• 瀏覽: 2,762
  • 回覆: 7
除特別原因外,大部分港島路線都會以500-599命名路線編號,以免同九龍、新界、大嶼山巴士路線編號重疊
1.00-08、10-13、17-29:香港島常規路線(新西隧過海路線928、929除外)
2.15-16:太平山頂路線
3.30-34:跑馬地路線
4.35-39:跑馬地馬場路線(新路線137、535、536、537、538、539、637、737、937)
5.40-44:港島西區半山路線
6.45-49:港島東區半山路線(包括渣甸山、勵德邨、寶馬山、東熹苑、耀東邨)
7.50-59:薄扶林路線
8.60-65、74-79:香港仔路線
9.14、66、73:赤柱路線
10.09、67:石澳路線
11.28(西隧)、68:石排灣路線
12.29(西隧)、69:海洋公園、水上樂園路線(新路線169、369、469、669、769、929,629會改名為569)
13.70:數碼港路線
14.71、72:鴨脷洲過海路線(新路線972、972X)
15.80-89:杏花邨、柴灣、小西灣路線
16.90-99:鴨脷洲港島路線
17.100-199:紅隧過海路線
18.300-399:旅遊路線(所有3XX嘅過海線會以該線途經嘅過海隧道改名為1XX、6XX、9XX
19.400-499:郊區路線
20.600-699:東隧過海路線
21.700-799:4號幹線(中環灣仔繞道、東區走廊)特快路線
22.801、802、803、804、805、806:新沙田馬場過海路線(801、802經西隧,803、804經紅隧,805、806經東隧)
23.900-999:西隧過海路線
所有新路線之後都會出post介紹、講解

無謂做啲擾民嘢啦

引用:
原帖由 ame3738 於 2023-2-15 00:11 發表

無謂做啲擾民嘢啦
邊有做?

引用:
原帖由 我鍾意周梓盈 於 2023-2-14 00:06 發表

除特別原因外,大部分港島路線都會以500-599命名路線編號,以免同九龍、新界、大嶼山巴士路線編號重疊
1.00-08、10-13、17-29:香港島常規路線(新西隧過海路線928、929除外)
2.15-16:太平山頂路線
3.30-34:跑馬地路線
4.35-39:跑馬地馬場路線(新路線137、535、536、537、538、539、637、737、937)
5.40-44:港島西區半山路線
...
柴小區,又係跟翻80字頭,真係冇需要重組🤷🏻‍♂️

由於為閣下建議, 因此移到路線建議版, 由於閣下後續補充, 本人會留意情況, 謝謝

巴士編號迷又打擾普通乘客之乘車習慣

引用:
原帖由 kmb71k 於 2023-2-15 21:50 發表

巴士編號迷又打擾普通乘客之乘車習慣
邊有?依家港島有至少1半嘅巴士線編號都同九龍、新界嘅巴士線編號重疊,所以我建議大部分港島巴士線編號都改做5XX,都1D有規律嘅起名方法,已免令市民混淆

引用:
原帖由 我鍾意周梓盈 於 2023-2-15 21:55 發表

邊有?依家港島有至少1半嘅巴士線編號都同九龍、新界嘅巴士線編號重疊,所以我建議大部分港島巴士線編號都改做5XX,都1D有規律嘅起名方法,已免令市民混淆
不過唔明城巴唔跟跟新巴用心7XX 一時改路,反而不時將20、22 錯為港島路線,2019年社會事件已反映到,不過500-599 只得個100個唔夠用,咁講荃灣區都有兩條36 ,點解改港島、一時改騙號可能木廿土水會錯誤,唔同公司同一騙號唔同路線唔會有問題小巴都會同巴士撞編號觀塘都有兩條23M 不過唔,同編號其實同名同姓一樣,屋苑,街道都有重名中文字有成萬個都會重複,你咁講九龍塘站同美孚站兩個1.2 號月台正常人都唔理,一個成億個組合都會重名,可況一個復得1000個組合嘅巴士編號|
多餘!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]