• 瀏覽: 7,555
  • 回覆: 35
小弟由上年 4月開始量地 , 因為都叫有少少積蓄 , 所以想 HEA一陣先搵工
不過 ... 好似 HEA過頭左少少 ^.^"

小弟之前果份 , 係係親戚間蚊型公司度做(得我一個員工) ,
如果齋計公司野 , 就真係少野做得可憐 ... 不過佢叫我做埋佢好多私人野
好似佢同自己租客 D野等等各樣 , 但整體上都好清閒下 ...

不過無拉 ... 我自己都唔覺得會搵到一份咁筍既工 ^.^"

所以我現實 D , 搵要企 , 要少少體力勞動既工 ...
呢個一來我身體有少少 "賤骨頭" , 早年整歪過腰頸 , 如果做份成日坐既工
反而要額外做好多運動去保持身體 , 如果唔係 ,
腰頸+精神都會好唔舒服 ... 既然係咁 , 我唸住做本身要少少體力勞動既工
反而可以熱工作於運動 , 好似係一個唔錯既選擇咁 ... ^.^"

二來 , 我之前份工又真係清閒得太無技術含量 ...
雖然有時都要打下信 / 合約 , 但基本會寫打 , 識較字體大小 粗幼就OK ,
整複雜少少既圖表 , EXCE果時我都唔識
(當圖表用 , 自己填數字上去都OK , 但用佢個方程度系制就唔係好掂 ^.^")
咁仲有幫公司計下開支 收入 / 客戶既利息果 D都 OK既 ,
但我覺得加減數都無人唔曉吧 ^.^"

至於 "少少體力勞動" 即係幾多呢???
咁講拉 , 小弟以前做過夜間 7仔 , 夜間 7仔就即係要上貨 ,
咁搬貨入倉 + 上貨 . 都算一個人搞得掂既 ... 但如果去到搬運公司果 D ,
我既體力就應該未到呢個 LEVEL ^.^"

... 有無人有好題議???

係喎 ... 我好似未講目標人工呀可??? ^.^"

其實小弟既積蓄 , 按我 E+洗錢既速度 , 大概都可以用4-5年 ,
所以小弟唔係太想返一周6日 日日12粒鐘既工 ... ^.^"

如果可以既 , 最好有 D 7-9K既兼職 , 一周4HRS 夜班都OK ,
但想集中係3-4日返晒 ^.^"

講真架 , 小弟唔算好怕辛苦 , 只係唔想工時長 ^.^"

咁你而家搵到工未?

引用:
原帖由 查斯丁尼大帝 於 2023-1-23 13:08 發表
搵工喺網上搵去勞工處搵,上呢啲有人介紹工比你咩?

引用:
原帖由 查斯丁尼大帝 於 2023-1-23 19:44 發表

其實小弟既積蓄 , 按我 E+洗錢既速度 , 大概都可以用4-5年 ,
所以小弟唔係太想返一周6日 日日12粒鐘既工 ... ^.^"

如果可以既 , 最好有 D 7-9K既兼職 , 一周4HRS 夜班都OK ,

講真架 , 小弟唔算好怕辛苦 , 只係唔想工時長 ^.^" ...
你想搵做幾個鐘嗰啲?

引用:
原帖由 Bling 於 2023-1-23 21:58 發表

你想搵做幾個鐘嗰啲?
SORRY , 我上面打錯左 ... 我係想話 :
寧願一周返四日 , 共 40HRS , 都唔想返一周返五至六日 ^.^"

要企 少少體力勞動(大果 D我未必得 ^.^") 夜班都 OK

搵要企,咁咪出去企街囉!

引用:
原帖由 查斯丁尼大帝 於 2023-1-24 07:58 發表

SORRY , 我上面打錯左 ... 我係想話 :
寧願一周返四日 , 共 40HRS , 都唔想返一周返五至六日 ^.^"

要企 少少體力勞動(大果 D我未必得 ^.^") 夜班都 OK
明白,到處搵吓呢啲條件。

你係米講看更呀?

保安

試下去洗屎坑,睇住個廁所,有人屙完屎就入去清一清

引用:
原帖由 查斯丁尼大帝 於 2023-1-23 13:08 發表
做茶餐廳咪得囉,千祈唔好打啲一個人公司嘅工,我有個朋友年青時就係打一人公司嘅工,佢同我講嘅,我到而家都仲記得,做做下嘢,老板叫佢同佢去街市買十蚊牛肉同埋一支豉油番公司……

引用:
原帖由 沒自信的人 於 2023-1-24 12:23 發表
保安
其實我又唔想做保安 ... 一來又係工時問題 ,
二來我都真係想做 D有少少勞動既工 ^.^"

引用:
原帖由 查斯丁尼大帝 於 2023-1-23 19:44 發表

講真架 , 小弟唔算好怕辛苦 , 只係唔想工時長 ^.^" ...
去馬會場外投注做

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]