• 瀏覽: 1,716
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
請問大家, 洗手間抽氣扇的用途其實是什麼?

沖涼後洗手間仍濕, 開抽氣有助抽走水氣嗎?謝謝!

***LovE Is AlL ArOuNd***
引用:
原帖由 Molimolimolly 於 2023-1-23 13:02 發表
請問大家, 洗手間抽氣扇的用途其實是什麼?

沖涼後洗手間仍濕, 開抽氣有助抽走水氣嗎?謝謝!
絕對有用,廁所如果冇抽氣扇,一定發到豬頭咁。

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2023-1-23 13:14 發表

絕對有用,廁所如果冇抽氣扇,一定發到豬頭咁。
即係沖完其實唔好即刻熄抽氣?要抽一陣先?

引用:
原帖由 Molimolimolly 於 2023-1-23 18:42 發表

即係沖完其實唔好即刻熄抽氣?要抽一陣先?
應該要咁做,鏡見到清返至熄機就最好。

空氣對流會帶走濕氣,同埋你去大小解都有腥臭味,尤其開大唔開抽氣扇,第二位入去就會想嘔,除非你自己獨居 ! 

仲有一樣嘢  好多人開抽氣扇, 關上了門   , 但門上面有沒有安裝疏氣, 或者冇開廳或房嘅窗 , 做成冇對流, 抽氣效果  事倍功半. 更甚者      抽咗地渠啲臭氣上嚟     造成病毒感染, 淘大花園沙士就係咁樣!

我自己就習慣開抽氣扇時, 打開廳個窗, 廁所門就打開少少    因為我得兩個人住   所以冇乜所謂.
如果想關上廁所門   又想有對流    , 可以喺度門上面做個疏氣.

引用:
原帖由 ft907 於 2023-1-26 16:30 發表
仲有一樣嘢  好多人開抽氣扇, 關上了門   , 但門上面有沒有安裝疏氣, 或者冇開廳或房嘅窗 , 做成冇對流, 抽氣效果  事倍功半. 更甚者      抽咗地渠啲臭氣上嚟     造成病毒感染, 淘大花園沙士就係咁樣!

我自己就習慣開抽氣扇時, 打開廳個窗, 廁所門就打開少少    因為我得兩個人住   所以冇乜所謂.
如果想關上廁所門   又想有對流    , 可以喺度門上面做個疏氣 ...
開廁所窗有幫助嗎?

等佢空氣流通掛?

引用:
原帖由 Molimolimolly 於 2023-1-26 21:13 發表

開廁所窗有幫助嗎?
廁所窗如果响抽氣扇同一位置,就做唔到有效空氣對流。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]