• 瀏覽: 13,942
  • 回覆: 32
+4
考好DSE上大學,然後可以到職場做兼價奴工打手,月薪1萬2,日做16小時以上,做到40歲可能有機會人工上到2萬,然後好快被新血取代,轉去做清潔工人做到死果日,這些例子20年前本地大學生現在做清潔工送外賣通街都係,只係太樣衰唔敢同人講。

人哋仔女在職場有哂關係網,每一職業,每一機構/公司,包括入行專業人士,人哋自己人有哂方法買外國大學Degree,儲經驗考牌,外人係無機會儲經驗考牌,非專業更加無外人份。

十五年前你哋嘅師兄,香港高級程度會考成績3A2B,香港中學會考成績8A2B,相等於現在DSE成績有6科5**,科大神科金融計量學學士1st Hon畢業,只能做低薪文職,最後要轉去做地盤紥鐵工人先搵到錢,上車娶妻生仔女,經濟日報有介紹佢,Post比大家睇。

我自己10年前理大土木工程碩士畢業,都係做唔到工程師,科文都無份,都係入行做地盤工人,地盤大工牌在Poly Cert的右上角,又Post比大家睇。

我和科大高材生是會考成績較好的,其實有很多成績一般的本地大學生,也入行做地盤工人,也覺得浪費時間讀書考試很無謂,早些入行做地盤工人,賺多5年錢,起碼多300萬以上到手。

社會太殘酷,有前途好職位其實很少,他們自己人也不夠分,跟本不會比機會外人,外人可以做的,就是選擇做高收入的地盤工人,到50歲有3至4層樓揸手,然後安享晚年。

附件

181D790E-27DB-4DA6-B319-3B3AAEC5C64C.jpeg(214.84 KB)

62CC1F6C-2C5A-451A-9AAB-CE2BC90CF838.jpeg(98.53 KB)

A52902F1-7F34-41D3-9A25-2F56B29E67B5.png(741.02 KB)

又係你條傻西,淨係叫人讀唔到醫就唔好讀大學,又話讀完神科都係做紮鐵,有冇第二個?第三個?講呀!傻西都唔怕比人笑,讀科大GPA2.95都冇連科大都唔收讀碩士,要轉去理工讀已經冇L用,你條傻西就唔好讀啦!求奇讀都有3啦!個個轉去港大讀碩士,一出地盤都2萬8啦!正傻西,冇9用

雖然樓主有多少偏激
唔可以話樓主完全唔啱
大學學位數量膨脹之後
的確係冇足夠嘅工種和職位數量吸納大學畢業生

但如果本地大學學位唔膨脹
又因為全球都有大學學位膨脹嘅問題
本地畢業生嘅事業機會便會被留學生佔據
亦產生另一種不公平
只能夠話
近年整個世界嘅升學制度脫離哂經濟發展
不斷增加大學學位
呢件事本身就係完全唔合理嘅

引用:
原帖由 啡色小毛毛 於 2023-5-1 14:50 發表

又係你條傻西,淨係叫人讀唔到醫就唔好讀大學,又話讀完神科都係做紮鐵,有冇第二個?第三個?講呀!傻西都唔怕比人笑,讀科大GPA2.95都冇連科大都唔收讀碩士,要轉去理工讀已經冇L用,你條傻西就唔好讀啦!求奇讀都有3啦!個個轉去港大讀碩士,一出地盤都2萬8啦!正傻西,冇9用
你睇清楚個畢業年份未?係1999年,當年入大學難,AL三科B已經係基本,求其都有GPA 3,你估今日咩,當年大部分都係2nd Hon Div 2,有4成人補考,2成人Retake。

現在DSE真係求其都有3,因為超過5成人到達3或以上成績,等於當年CEE達E的人數只有5成,即係只有5成人合格。

就算2006年入科大金融計量學嘅師弟,都要AL三科A先入到,1st Hon都係做紥鐵工人。

港大讀完碩士,都在判頭挨3-4年,氹到阿Sir,先有機會入去顧問公司做二級監工有2萬3,否則都係在判頭做助理工程師有1萬2,但都要幫手去地盤搬搬抬抬清下場。

當然有人揸菲律賓野雞Degree在建築公司做經理級收10萬人工,點HKU果班冇9用的低薪員工做野。

引用:
原帖由 正傻西4 於 2023-4-20 17:54 發表

考好DSE上大學,然後可以到職場做兼價奴工打手,月薪1萬2,日做16小時以上,做到40歲可能有機會人工上到2萬,然後好快被新血取代,轉去做清潔工人做到死果日,這些例子20年前本地大學生現在做清潔工送外賣通街都係,只係太樣衰唔敢同人講。

人哋仔女在職場有哂關係網,每一職業,每一機構/公司,包括入行專業人士,人哋自己人有哂方法買外國大學Degree,儲經驗考牌,外人係無機會儲經驗考牌,非專業更加 ...
Rest in peace 

引用:
原帖由 jodasch@n 於 2023-5-15 22:53 發表

Rest in peace 
RIP

去台灣讀醫,做主診都有30W台幣(hkd75000)

加入建造業,成為高薪專業地盤技術工人,去邊個國家也唔憂做。

今朝有個dse考得唔好既年輕人。跳樓我真係萬分心痛,正苦竟然提都唔提。成日掛住咩輸入專才同香港本地人爭飯食。輸入唔係問題,但連文員、髮型師、sales、會計、司機,當中有好多都唔缺人才,擺明係同香港基層人爭飯食。讀到書做到醫生律師梗係唔洗愁……但連大學都讀唔到好可能只能淪落到做麥當勞清潔同kfc清潔。
唔怪得呢個後生仔咁晴天霹靂考唔到都要諗去死。宜家競爭好大。
女仔反而容易搵d,男仔就真係更難

