• 瀏覽: 8,419
  • 回覆: 13
本主題由 Baby127 於 2023-7-12 20:19 移動
雖然而家天氣有少少熱,不過我都想帶小朋友周圍行下山,想問問有咩路徑係岩小朋友行,同埋要準備d咩for佢地行山?

城門水塘都幾好入門, 我平時同佢地行山帶好多野架, 佢地既零食, 足夠水, 同埋驅蚊野好重要!

引用:
原帖由 optliu 於 2023-7-12 14:21 發表

雖然而家天氣有少少熱,不過我都想帶小朋友周圍行下山,想問問有咩路徑係岩小朋友行,同埋要準備d咩for佢地行山?
近近地嘉頓山探下黑妹

引用:
原帖由 optliu 於 2023-7-12 14:21 發表

小夏威夷徑|由寶琳出發1小時完成!瀑布、流水石澗 附交通路線
原文網址:  https://www.hk01.com/article/710349?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

行山好去處2023|10大親子新手行山路線推介 小朋友都啱!附圖文教學

原文請按: https://www.sundaykiss.com/337830/?utm_campaign=Kiss_ContentCopy&utm_source=Web-inventory&utm_medium=Content-Copy_Kiss

帶水,帶遮,防曬產品,帶衫(行完換),小食。

引用:
原帖由 VINKIKI 於 2023-7-12 16:17 發表

城門水塘都幾好入門, 我平時同佢地行山帶好多野架, 佢地既零食, 足夠水, 同埋驅蚊野好重要!
係咪通常蚊貼個d都夠用?

引用:
原帖由 kwma 於 2023-7-12 21:28 發表

近近地嘉頓山探下黑妹
蚊貼個範圍細d, 通常我都係噴日本叮叮既蚊水, 我中意佢陣味唔會攻鼻, 幾fresh又唔會痴笠笠

引用:
原帖由 VINKIKI 於 2023-7-13 17:52 發表

蚊貼個範圍細d, 通常我都係噴日本叮叮既蚊水, 我中意佢陣味唔會攻鼻, 幾fresh又唔會痴笠笠
我平時都係用依隻 
 佢地最近出左個usb驅蚊器 
 佢係usb插頭,駁尿袋就用得 帶出街 放房都好方便
 冇煙冇臭 就真係好方便 冇蚊埋身

近市區o既,可以考慮薄扶林水塘道,斜度唔係好大,都幾多一家大細行。

另外深水埗後面o既鷹巢山自然教育徑,仲有麥理浩徑第六段(大埔公路至城門水塘一段),以及沙田大圍o既紅梅谷自然教育徑,亦都好適合一家大細行。

本港唔少郊野公園都有適合一家大細行o既家樂徑,詳情可以上去郊野公園網頁睇睇。

呢幾日都叫小小熱?你非洲返嚟?有小朋友都等到秋天先好行啦,熱到休克點搞呀?

引用:

大帽山 遠足研習徑 同 家樂徑, 有教遠足技巧 
https://www.seewide.com/space-article-id-61980.html
小徑一直在山林間穿插,風景?只有兩旁高樹簇擁,但地面滿鋪黃葉,行進時,聽著自己的腳步節奏,感覺良好啊! 本沒有準備寫這一篇網誌,因為的確不精彩,但發覺研習徑一直給路人留下互動教育指示,有趣之餘,也十分到位,尤其對初涉遠足者,實獲益良多,所以,在回頭走的時候,也盡量補回拍攝相關照片,以便發佈此攻略。建議父母們,或老師們,可帶十來歲的小朋友來走此研習徑,在行山運動之餘,吸收學習遠足的各項需知和知識,寓教育於娛樂,相得益彰! 據資料顯示, 研習徑只長一公里,應該很輕鬆吧

嘉頓山,窩仔山,平山,老龍坑山及紅燈山都適合同細路仔去

引用:

搭巴士或小巴或纜車往太平山(山頂)行一圈

之後山頂廣場午餐,雖然貴D

注意山頂麥記都係貴D

要平就自己帶嘢食,或行斜路經港大再落西環山道食嘢

引用:

琴日行獅子山、有班自稱K1班小朋友、唔知堅定留

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]