• 瀏覽: 17,066
  • 回覆: 320
  • 追帖: 3
+46
對於一個正常人普通人來說, 究竟邊到福利好D呢? 哪一邊生活容易D呢!

唔好講什麼機遇呢D虛無縹緲野!

一個正常普通人, 一般學歷、一般能力, 收入不多, 但又高於申請公屋的限額!

哪一邊生活比較容易?

住, 香港人要自己死儲難儲咁儲首期去買樓!

但大陸人可以借返自己的社保來買樓!

大陸坐巴士, 通常每程兩蚊! 地鐵先係三、四炆!
香港已經好少在十蚊以內!

香港自己極少生產食物, 食物超級貴!
大陸食物好平, 只要不是入口的, 肉類多數係香港三分一價錢, 菜更加只係香港的十分之一!

衣物, 香港人係先敬羅衣後敬人, 下下講行頭, 着得普通, 會俾人歧視! 就算只係 sales 仔, 老細都要求多多, 但又無服裝津貼, 搞到有D人錄咭洗大咗!

係大陸, 你千祈唔好着得好過領導!

養老,香港物價貴, 得千幾蚊, 真係買生果都唔夠,其實不應叫生果金, 叫番梘金就差唔多, 夠每月買洗潔精、番梘用來清潔, 跣到老人攤攤腰!

大陸有三千, 大陸物價低, 三千已經可以餐餐有菜有肉, 兩夫婦一齊領, 三餸一湯,無難度!

結論:
香港福利少, 衣食住行昂貴, 生活困難, 唔知正常的大陸人來香港做乜!

香港人當然搬返大陸住,小朋友返大陸接受教育係最理想嘅事,現今大陸衣食住行,優勝過香港好多,相信陸續大把香港人搬上大陸居住。

以前內地人偷渡去香港, 唔喺好on居!

引用:
原帖由 huanghe2574 於 2023-1-23 09:25 發表
對於一個正常人普通人來說, 究竟邊到福利好D呢? 哪一邊生活容易D呢!

唔好講什麼機遇呢D虛無縹緲野!

一個正常普通人, 一般學歷、一般能力, 收入不多, 但又高於申請公屋的限額!

哪一邊生活比較容易?

住, 香港人要自己死儲難儲咁儲首期去買樓!

但大陸人可以借返自己的社保來買樓!

大陸坐巴士, 通常每程兩蚊! 地鐵先係三、四炆!
香港已經好少在十蚊以內!

香港自己極少生產食物, 食 ...
你自己講去咗英國香港大陸關你撚事咩?

去咗英國千祈唔好返嚟

引用:
原帖由 南區宇宙的師兄 於 2023-1-23 12:34 發表

咁都可能有很多親人住係中港兩地....

引用:
原帖由 derbi 於 2023-1-23 12:56 發表

咁都可能有很多親人住係中港兩地....
你問吓樓主係咪中國人先講啦唔該

大陸其實一樣先敬羅衣後敬人  如果聽到你講野有香港口音 一樣會歧視你 
你話坐車平  冇錯係平  但係老實講冇香港巴士舒服  香港巴士兩層位多  佢地單層 少位好易坐爆  
食佢地係平  外賣方便   但係講到味道  未必及香港
仲有如果講到做嘢   你香港學歷香港証件  除非你有好專業既技能   如果唔係 好難揾工

引用:
原帖由 南區宇宙的師兄 於 2023-1-23 12:35 發表
去咗英國千祈唔好返嚟
你以乜資格叫人唔好返來?

引用:
原帖由 南區宇宙的師兄 於 2023-1-23 12:34 發表

我同屋企人有份交稅, 唔係俾D無謂人洗的!

引用:
原帖由 摯誠好笑的舞蹈 於 2023-1-23 13:27 發表
大陸其實一樣先敬羅衣後敬人  如果聽到你講野有香港口音 一樣會歧視你 
你話坐車平  冇錯係平  但係老實講冇香港巴士舒服  香港巴士兩層位多  佢地單層 少位好易坐爆  
食佢地係平  外賣方便   但係講到味道  未必及香港
仲有如果講到做嘢   你香港學歷香港証件  除非你有好專業既技能   如果唔係 好難揾工
大陸人好易出到車, 而且多車位, 住村的人, 直頭免費泊車, 返工, 公司又有位免費泊車, 香港人,就算人工兩、三萬, 都不可能養車!因為租一個車位,都起碼三、四千, 公司亦無免費車位俾一般普通員工!

大陸人就算人工得一萬, 都可以養車!

引用:
原帖由 huanghe2574 於 2023-1-23 16:51 發表

你以乜資格叫人唔好返來?
乜原來你有去英國咩?

引用:
原帖由 huanghe2574 於 2023-1-23 16:55 發表

我同屋企人有份交稅, 唔係俾D無謂人洗的!
唔知以為你交好多喎

引用:
原帖由 huanghe2574 於 2023-1-23 17:04 發表

大陸人好易出到車, 而且多車位, 住村的人, 直頭免費泊車, 返工, 公司又有位免費泊車, 香港人,就算人工兩、三萬, 都不可能養車!因為租一個車位,都起碼三、四千, 公司亦無免費車位俾一般普通員工!

但係一般香港打工仔好難係大陸揾到工  如果想係個到生活  就只能不停中港來回

引用:
原帖由 huanghe2574 於 2023-1-23 17:04 發表

咁點解大陸咁多人有車嘅呢?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]