• 瀏覽: 2,610
  • 回覆: 67
  • 追帖: 1
+2
你好關於實名登記問
我想問本身持有一張太空卡即係有便利店購買㗎,問題如下
1.我想問係咪帶嗰張卡連同身份證影印本親身去電訊商門市部登記就可以?
2. 因為啟動後有180日期限。過咗期唔增值就會失效,我想知如果登記咗嘅電話卡失效之後係咪要去進行取消手續??需唔需要咁樣做還是由佢失效不必理會呢?(如果唔想再用嘅話)
3. 因為喺實名登記之前失咗後唔用的卡嘅都隨之棄掉,主要想問因為有身份證登記是否失效都要辦理手續取消??
4. 假如唔需要失效的實名登記嘅電話卡辦理取消手續。那麼個人有十個名額限額係進行實名登記電話號碼,如果唔辦理取消手續咁咪蝕咗一個名額囉請問如何以資識別呢?
 懇請詳細解答感謝

引用:
原帖由 minimira 於 23/1/2023 23:41 發表
你好關於實名登記問
1.我想問係咪帶嗰張卡連同身份證影印本親身去電訊商門市部登記就可以?
2. 因為啟動後有180日期限。過咗期唔增值就會失效,我想知如果登記咗嘅電話卡失效之後係咪要去進行取消手續??需唔需要咁樣做還是由佢失效不必理會呢?(如果唔想再用嘅話)
3. 因為喺實名登記之前失咗後唔用的卡嘅都隨之棄掉,主要想問因為有身份證登記是 ...
以下有詳細資料
https://www.ofca.gov.hk/tc/consumer_focus/guide/hot_topics/sim_registration/index.html

sorry 看左但唔明......

你好關於實名登記問
3. 因為喺實名登記之前失咗後唔用的卡嘅都隨之棄掉,主要想問因為有身份證登記是否失效都要辦理手續取消??
4. 假如唔需要失效的實名登記嘅電話卡辦理取消手續。那麼個人有十個名額限額係進行實名登記電話號碼,如果唔辦理取消手續咁咪蝕咗一個名額囉請問如何以資識別呢?
 懇請詳細解答感謝

其實有乜特別需要一個人登記10張咭?

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2023-1-28 09:25 發表
擁有10個女人,每個女人一張專用卡,咁就唔會叫錯

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 28/1/2023 09:25 發表
的士佬,外圍佬

引用:
原帖由 minimira 於 2023-1-23 23:41 發表
你好關於實名登記問
3. 因為喺實名登記之前失咗後唔用的卡嘅都隨之棄掉,主要想問因為有身份證登記是 ...
自己登記都得啦

引用:
原帖由 minimira 於 2023-1-27 18:17 發表
sorry 看左但唔明......

你好關於實名登記問
3. 因為喺實名登記之前失咗後唔 ...
咁你落電訊商搵啲職員幫你做

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2023-1-31 13:52 發表

擁有10個女人,每個女人一張專用卡,咁就唔會叫錯
啲人買咁多張卡可能就係呢個用途但而家限制每人係咪四張?

引用:
原帖由 YESCHOK 於 2023-2-5 22:32 發表

啲人買咁多張卡可能就係呢個用途但而家限制每人係咪四張?
每間本地電訊商的登記上限
 個人用戶 – 不多於10張
不設上限
 企業用戶 – 不多於25張
不設上限
咁睇應該係10張?

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2023-2-6 10:20 發表

每間本地電訊商的登記上限
電話儲值卡上台月費服務卡
 個人用戶 – 不多於10張不設上限
 企業用戶
個人用戶可以10張,係咪每間電訊商10張?還是全部電訊商計埋個人用戶只能夠10張?

引用:
原帖由 YESCHOK 於 2023-2-6 11:11 發表

個人用戶可以10張,係咪每間電訊商10張?還是全部電訊商計埋個人用戶只能夠10張?
咁就要問正苦了 
1個人用10張已經夠誇張
每間都開10張,呢個人,好有可疑

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2023-2-6 12:56 發表

咁就要問正苦了 
1個人用10張已經夠誇張
每間都開10張,呢個人,好有可疑
要咁多直頭精神病啦
我好奇問吓,執字粒係咪每間電訊商都可以10張咁講吓啫,我一張上台咭電話已經夠用。

引用:
原帖由 YESCHOK 於 2023-2-6 12:59 發表

要咁多直頭精神病啦
我好奇問吓,執字粒係咪每間電訊商都可以10張咁講吓啫,我一張上台咭電話已經夠用。
我明你問乜 
其實都唔算係執字粒,可能真係有人需要咁多張既 
係正苦d字面解釋得唔夠清晰

我都係一張上台,另一張大陸用
肺炎之前,間唔中會上去行街,果時電話個plan未有大陸數據,所以焗住要多張clubsim
而家個plan連埋大陸數據,又可以1張卡就夠
btw,我部電話唔係雙卡,其實都好唔方便,同埋會有機會唔見卡
下次換機要換雙卡機,去旅行都方便,又唔駛驚唔見卡

引用:
原帖由 崖上純情的主席 於 2023-2-6 13:01 發表

我明你問乜 
其實都唔算係執字粒,可能真係有人需要咁多張既 
係正苦d字面解釋得唔夠清晰

我都係一張上台,另一張大陸用
肺炎之前,間唔中會上去行街,果時電話個plan未有大陸數據,所以焗住要多張clubsim
而家個plan連埋大陸數據,又可以1張卡就夠
btw,我部電話唔係雙卡,其實都好唔方便,同埋會有機會唔見卡
下次換機要換 ...
好奇問吓講嚟笑吓

喺網睇到啲信息叫快啲2月23日前實名登記,個人限10張公司25張。跟住睇到電訊公司話公司只能比每人限10張,咁執字粒問吓啫。是否間間電訊商都10張,如果真係同冇實名登記冇乜分別,因為都好多好多張卡。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]