• 瀏覽: 13,246
  • 回覆: 25
  • 追帖: 2
+9
交代一下背景先
小弟3張野 ,去台北已經超過4次  對方兩位都冇去過台北 

居住: 西門町
第1日:  早機中午到步, 逛西門町 ,松山文創  ,晚上 台北101大樓及微風廣場
第2日: 九份行街, 阿妹茶樓 , 十份 點天燈 ---<一天內可否去晒2個? 
第3日: 淡水老街, 紅毛城 ,坐觀光船  ,晚上返市區行夜市
第4日: 預計下午 3點-5點機返香港

其實我去得太多台北,我已經唔識plan 4日點玩 求修正指導

引用:
原帖由 漾沌 於 2023-4-16 11:46 發表

交代一下背景先

行程 : 
Day 1.  九份+十份 玩 ,在九份留宿一晚
Day 2. 住西門町, 去華山文創,打棒球場,去地下街
Day 3 ,去基隆
Day 4 未諗到

其實我去得太多台北,我已經唔識plan 4日點玩 求修正指導
4日3夜時間有限, 實際時間得3日, 好睇你兩個FD鍾意玩或食啲咩?
留兩晚夜市, 一晚打邊爐或食其他野
淡水+新北投, 當日可以去程可以去中站食鰻魚飯
九份十分如想去多啲附近地方(如野柳,黃金博物館)就包車一日
仲有市區附近既景點可以集中埋一日,
Day2景點如冇咁多關門, 全部擺係夜晚, 以免浪費早上及下午時間~
3支公, 短途坐的士, 用錢換時間

引用:
原帖由 御伽草藍 於 2023-4-16 22:39 發表

4日3夜時間有限, 實際時間得3日, 好睇你兩個FD鍾意玩或食啲咩?
留兩晚夜市, 一晚打邊爐或食其他野
淡水+新北投, 當日可以去程可以去中站食鰻魚飯
九份十分如想去多啲附近地方(如野柳,黃金博物館)就包車一日
仲有市區附近既景點可以集中埋一日,
Day2景點如冇咁多關門, 全部擺係夜晚, 以免浪費早上及下午時間~
3支公, 短途坐的士, 用錢換時間
thx 其實九份值唔值得留宿一晚?

我就台北大部分去過晒, 我2朋友未

我諗住帶佢地去華山文創中心 ,西門丁打棒球,淡水都可以諗諗

引用:
原帖由 漾沌 於 2023-4-16 23:34 發表

其實行程真係好個人,問下自己點解最初打算係九份住一晚?九份夜景?晨景?遊客走晒既寧靜氛圍?係咪3個人都鍾意靜同影相?

我覺得首先要知道你朋友鍾意睇咩先可以做規劃,當然最怕口講 “無所謂” 既人。

另外你無講幾時去,要睇下有無咩期間限定,例如呢排有陽明山奧萬大紅葉,老梅綠糟,可順便去埋芝蘭公園睇日落,不過呢啲都要預一日,又可以諗下北投,睇下地熱谷同泡個日歸肉帛相見下,如果話你只係諗唔到第四日,你又無講幾點機走,就只可以市內逛逛,可以去下大稻埕。

當然我提議既都係我個人喜好,我鍾意影相同睇景,唔係個個都會喜歡。

引用:

交代一下背景先

行程 : 
Day 3 ,去基隆
Day 4 未諗到

有咩喜好/方向?
睇山水?睇花/動物?飲食? 藝術文創? 娛樂設施? 水上活動?行街(購物/掃街食嘢)?室內活動(博物館/DIY制作)?
如果唔知做乜, 不如係台北撘下鐵路, 行下街, 食下嘢, 簡簡單單輕鬆過幾日.
想打卡, 去下台北周邊(台中,桃園,宜蘭,花蓮)
唔想煩, 報下當地1日團(台北出發, 遠到去日月潭/阿里山 都有)

去桃園大溪老街

打捧球場係咪大聯盟?

引用:

交代一下背景先

行程 : 
Day 3 ,去基隆
Day 4 未諗到

如果去完九份十份之後返台北再去基隆,用系交通既時間會多左。建議第一日先系台北玩,第二日九份十份,第三日基隆,第四日返台北,咁會順路啲。

引用:
原帖由 漾沌 於 2023-4-16 23:34 發表

九份既夜景幾靚,值得留一晚系九份老街食嘢,映相 睇夜景

我上兩個星期都去咗九份,映左好多相😃

附件

3CB2C85C-8B9E-4EEA-842E-11EE6E86410A.jpeg(207.69 KB)

1057E9D2-FD92-4C9A-85E4-B84D7B432F01.jpeg(244.92 KB)

874A340E-6E15-4C81-9E4D-04912549457C.jpeg(333.13 KB)

引用:
原帖由 絕情十二少 於 2023-4-18 00:10 發表

九份既夜景幾靚,值得留一晚系九份老街食嘢,映相 睇夜景

我上兩個星期都去咗九份,映左好多相😃
昨晚影

我都係3張野,琴晚見hkexpress 做特價,買左個3日2夜機票,第一日2點半著陸,第三日3點半起飛回程,佛系之旅,住台北車站附近,要45分鐘以上車程的地方都唔打算去了

Day 4 搭幾點機返香港 ?

引用:
原帖由 丹N 於 2023-4-18 23:28 發表

我都係3張野,琴晚見hkexpress 做特價,買左個3日2夜機票,第一日2點半著陸,第三日3點半起飛回程,佛系之旅,住台北車站附近,要45分鐘以上車程的地方都唔打算去了
我都準備十月佛係四晚台北
請問有什麼好食的地方介紹呀

鍵盤翻頁
左右