• 瀏覽: 13,359
  • 回覆: 608
  • 追帖: 2
+206
襯新年假期得閒攞出嚟上鍊郁動下先

大家會唔會未睇實物上網買錶?

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2023-5-24 14:23 ) 參與人數 11

1. 會

10 (90.91%)

2. 不會

1 (9.09%)

我都有呀, ball大約15/16年第一次自已係網站半價賣錶我都買左隻. 又係冇睇過買. 果時隻錶有40同43mm 揀, 我揀左43mm. 其實收到果下都麻麻地滿意, 網上圖片係show隻40mm, 因為40mm果隻個怖局好平均好靚, 不43mm就咁拉大左. 成個布局奇奇怪怪. 擺左幾年, 買入價九折賣返出去. 前後可能戴左廿次都冇. 所以之後都冇再未見過實物就買錶比自己.

網上買錶前後我都應該買過十隻到, 係隻ball最唔滿意.

引用:
原帖由 德國老鼠 於 2023-1-24 15:45 發表
我都有呀, ball大約15/16年第一次自已係網站半價賣錶我都買左隻. 又係冇睇過買. 果時隻錶有40同43mm 揀, 我揀左43mm. 其實收到果下都麻麻地滿意, 網上圖片係show隻40mm, 因為40mm果隻個怖局好平均好靚, 不43mm就咁拉大左. 成個布局奇奇怪怪. 擺左幾年, 買入價九折賣返出去. 前後可能戴左廿次都冇. 所以之後都冇再未見過實物就買錶比自己.

網上買錶前後我都應該 ...
我都覺得影相同實物始終都係有偏差較難合心意前排日元低到0.053左右、如果响日本網買錶真係平啲、但我真係無乜信心咁樣隔山買牛

係喎,唔知點解我咁多年都未玩過 Ball 呢個品牌 🤔

引用:
原帖由 tony_timothy 於 2023-1-24 20:21 發表
通常都係覺得佢用氣燈自然發光幾靚先會買

引用:
原帖由 tony_timothy 於 2023-1-24 20:21 發表
Ball有D款都幾靚, 整體手感都唔錯, 鋼水足料(我買果時未轉用904L). 不過D氣燈真係撞手神, 我老婆果隻買左三四年就唔多光, 而家大約十年幾乎完全冇光. 就算之前我話賣左果隻, 個氣燈係光既, 但同其他牌子比冇人地甘光, 人地真係燈咁光, ball就似keep住光既強夜光. 同埋而家ball我覺得有D貴.

新年戴新錶, Longines 我都係第一次買. 真係一分錢一分貨, 就係萬零蚊級數. 鋼水同Ball冇得比, 個感覺同兄弟牌子Rado差唔多. 可能全隻錶都係拋光關係, 個感覺有D cheap, 同一D都唔立體.

加返個夜光效果先

用電話好難影到唔反光

引用:
原帖由 德國老鼠 於 2023-1-24 20:55 發表

Ball有D款都幾靚, 整體手感都唔錯, 鋼水足料(我買果時未轉用904L). 不過D氣燈真係撞手神, 我老婆果隻買左三四年就唔多光, 而家大約十年幾乎完全冇光. 就算之前我話賣左果隻, 個氣燈係光既, 但同其他牌子比冇人地甘光, 人地真係燈咁光, ball就似keep住光既強夜光. 同埋而家ball我覺得有D貴.

氣燈始終都有壽命!舊果啲話可以發光十幾廿年而家應該唔得、同埋而家無舊陣時您上網買有咁好折頭

有啲對呢隻起痰 😃

引用:
原帖由 uechampions 於 2023-1-24 21:30 發表

氣燈始終都有壽命!舊果啲話可以發光十幾廿年而家應該唔得、同埋而家無舊陣時您上網買有咁好折頭
聲稱每25年光度減一半, 其實夜光油都會冇. 不過三幾年唔光就差D啫.

我見好似得返75. 以前佢5折出個價已經係出比AD個價. 即係佢自己做埋都冇賺多到錢, 如果野做多左錢又冇賺多到做乜要做, 所以而家75自己賣都合理. 不過之前問過街外折到儘仲可以多少少折

引用:
原帖由 tony_timothy 於 2023-1-24 21:30 發表
以前我一直都好鍾意Tag heuer都買過兩隻. 不過就係隻Aquaracer令我有D失望. Tag 貴既同平既質量分別都幾大, 貴果D, D鋼水好足料好聚手. 大約十年八年前我拎過隻普通三針Aquaracer上手, 折前未夠兩萬. 隻錶拎上手輕飄飄, 個摺扣仲係用緊D千零兩千蚊精工果D款, 兩片薄金屬片摺埋一齊果種. 我肯定佢高級果D款唔係用呢D扣, 因為我有隻20年前既Tag, 個扣已經係用實心厚摺扣, 同埋D鋼水勁足料. 不過而家貴左咁多, 我估應該有改善.

所以Tag 真係要親身睇過試過上手先好決定. 我最後一隻Tag 已經係16定17年既ceramic heuer 01. 後來出果D有睇過試過, 不過唔多過電.

引用:
原帖由 uechampions 於 2023-1-24 21:22 發表
加返個夜光效果先
係幾靚喎, 不過你戴有D大隻.

引用:
原帖由 tony_timothy 於 2023-1-24 21:30 發表
呢隻Tag Heuer我响瑞聯訂Titoni碳纖維彩虹圈打電話比我話返貨果時問過、因為尖沙咀Sogo呢間無鋼帶得返膠帶款、所以我無去睇到!果時應該折咗買Aquaracer大約兩萬幾仲平過買Seascoper

引用:
原帖由 德國老鼠 於 2023-1-24 21:50 發表

聲稱每25年光度減一半, 其實夜光油都會冇. 不過三幾年唔光就差D啫.

我見好似得返75. 以前佢5折出個價已經係出比AD個價. 即係佢自己做埋都冇賺多到錢, 如果野做多左錢又冇賺多到做乜要做, 所以而家75自己賣都合理. 不過之前問過街外折到儘仲可以多少少折
如果三幾年氣燈弱咗就真係差啲!但我買呢隻上網登記咗都有延長到五年保養、希望唔駛咁快要去維修保養啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]