• 瀏覽: 7,058
  • 回覆: 100
  • 追帖: 2
+9
今日有幸試坐G6559次一等座,由廣州東站去香港西九龍。終於試了CRH1A-A行247km/h的速度。

上車點是4號候車室指定第一檢票口,也冇歡迎新「高鐵」的電子標示。
這班車在東莞東和深圳北實際也要停10分鐘以上,廣鐵這方面也應該改善,現在還在深圳北呆著。

後記:唔係因為48小時核酸要求,寧願坐廣州南高鐵,平啲又快啲

預計18:00 終到

東莞南同深圳北各停10分鐘?

另想問吓中途站客流如何

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2023-1-24 18:03 發表
東莞南同深圳北各停10分鐘?

另想問吓中途站客流如何
東莞東,1703到達,1714出發。深圳北1727到,1741發車。一等座的話,廣州東餘下座位8個,東莞站上2個,東莞南上6個,全車一等座滿座。

試過行去5號車廂買野食比小朋友,2,3,4,5車廣州東餘下座位不足5個,目測東莞站上30人左右,東莞南20人左右,深圳北大約20人。全車是滿座到西九龍站,下車人數係1,因為搶鐵限售此車次給中途站客。

還有,西九龍站和福田口岸,深圳灣口岸求其看核酸並不一樣,那些職員很詳細檢查核酸報告,而廣深非三甲醫院,根本冇乜邊間幫港人做核酸,而西九龍站下車,現在要半小時先可以出到閘。

車上的人,很多談及直達車比這偽高鐵服務到位,而CRH1A-A一等座也較殘舊,比KTT差好遠,價錢又比KTT特等貴。

引用:
原帖由 post70 於 2023-1-24 20:08 發表

東莞東,1703到達,1714出發。深圳北1727到,1741發車。一等座的話,廣州東餘下座位8個,東莞站上2個,東莞南上6個,全車一等座滿座。

試過行去5號車廂買野食比小朋友,2,3,4,5車廣州東餘下座位不足5個,目測東莞站上30人左右,東莞南20人左右,深圳北大約20人。全車是滿座到西九龍站,下車人數係1,因為搶鐵限售此車次給中途站客。

還有,西九龍站和福田口岸,深圳灣口岸求其看核 ...
6-8號車廂係咪俾中途客用?如是者其實中間客流一般噃

CRH1A-A都咁殘,似乎更講明西九-廣州東線幾有心做呢.....

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2023-1-24 20:33 發表

6-8號車廂係咪俾中途客用?如是者其實中間客流一般噃

CRH1A-A都咁殘,似乎更講明西九-廣州東線幾有心做呢.....
唔係啊,6-8號車廂也接近全滿,問過乘務長說是全車滿座的。中間客流應該係買唔到票啦,搶鐵都想賣全程票啦。

不過過左年,有直通車的話,唔睇好這條線做得好,除非有新車做,唔係吸引力超低

引用:
原帖由 post70 於 2023-1-24 21:45 發表

唔係啊,6-8號車廂也接近全滿,問過乘務長說是全車滿座的。中間客流應該係買唔到票啦,搶鐵都想賣全程票啦。

不過過左年,有直通車的話,唔睇好這條線做得好,除非有新車做,唔係吸引力超低
其實如果玩各站限售至西九龍,咁中間客固然預會少啲,不過你講得啱,當之後有返直通車嘅話,啲人走去坐返直通車就未必係呢個光景,特別係如果係做到紅磡/西九車隔一個鐘間住咁開

同埋唔睇好用新車做,有新車行省/管內長途更適合

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2023-1-24 21:48 發表

其實如果玩各站限售至西九龍,咁中間客固然預會少啲,不過你講得啱,當之後有返直通車嘅話,啲人走去坐返直通車就未必係呢個光景,特別係如果係做到紅磡/西九車隔一個鐘間住咁開

同埋唔睇好用新車做,有新車行省/管內長途更適合
新車做兩睇啦。昨日見廣州東站通往直通車的電梯就冇乜動靜,睇搶鐵的方向就應該唔想開,不過又唔到佢話事。

這些廣州東去西九龍的車,作為加班車,效果ok,但舒適度著實不高,要坐快不如去廣州南。去珠江新城那些商業區,坐地鐵的話,車程去南站只多十分鐘左右,

引用:
原帖由 post70 於 2023-1-25 09:24 發表

新車做兩睇啦。昨日見廣州東站通往直通車的電梯就冇乜動靜,睇搶鐵的方向就應該唔想開,不過又唔到佢話事。

這些廣州東去西九龍的車,作為加班車,效果ok,但舒適度著實不高,要坐快不如去廣州南。去珠江新城那些商業區,坐地鐵的話,車程去南站只多十分鐘左右,
的確做唔做係更高層嘅話事,搶鐵唔想做直通車但又只能做六對動車嘅就真係明俾人玩

同埋搶段呢期好怪,唔好話廣九車唔想做,京港Z又被指唔想做,連Z35/6呢班老牌京廣大特快都俾埋長沙段擔當,完全係唔知發生咩事

廣州東去西九車其實用咩車都唔會好㗎啦,300+車嘥料,300_F跑長途好過,唔用1A算執到

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2023-1-25 09:32 發表

的確做唔做係更高層嘅話事,搶鐵唔想做直通車但又只能做六對動車嘅就真係明俾人玩

同埋搶段呢期好怪,唔好話廣九車唔想做,京港Z又被指唔想做,連Z35/6呢班老牌京廣大特快都俾埋長沙段擔當,完全係唔知發生咩事

廣州東去西九車其實用咩車都唔會好㗎啦,300+車嘥料,300_F跑長途好過,唔用1A算執到
Z35王牌車都比長沙做, 想玩咩~
京港Z唔想做比帝局做

引用:
原帖由 wilsonts 於 2023-1-25 10:12 發表

Z35王牌車都比長沙做, 想玩咩~
京港Z唔想做比帝局做
我都覺得京港Z應該俾返帝局做,不過問題係京局京段係得返一班Z159/60北京-日照擔當,所以都唔知京局會唔會肯做埋,或者北京局都會開條件先肯做

引用:
原帖由 post70 於 2023-1-24 17:28 發表
今日有幸試坐G6559次一等座,由廣州東站去香港西九龍。終於試了CRH1A-A行247km/h的速度。

上車點是4號候車室指定第一檢票口,也冇歡迎新「高鐵」的電子標示。
這班車在東莞東和深圳北實際也要停10分鐘以上,廣鐵這方面也應該改善,現在還在深圳北呆著。
[img]https://img.discuss.com.hk/d/attachments/day_230124/20230124_f1 ...
一等座都係咁樣咋?好唔值喎,同普通位差不多?

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-1-25 10:35 發表

一等座都係咁樣咋?好唔值喎,同普通位差不多?
一等係2+2寬座,於西九龍站出發可以使用港鐵免費提供的咖啡,茶包和餅乾,內地車站只限商務座和軟臥才有貴賓室。二等係3+2窄座,座矩短好多架

引用:
原帖由 驚雲小子 於 2023-1-25 09:32 發表

廣深路況比高鐵差好多,在車上行走根本唔穩定

引用:
原帖由 post70 於 2023-1-25 10:42 發表

廣深路況比高鐵差好多,在車上行走根本唔穩定
你咪話,當年用SRZ25Z開到160都穩定過1A

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]