• 瀏覽: 2,299
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
煎野落鑊後不要過早翻轉好多人都知,
但是我就只知其然而不知其所以然,
點解煎耐少少原本黐底嘅地方會起翻上來唔黐呢?
關唔關油多少嘅問題?關唔關隻鑊係乜野物料事?
唔該。

唔過早反好多時都係為左鎖住啲肉汁,食起上嚟會JUCIY啲!

引用:
原帖由 finfin 於 2023-1-25 05:12 發表
煎野落鑊後不要過早翻轉好多人都知,
但是我就只知其然而不知其所以然,
點解煎耐少少原本黐底嘅地方會起翻上來唔黐呢?
關唔關油多少嘅問題?關唔關隻鑊係乜野物料事?
唔該。
你講煎蘿蔔糕?

引用:
原帖由 Bling 於 2023-1-25 18:45 發表

你講煎蘿蔔糕?
煎好多嘢都係咁講,唔好太快翻,否則會痴住,甚至甩皮甩骨,
我就係想知道個原理,點解初時會痴底而煎耐少少就會起翻唔會痴呢?

引用:
原帖由 finfin 於 2023-1-25 20:20 發表

我就係想知道個原理,點解初時會痴底而煎耐少少就會起翻唔會痴呢?
我唔明呀因為我唔識

請問有無網友知道個原理?

應該係要食材底部熟咗定型所以翻先冇咁易黏底
但其實如果已經黏底都係會黏

自己用幾十蚊一個的生鐵鑊,衹要個鑊夠熱,冷油熱鑊,煎炒甚麼都唔會黐,那些富貴鑊是甚麼原理,便不知道了。

引用:
原帖由 珍珠C 於 2023-1-30 00:38 發表
我都係咁諗, 定咗型, 翻起才不散, 但至於黏不黏, 就個別材料4各有不同了

引用:
原帖由 珍珠C 於 2023-1-30 00:38 發表
但係你有無發覺煎野時,初初落鑊真係䅻住唔可以監硬翻,
但係再煎多陣佢又真係起到唔會䅻架喎。

我係想知道呢個係咩物理原理。  
係咪關鑊嘅微細孔有關係?

引用:
原帖由 pb2400c 於 2023-1-30 09:17 發表
自己用幾十蚊一個的生鐵鑊,衹要個鑊夠熱,冷油熱鑊,煎炒甚麼都唔會黐,那些富貴鑊是甚麼原理,便不知道了。
都係聽到咁講,冷油熱鑊,
但係又聽到話冷油熱鑊,啷一啷倒翻出來再重新加翻油再煎就唔䅻。
又話有啲嘢係要熱鑊熱油,又啲哩又要冷鑊冷油,真係好亂!

引用:
原帖由 finfin 於 2023-1-31 23:18 發表

但係你有無發覺煎野時,初初落鑊真係䅻住唔可以監硬翻,
但係再煎多陣佢又真係起到唔會䅻架喎。

我係想知道呢個係咩物理原理。  
係咪關鑊嘅微細孔有關係?
物理學真係唔識呀  
鑊嘅微細孔就聽過一定要夠油蓋過先唔黏

引用:
原帖由 finfin 於 2023-1-31 23:24 發表

都係聽到咁講,冷油熱鑊,
但係又聽到話冷油熱鑊,啷一啷倒翻出來再重新加翻油再煎就唔䅻。
又話有啲嘢係要熱鑊熱油,又啲哩又要冷鑊冷油,真係好亂!
廚房有用闊口儲油壺的,冷油落鑊再熱,便會把過多的油倒翻出來,整個鑊表面都有一層薄薄的油,沒有用這些油壺的,便下少量的油,把鑊稍為離火,讓油流勻整個鑊才用。甚麼時候用熱油熱鑊,個人真實沒有試過。冷油冷鑊,怕是要泡油或油炸食物吧。

引用:
原帖由 finfin 於 2023-1-28 23:20 發表
請問有無網友知道個原理?
唔識,睇你呢個post先學嘢。

引用:
原帖由 finfin 於 2023-1-25 20:20 發表

我煎魚時成日過早反, 搞到甩皮甩骨。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]