• 瀏覽: 31,870
  • 回覆: 97
  • 追帖: 5
+19
3年多無去台灣了,下個月終於可以去輕鬆走走~(台灣去過十幾次)
對上去台北是2019年11月,唔知有無添加了新景點呢?
稍作了一些安排,希望各位可幫忙多加意見,謝謝!

Day1 (mon)
香港>台北,1015~1205
住西門町
*家樂福桂林店
*佳德
*饒河街夜市

Day2 (tue)
*阜杭豆漿
*台鐵去猴硐>十份老街十分瀑布
*師大夜市>燈籠滷味

Day3 (wed)
*金鋒魯肉飯>南門市場 or *虎林市場(永春站)
*陽明山
*湳雅夜市

Day4 (thur)
*KKDAY 石碇一日遊|千島湖—八卦茶園
(如果訂不到KKDAY就要安排第二方案)
*延三夜市

Day5 28April2023 (fri)
*KKDAY 東北角一日遊
(如果訂不到KKDAY就要安排第二方案)
*景美夜市

Day6 29April2023 (sat)
*梁山泊小籠包
*沐榮水果專賣店
*1400 KKDAY包車
台北>香港,1700~1855

好耐冇見師姐 
十幾次當中, 有冇去過南投彰化、花東、台南、或外島?
Day2 阜杭豆漿會唔會要排好耐隊?
另外唔知師姐有冇去過中山站個邊食過肥前屋鰻魚飯(HKD60-70)?
我剛去完東京食完伊豆榮鰻魚飯(HKD240), 雖然鰻魚燒得好香,但味道淡, 相對肥前屋差減少少,
如未食過, 建議有時間可以去下, CP值及味道高過百年老店

阜杭豆漿一般般,排隊又長,我個人不推薦

引用:
原帖由 御伽草藍 於 2023-3-7 23:11 發表

好耐冇見師姐 
十幾次當中, 有冇去過南投彰化、花東、台南、或外島?
Day2 阜杭豆漿會唔會要排好耐隊?
另外唔知師姐有冇去過中山站個邊食過肥前屋鰻魚飯(HKD60-70)?
我剛去完東京食完伊豆榮鰻魚飯(HKD240), 雖然鰻魚燒得好香,但味道淡, 相對肥前屋差減少少,
如未食過, 建議有時間可以去下, CP值及味道高過百年老店
Hihi~
都去了,外島去過小琉球~
阜杭聽咗好耐都無去過,見今以無乜行程先去會一會佢咋~
肥前屋未去過呀,多謝介紹!

引用:
原帖由 Kenny3108 於 2023-3-8 01:11 發表

阜杭豆漿一般般,排隊又長,我個人不推薦
有無其他早餐小店介紹?

引用:
原帖由 fandycheng 於 8-3-2023 07:16 發表

Hihi~
都去了,外島去過小琉球~
阜杭聽咗好耐都無去過,見今以無乜行程先去會一會佢咋~
肥前屋未去過呀,多謝介紹!
近排聽到朋友講, 阜杭豆漿人龍再現, 建議要早少少去同預多少少時間
另外, 唔知師姐可有興趣試下去南機場夜市?  黎緊我都想去行下...
轉自維基: 南機場夜市商家主要位於中正區「南機場公寓第一期」,雖名為「夜市」,但早上、下午、晚上皆有不同的攤販,其特色為便宜實惠,為台北市難得的平價美食。隨着台北市其他夜市有大量的觀光客,南機場夜市以附近居民消費居多。近期因媒體報導,也吸引許多外地消費者。不像其他觀光夜市,南機場主要都非連鎖型的攤販,而且以吃的攤販居多。

引用:
原帖由 fandycheng 於 2023-3-8 07:18 發表

有無其他早餐小店介紹?
隨心,住宿地方,看在地人吃什麼,跟,一於跟。

引用:
原帖由 apple_tea 於 2023-3-8 10:15 發表

近排聽到朋友講, 阜杭豆漿人龍再現, 建議要早少少去同預多少少時間
另外, 唔知師姐可有興趣試下去南機場夜市?  黎緊我都想去行下...
轉自維基: 南機場夜市商家主要位於中正區「南機場公寓第一期」,雖名為「夜市」,但早上、下午、晚上皆有不同的攤販,其特色為便宜實惠,為台北市難得的平價美食。隨着台北市其他夜市有大量的觀光客,南機場夜市以附近居民消費居多。近期因媒體報導,也吸引許多外地消費者 ...
都好喎,thanks
google map話西門町去南機場夜市都係十零分鐘巴士

引用:
原帖由 fandycheng 於 2023-3-8 14:26 發表

都好喎,thanks
google map話西門町去南機場夜市都係十零分鐘巴士
家樂福桂林店行去南機場夜市都係大約20分鐘內嘅事…

引用:
原帖由 sunnycsl 於 2023-3-8 14:56 發表

家樂福桂林店行去南機場夜市都係大約20分鐘內嘅事…
年紀開始大,懶得就懶㗎啦~  
另外想問師兄,如果我由台北車站去猴硐是否直接坐區間車唔使喺瑞芳轉車呢?
南門市場搬了對嗎?知道現在還有接駁車嗎?

引用:
原帖由 fandycheng 於 2023-3-8 15:10 發表

年紀開始大,懶得就懶㗎啦~  
另外想問師兄,如果我由台北車站去猴硐是否直接坐區間車唔使喺瑞芳轉車呢?
南門市場搬了對嗎?知道現在還有接駁車嗎?
去猴硐坐宜蘭線火車就得,去基隆嘅火車先要轉車
南門中繼市場交通可以睇下官網
https://www.tpnanmen.org.tw/article/239

引用:
原帖由 sunnycsl 於 2023-3-8 15:27 發表

去猴硐坐宜蘭線火車就得,去基隆嘅火車先要轉車
南門中繼市場交通可以睇下官網
https://www.tpnanmen.org.tw/article/239
thanks~

我都好想去台灣自由行~成4年無去了!
如果去6日,我一定會住一晚溫泉酒店!😬

引用:
原帖由 fandycheng 於 2023-3-7 22:30 發表

3年多無去台灣了,下個月終於可以去輕鬆走走~(台灣去過十幾次)
對上去台北是2019年11月,唔知有無添加了新景點呢?
稍作了一些安排,希望各位可幫忙多加意見,謝謝!

Day1 (mon)
香港>台北,1015~1205
住西門町
*家樂福桂林店
*佳德
*饒河街夜市

Day2 (tue)
*阜杭豆漿
*台鐵去猴硐>十份老街十分瀑布
*師大夜市>燈籠滷味

Da ...
可以留意下花期,呢啲期間限定可遇不可求

引用:
原帖由 bigface412 於 2023-3-8 18:56 發表

我都好想去台灣自由行~成4年無去了!
如果去6日,我一定會住一晚溫泉酒店!😬
我本身對浸溫泉興趣一般,之前都係去北投天玥泉浸湯屋食下午茶咋~

鍵盤翻頁
左右