• 瀏覽: 2,133
  • 回覆: 21
1.171:九龍西總站由荔枝角(盈暉臺)延長至麗瑤(加經瑪嘉烈醫院、祖堯、荔景),鴨脷洲總站延長至利樂街,由美孚開始,經西九龍走廊直達大角咀、旺角、油麻地,再入紅隧,收費由$13.3減至$12.9,班次調整至9至17分鐘1班
2.671:九龍東總站延長至黃大仙,鴨脷洲總站縮短至海怡半島,收費由13.3增至$13.7,班次增至12至30分鐘1班
3.X970:九龍西總站由甘泉街延長至荔枝角(盈暉臺),收費由$15.9減至$14.6,並增至全日、雙向服務 班次為15至25分鐘1班
4.城巴99:鴨脷洲總站延長至利樂街,收費不變,班次減至12至30分鐘1班
5.九巴64P:大埔總站由大埔墟站遷至富亨邨,並調整行車路線,由富亨邨開始,經大埔超級城、太和站、廣福道、廣福邨,直入吐露港公路,再轉入林錦公路,並改為循環運作,以嘉道理農場為循環點,收費由$6.2增至$6.7,增至全日服務,班次為15至25分鐘1班
6.城巴78X:九龍東總站由啟德延長至平田,加經megabox、牛頭角、觀塘、翠屏邨、曉麗苑、秀茂坪南邨、興田邨、啟田邨,收費由$18.1減至$16.8,班次增至20至45分鐘1班
7.新巴797:九龍東循環點由新蒲崗縮短至啟德(啟晴、德朗邨),收費由$8.9減至$8.2,班次增至12至25分鐘1班
8.九巴86A:沙田總站由沙田圍延長至水泉澳,九龍西總站由甘泉街遷至海麗邨,並調整行車路線,由水泉澳開始,經沙田圍、秦石、新翠、海福花園、美松苑、美林邨、大埔公路、白田邨、石硤尾、深水埗、南昌,收費由$7.2增至$7.9,班次增至12至25分鐘1班
9.九巴89B:沙田總站由沙田圍延長至黃泥頭,九龍東總站由牛頭角延長至啟德郵輪碼頭,並調整行車路線,由黃泥頭開始,經恒生大學、愉翠苑、第一城、禾輋、瀝源、沙田圍、秦石、新翠、獅隧、樂富、黃大仙、新蒲崗、彩德邨、樂華邨、觀塘、牛頭角、megabox 、兒童醫院,收費由$7.2增至$8.3,班次增至12至25分鐘1班,同時建議取消81X去黃泥頭嘅班次
10.118、286C:九龍西總站由深旺道延長至海盈邨,並建議喺維港匯興建有蓋巴士總站,將118、286C、296C、701A、702A、702B、914P、44號小巴遷至新總站,同時取消702S,將44號小巴總站由荔枝角站延長至盈暉臺(經美孚)
11.82X、286M:九龍東循環點延長至慈雲山,加經竹園邨、慈正邨、富山邨,82X收費由$6.0增至$7.1,班次不變,286M收費由$7.6增至$8.4,增至全日服務,15至25分鐘1班
好處:1.更有效率
2.更令市民受惠

171 加長去到新界葵涌仲可以減價,勁

維港匯興建有蓋巴士總站,仲勁過政府,你知唔知咩叫地契

等西段通車,171可以改去大樹灣

爛兜加價叫更令市民受惠

完啦好嗎

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2023-2-6 12:01 發表

171延長至麗瑤可以令荔景山嗰帶嘅居民比港鐵更平、更快去到旺角、鴨脷洲一帶,仲有維港灣都起到有蓋巴士總站,點解維港匯唔得!

引用:
原帖由 nds825 於 2023-2-6 12:59 發表
爛兜加價叫更令市民受惠

完啦好嗎
依家78X成日吉車遊街,因為78X未能深入觀塘、藍田一帶,如果78X可以以新路線經觀塘、藍田延長至平田嘅話,再加埋減價,我相信可以吸引更多皇后山邨嘅居民乘搭,更令市民受惠!

引用:
原帖由 我鍾意周梓盈 於 2023-2-6 14:16 發表

171延長至麗瑤可以令荔景山嗰帶嘅居民比港鐵更平、更快去到旺角、鴨脷洲一帶,仲有維港灣都起到有蓋巴士總站,點解維港匯唔得!
人哋地契要求要起政府facility去換地積比

引用:
原帖由 我鍾意周梓盈 於 2023-2-6 14:16 發表

條171學你咁行
西九龍走廊直去旺角維景酒店已經24.8km
兜埋大角咀肯定過車費等級表25km加價

減價? 發夢就有你份
我都唔講荔景山過海無任何交通工具打得贏東涌線

引用:
原帖由 我鍾意周梓盈 於 2023-2-6 14:20 發表

依家78X成日吉車遊街,因為78X未能深入觀塘、藍田一帶,如果78X可以以新路線經觀塘、藍田延長至平田嘅話,再加埋減價,我相信可以吸引更多皇后山邨嘅居民乘搭,更令市民受惠!
過到九巴277A個關再講
況且就算入到觀塘道,逆走係城巴高層旨意

然後35km已經要收$16.90
行40幾km既78X走去收$16.80
唔講仲以為城巴開善堂

引用:
原帖由 我鍾意周梓盈 於 2023-2-6 11:23 發表

1.171:九龍西總站由荔枝角(盈暉臺)延長至麗瑤(加經瑪嘉烈醫院、祖堯、荔景),鴨脷洲總站延長至利樂街,由美孚開始,經西九龍走廊直達大角咀、旺角、油麻地,再入紅隧,收費由$13.3減至$12.9,班次調整至9至17分鐘1班
2.671:九龍東總站延長至黃大仙,鴨脷洲總站縮短至海怡半島,收費由13.3增至$13.7,班次增至12至30分鐘1班
3.X970:九龍西總站由甘泉街延長至荔枝角(盈暉臺) ...
不如286M大隧出九龍後直去竹園邨唔經慈雲山,取消循環

引用:
原帖由 後天外圍的妹頭 於 2023-2-6 12:01 發表

小朋友識嘢就唔會有咁多笑話

引用:

更快到旺角?
唔好笑死我好嗎

引用:
原帖由 kmb71k 於 2023-2-9 01:15 發表

更快到旺角?
唔好笑死我好嗎
經西九龍走廊特快直達

引用:
原帖由 我鍾意周梓盈 於 2023-2-9 07:58 發表

經西九龍走廊特快直達
西九龍走廊直達大角咀 ,點行?

引用:
原帖由 我鍾意周梓盈 於 2023-2-9 07:58 發表

經西九龍走廊特快直達
係咪你自己寫完都唔proofread?
西九龍走廊後大角咀之後先旺角

當你淨係塘尾道落銘基同富貴街兜一圈
都夠行曬成條長沙灣道

然後麗瑤搭程90M轉鐵落旺角$11.40
平過港鐵?吹水到

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]