東擊西 於 2023-1-21 16:17 發表

連紅燈秒數都顯示埋你話呢?
唔係次次準,我估係用大數據得出的秒數

高德巴士線都認得好準,Google係唔識分嘅

仲有當你跟唔到指示嗰陣高德好快修正,Google只會叫你不停掉頭

引用:
原帖由 SonyRaymond 於 2023-1-21 12:38 發表

但係發覺只有簡體字
are u sure ?

高德

我都用緊高德、掂👍🏼

由A點去B點導航指示,係高德好啲。不過以下對於我嘅使用情況,有以下嘅分別:
- Google即時交通狀況準啲
- Google Map同其他Google服務連結強啲,所以好多時都方便啲,譬如你去個friend到,可以直接search個friend個名(當然你電話簿要有你個friend個地址)
- 高德好細心,譬如你去到一個目的地後,佢會show附近停車場,你可以揀其中一個停車場繼續導航,而且真係帶到去停車場入口,唔係去到外圍自己再揾
- 高德地圖資料一定無Google咁多,好多時連大廈名都無,要自己揾街名門牌,Google就算店舖名都9成揾到
- 高德搜尋會成日出國內同名地方(試下打金融中心,佢會出深圳結果),所以要望真
- 高德只得簡體,感覺就係隔咗一重,尤其係睇唔慣香港地方名用簡體顯示

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]