• 瀏覽: 17,066
  • 回覆: 216
  • 追帖: 2
+3
一去拜年就知, 全部後生唔係掛住睇電話就係睇IPAD, 全部都已經幾百度近視, 年紀大咗就會好易有嚴重眼疾
就算唔係盲, 深近視都對好多發展有影響, 例如運動, over 一千度近視有好多嘢都做唔到
唉…無得救

唔會無得救,科技發達,做個手術搞掂

引用:
原帖由 回鍋肉 於 2023-1-24 15:06 發表
一去拜年就知, 全部後生唔係掛住睇電話就係睇IPAD, 全部都已經幾百度近視, 年紀大咗就會好易有嚴重眼疾
就算唔係盲, 深近視都對好多發展有影響, 例如運動, over 一千度近視有好多嘢都做唔到
唉…無得救
疫情之下呢個問題更加嚴重,已經係無得番轉頭
政府一方面推行數碼科技,另一方面又唔同啲後生宣傳下健康知識
唔知外國係唔係咁

引用:
原帖由 樹寧 於 2023-1-24 15:12 發表
唔會無得救,科技發達,做個手術搞掂
你指矯視手術? 你知唔知去到1000度近視, 唔係你想做矯視就有得做, 好多1000 度, 甚至800度, 都已經做唔到激光矯視

引用:
原帖由 fuc必烈 於 2023-1-24 15:20 發表

唔知外國係唔係咁
某啲國家唔係咁有錢, 唔會個個一部ipad既, 情況咪冇咁嚴重囉

頸椎

引用:
原帖由 回鍋肉 於 2023-1-24 15:23 發表

你指矯視手術? 你知唔知去到1000度近視, 唔係你想做矯視就有得做, 好多1000 度, 甚至800度, 都已經做唔到激光矯視
我知激光做唔到,但係矯視唔一定要激光,植入式隱形眼鏡都得啦,唔洗講到咁1000度就世界末日咁

引用:
唉…無得救
我識人50已經白內障, 沒有長期病患, 完全係因為打機太多

引用:
唉…無得救
一早個心都盲左啦, 只會認為民主, 自由絕對系好野, 
如果香港個個有槍, 俾你自由你都唔敢講野啦, 萬一激嬲人地, 容咩易又亂槍掃架!

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2023-1-24 15:50 發表
頸椎
頸椎有事睇唔出係打機, 因為一向都大把人因為不同原因而頸椎有事

引用:
原帖由 fuc必烈 於 2023-1-24 15:20 發表

唔知外國係唔係咁
其實根本就係香港教育問題, 好多年前開始已經要小朋友用 ipad 先讀到書, 我做 IT 30 年, 完全唔明白點解要 ipad 先可以讀書同學習, 呢個分明就係官商勾結殘害下一代, 人為製造階級間隔, 本來買本紙書就可以去到任何地方都能學習, 而家一定要有得上網充好左電先可以溫到書, 完全係本末倒置
何況識用 ipad 根本就不是任何競爭力, 只要IQ唔低過70,  人人都幾個鐘內學得識, 識用ipad 更加同識做 IT 完全扯不上任何關係

將來電子眼,識zoom對面海

看大屏幕較好

引用:
原帖由 樹寧 於 2023-1-24 15:54 發表

我知激光做唔到,但係矯視唔一定要激光,植入式隱形眼鏡都得啦,唔洗講到咁1000度就世界末日咁
植入式隱形眼鏡好似係新技術?

引用:
原帖由 夏日美麗的南瓜 於 2023-1-24 16:22 發表
看大屏幕較好
未必架, 何況個人電子產品, 屏幕大得去邊, 都係拎喺手架啦

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]