• 瀏覽: 10,398
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
+7
上面2千幾,3千米, 係未應該夏天去呢?
同埋交通最方便應該高雄定台南入?

由嘉義去最近

引用:
原帖由 豆沙雞蛋仔 於 2023-3-25 21:48 發表

由嘉義去最近
係呀, 但坐火車定巴士上去比較快?

我之前係嘉義坐bus上去

引用:
原帖由 時光五缺 於 2023-3-23 22:30 發表

上面2千幾,3千米, 係未應該夏天去呢?
同埋交通最方便應該高雄定台南入?
因為山上面既高度有兩千幾米,山上既溫度會比市區低十幾度,例如今日嘉義市區有26度,但阿里山依家只有13度,夜晚更加會降到3-4度。

夏天上去就無咁凍,唔駛帶太多衫,不過遇著7-8月暑假就會非常多遊客,要坐阿里山小火車可能要提早同人爭買飛。同埋夏天都有機會落雨或打風,睇唔睇到日出都要睇運氣。

系嘉義火車站坐7322公車最方便,一程過去到阿里山公園既入口,坐兩個零鐘左右,下列網站系7322c 既時間表,俾你參考吓。

利申 : 我依家系阿里山,聽朝會上去睇日出,希望可以睇到啦🥺

https://www.taiwantrip.com.tw/Fr ... ect_p?RouteID=R0008

引用:
原帖由 絕情十二少 於 2023-3-28 15:15 發表

因為山上面既高度有兩千幾米,山上既溫度會比市區低十幾度,例如今日嘉義市區有26度,但阿里山依家只有13度,夜晚更加會降到3-4度。

夏天上去就無咁凍,唔駛帶太多衫,不過遇著7-8月暑假就會非常多遊客,要坐阿里山小火車可能要提早同人爭買飛。同埋夏天都有機會落雨或打風,睇唔睇到日出都要睇運氣。

系嘉義火車站坐7322公車最方便,一程過去到阿里山公園既入口,坐兩個零鐘左右,下列網站系73 ...
支持1
記得要開心些呀

引用:
原帖由 時光五缺 於 2023-3-28 21:42 發表

支持1
記得要開心些呀
今日好彩陽光普照,睇到日出,美中不足嘅系雲量不多,睇唔到雲海

附件

24C5F7CF-98AA-4E04-88D5-AB375AB59C45.jpeg(115.86 KB)

031D4F26-342C-4EF4-A4A4-3B5F9D2CE729.jpeg(124.89 KB)

885D9171-0C52-406F-AEA3-AC7512659F53.jpeg(122.12 KB)

60123EF6-BC54-4DC6-BF9E-5097066A10C4.jpeg(233.12 KB)

E7899825-41FD-4B1F-98F8-6D04F54A9520.jpeg(208.12 KB)

977C0443-846C-4C91-BAB0-D80A42C73CC5.jpeg(231.76 KB)

EE6FBF48-522D-446A-83CD-AA7AFE21CE0F.jpeg(312.96 KB)

阿里山既神木真係百聞不如一見,晨早坐小火車上去睇日出再行下步道
一大樂事

坐火車方便好多  站站都可以落  每一站有唔同風景文化

引用:
原帖由 時光五缺 於 27/3/2023 00:30 發表

係呀, 但坐火車定巴士上去比較快?
上同落,   巴士火車各一程囉, 睇嘅風景唔同,
我上次喺經奮起湖   再落去嘅

引用:
原帖由 絕情十二少 於 2023-3-29 07:47 發表

今日好彩陽光普照,睇到日出,美中不足嘅系雲量不多,睇唔到雲海
很美耶!

玉山睇日出我自己覺得麻麻,合歡山睇靚好多

引用:
原帖由 小咩仔 於 2023-4-12 09:42 發表

坐火車方便好多  站站都可以落  每一站有唔同風景文化
依家通番車未呢

主題標籤 #台南 #高雄