引用:
原帖由 wsp 於 2023-5-7 12:32 發表

雖然樓主有多少偏激
唔可以話樓主完全唔啱
大學學位數量膨脹之後
的確係冇足夠嘅工種和職位數量吸納大學畢業生

但如果本地大學學位唔膨脹
又因為全球都有大學學位膨脹嘅問題
本地畢業生嘅事業機會便會被留學生佔據
亦產生另一種不公平
只能夠話
近年整個世界嘅升學制度脫離哂經濟發展
不斷增加大學學位
呢件事本身就係完全唔合理嘅
好似副學士咁,讀完都無認受性。畢業生一畢業等於失業

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-7-19 21:27 發表

今朝有個dse考得唔好既年輕人。跳樓我真係萬分心痛,正苦竟然提都唔提。成日掛住咩輸入專才同香港本地人爭飯食。輸入唔係問題,但連文員、髮型師、sales、會計、司機,當中有好多都唔缺人才,擺明係同香港基層人爭飯食。讀到書做到醫生律師梗係唔洗愁……但連大學都讀唔到好可能只能淪落到做麥當勞清潔同kfc清潔。
唔怪得呢個後 ...
只係個𡃁仔未睇透世界局勢,就算比佢入到HKU畢業,佢嘅收入都係1萬,挨20年都係2萬,隨時年過40比公司炒埋,要去做清潔,大把中年大學生做緊。

佢肯去建造業議會完成免費中工課程,出嚟已經最低收入3萬,OT另計,比心機做4年考到大工牌,係收入6萬,OT另計,而且移民去其他歐美國家做,係10萬工資以上,我朋友去澳洲10年做地盤工人搵左成2千萬。

用地盤大工牌係99%成功移民,有用過揸律師、工程師牌。

引用:
原帖由 正傻西4 於 2023-7-20 12:48 發表

只係個𡃁仔未睇透世界局勢,就算比佢入到HKU畢業,佢嘅收入都係1萬,挨20年都係2萬,隨時年過40比公司炒埋,要去做清潔,大把中年大學生做緊。

佢肯去建造業議會完成免費中工課程,出嚟已經最低收入3萬,OT另計,比心機做4年考到大工牌,係收入6萬,OT另計,而且移民去其他歐美國家做,係10萬工資以上,我朋友去澳洲10年做地盤工人搵左成2千萬。

用地盤大工牌係99%成功移民,有用過揸律 ...
以前都有分會考同高考,都仲可以話兩試定生死。宜家淨係得dse,仲要加深左變高考一半難度(比會考難),更加深考生壓力同求學一定是求分數既形象。所以好多考生頂唔住壓力自殺

引用:
原帖由 正傻西4 於 2023-7-20 12:48 發表

用地盤大工牌係99%成功移民,有用過揸律 ...
擔心輸入外勞,讀唔成書無大學無穩定工作,驚好快被人取代😔🥹

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-7-20 13:02 發表

以前都有分會考同高考,都仲可以話兩試定生死。宜家淨係得dse,仲要加深左變高考一半難度(比會考難),更加深考生壓力同求學一定是求分數既形象。所以好多考生頂唔住壓力自殺
其實會考難度高過文憑試,以我個年代,會考每科合格率只有50%,現在DSE每科目合格率是80%以上,以前高考每科目合格率是70%,有資格參加高考的,也是會考成績最好的10%考生,當中能升上Degree及高級文憑,不足會考5%人數。

我個年代,中5會考有5科合格,包括中英數,已經可以做紀律部隊督察、行政主任EO了,因為有這個條件的人,只佔總考生人數約20%。

考到高級程度會考兩科合格,及中學會考3科C,科目不能相同,包括會考中英數合格,便有資格做政務主任AO,我個年代,會考每科C級或以上成績,即係ABC加埋,只佔約5%考生,而AB加埋只佔1%,A只有0.1%,而ABCD加埋佔20%。所以按分數比例,會考有C已經等於今日DSE的5*了,而B就是5**。

引用:
原帖由 正傻西4 於 2023-7-20 18:24 發表

其實會考難度高過文憑試,以我個年代,會考每科合格率只有50%,現在DSE每科目合格率是80%以上,以前高考每科目合格率是70%,有資格參加高考的,也是會考成績最好的10%考生,當中能升上Degree及高級文憑,不足會考5%人數。

我個年代,中5會考有5科合格,包括中英數,已經可以做紀律部隊督察、行政主任EO了,因為有這個條件的人,只佔總考生人數約20%。

考到高級程度會考兩科合格, ...
我其實都係會考年代,所以不用講個個年代咁軟。弱弱一問個時會考14分等於叻過幾多個人?🤔😅
純粹好奇🤔

引用:
原帖由 kwoklso6 於 2023-7-20 13:22 發表

擔心輸入外勞,讀唔成書無大學無穩定工作,驚好快被人取代😔🥹
加入做有牌地盤工人,就算在香港被外勞取代,去到歐美仍然大把公司高薪聘請,因為有認可工藝證書同時識英文嘅人係好稀有。

我朋友10年前在香港考了地盤大工牌移民澳洲,揾左2千萬,很多白鬼黑鬼拜佢為師,跟佢揾食。

主題標籤 #dse
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]