• 瀏覽: 23,794
  • 回覆: 73
  • 追帖: 1
唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  唵嘛呢叭咪吽  
老實講, 12分鐘配速跑10公里,
後生仔係唔應該有任何借口"做唔到"的,
一般只係唔肯試與及極其量係欠缺指導嘅問題.

不過當然發哥咁年紀跑到呢個時間出黎係好唔錯.

周潤發 1:03:58

後天訓練,我信好多人都得,
但三分鐘熱度就無可能搞得店,
心理無耐性阻礙大過生理體能.
莫講時間,5公里我都未跑過
兩三公里就要申請早退

引用:
原帖由 前面契帝 於 2023-2-13 14:52 發表

兩三公里就要申請早退
無錯, 主要真係要肯花時間練習,
其實個人經驗5公里係絕大部份人理論上都可以憑練習跑到的,
因為公認係跑得舒服嘅大眾化距離,
例如我自己大致係頭1/3 (1.7公里)當熱身,
然後中間1/3係狀態最好跑最快嘅部份,
餘下1/3體力下降開始辛苦, 但要撐埋佢亦唔難,
一般我5公里比賽大約跑到5分鐘配速左右.

後來曾經試過一次究竟是否連續跑到10公里,
發現慢慢跑都可以完成到, 不過時間就要用到1:10,
比唔上年紀更大嘅發哥...

引用:
原帖由 前面契帝 於 2023-2-13 14:52 發表

兩三公里就要申請早退
正確來講佢一個鐘頭都唔使...1:03:58係 gun time (大會時間)... net time 好似55, 56左右.....very impressive!

佢60幾歲,天氣潮濕,速度 11 Km/hr,心肺功能非常好!

師兄講得啱,發哥真係不用一個鐘便跑完,勁呀!

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2023-2-13 15:20 發表

呢度一班跑手講到好輕鬆,又話年青人又冇得抵賴
老實講, 假設係用發哥個配速(約6分鐘)去跑5KM或10KM,
確實未必係人人都可以做到,
但渣馬佢10K限時係2小時喎,
快過呢個時間已可以可算係"跑得完",
你知道12分鐘配速係乜野概念嗎?

年青人講就天下無敵,做就有心無力,以為識玩手機就乜都得!

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2023-2-13 15:25 發表

你知唔知有幾多年輕人連3k都跑唔到, 發哥唔理佢乜嘢時間啦, 總之佢係跑10k唔係步行10k
反而係連幾百米都跑唔到嘅年輕人我見唔少...

引用:
原帖由 吳儼晉 於 2023-2-13 15:29 發表

標題留言咪就係咁講囉, 我都話發哥好野, 我身邊識好多人大大件強壯, 爆發力佢哋係十足, 但係氣量不夠 跑幾百米都唔得
幾百米都唔得應該只係經驗少 (無人指導),
大致係一開始覺得體力充沛就跑快左,
但其實身體(例如呼吸心跳)根本未入狀態,
所以約莫500米左右就會"無氣"變成行.

但只要明白呢點, 一開始專登壓低個速度,
例如大家應該心裡有數知道"最快嘅行"與"最慢嘅跑"之間分別係乜,
大致用"最慢嘅跑"就差唔多了,
會感覺到近乎唔駛點花氣力, 但實際配速又已經快過12分鐘.
如此一來理應可以堅持到比較長距離,
(假設唔加速, 但一般熱身後反而係身體忍唔住要加)
呢種狀態要堅持3公里左右一般係無問題的.
然後加上堅持練習理應亦可以增至5公里唔困難.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]