• 瀏覽: 2,435
  • 回覆: 13
好處
1. 現在南區去區內好多旅遊點都冇直接路線,居民郊遊只好捨近取遠
2. 居民即使肯轉車都非常轉折,而且交通費同郊遊路線分別不大,所以即使郊遊路線收費較貴都唔係問題

建議路線
99R (海怡半島 <> 石澳)
服務時間
海怡半島開 0800 - 1100 (每30分鐘一班)
石澳開 1400-1830 (每30分鐘一班)

收費
全程 $24.7
黃竹坑新圍>石澳 $20.5
大潭道龜背灣>石澳 $15.2
大潭道龜背灣>海怡半島 $20.5
赤柱廣場>海怡半島 $15.2

停站
海怡半島開
1. 海怡半島
2. 鴨脷洲島內跟592
3. 香港仔總站
4. 業漁大廈至赤柱廣場跟973
5. 赤柱村道 至石澳道, 大潭道跟14
6. 及後跟9至石澳 (經鶴咀)
石澳開
1. 石澳
2. 跟9至石澳道, 大潭道
3. 大潭水塘 (北)至海灣園跟14
4. 赤柱廣場至逸港居跟973
5. 香港仔總站
6. 鴨脷洲徑至海怡半島跟592

當世界不知不覺的變了,有時候我懷念以前的我
引用:
原帖由 myheart114 於 2023-8-4 17:49 發表

好處
1. 現在南區去區內好多旅遊點都冇直接路線,居民郊遊只好捨近取遠
2. 居民即使肯轉車都非常轉折,而且交通費同郊遊路線分別不大,所以即使郊遊路線收費較貴都唔係問題

建議路線
99R (海怡半島 <> 石澳)
服務時間
海怡半島開 0800 - 1100 (每30分鐘一班)
石澳開 1400-1830 (每30分鐘一班)

收費
全程 $24.7
黃竹坑新圍>石澳 $ ...
你想蝕死城巴嗎?
依傢有冇小巴可供選擇?

引用:
原帖由 萬里獨行俠 於 2023-8-4 17:57 發表

你想蝕死城巴嗎?
依傢有冇小巴可供選擇?
點都好過做20A卦 
石澳除左X9全部大小巴都只去東區, 14沿途一樣

引用:
原帖由 myheart114 於 2023-8-4 19:38 發表

點都好過做20A卦 
石澳除左X9全部大小巴都只去東區, 14沿途一樣
你當佢係响東區吧啦,咁你會開心啲。
而事實上,佢真係近東區啲,由東區入去已經係最好嘅選擇。

今日補番張圖,自己楂車都係建議經東區入石澳。

附件

Screenshot 2023-08-16 at 09-28-05 Google Maps.png(377.85 KB)

Screenshot 2023-08-16 at 09-28-05 Google Maps.png

引用:
原帖由 萬里獨行俠 於 2023-8-16 09:55 發表

今日補番張圖,自己楂車都係建議經東區入石澳。
時間分別唔大而且條線唔係淨係做去石澳

引用:
原帖由 myheart114 於 2023-8-17 14:58 發表

時間分別唔大而且條線唔係淨係做去石澳
弊在冇乜人會由赤柱去石澳或者調返轉呢,會咁樣嗰啲多數都唔會搭巴士。
香港仔來回赤柱或者調返轉已有巴士,香港仔來回石澳無必要經赤柱。

引用:
原帖由 萬里獨行俠 於 2023-8-17 15:34 發表

弊在冇乜人會由赤柱去石澳或者調返轉呢,會咁樣嗰啲多數都唔會搭巴士。
香港仔來回赤柱或者調返轉已有巴士,香港仔來回石澳無必要經赤柱。
香港仔來回石澳經筲箕灣人多又慢,77/99碌英皇道又上耀東,去到筲箕灣仲要排9,係唔會夠兜赤既柱新線快,去大潭就更加添

另外,鴨島係完全冇車去新線治途

引用:
原帖由 myheart114 於 2023-8-17 21:31 發表

香港仔來回石澳經筲箕灣人多又慢,77/99碌英皇道又上耀東,去到筲箕灣仲要排9,係唔會夠兜赤既柱新線快,去大潭就更加添

另外,鴨島係完全冇車去新線治途
77/99碌英皇道同上耀東就係要確保夠客,你架車唔夠客巴士公司點會開。
就算巴士公司真係開線由鴨島去石澳,都必然係行香港仔隧道碌英皇道經東區入,最多就唔上耀東,咁先至有客量保證。同埋,睇怕係會响99同9度抽車做。
不過,巴士公司寧願你轉下車,佢賺得仲多。

引用:
原帖由 萬里獨行俠 於 2023-8-18 11:20 發表

77/99碌英皇道同上耀東就係要確保夠客,你架車唔夠客巴士公司點會開。
就算巴士公司真係開線由鴨島去石澳,都必然係行香港仔隧道碌英皇道經東區入,最多就唔上耀東,咁先至有客量保證。同埋,睇怕係會响99同9度抽車做。
不過,巴士公司寧願你轉下車,佢賺得仲多。
必然? 港島北有X9,仲點會行港島北?你上面幅圖係私家車時間,如果學你咁碌英皇道經東區入時間會比行赤柱用多好多,咩客都冇晒啦,同埋點解條線會得返石澳,中間果D地方行港島北就真係冇晒喇,咁當然係唔開好過開啦

引用:
原帖由 myheart114 於 2023-8-18 17:37 發表

必然? 港島北有X9,仲點會行港島北?你上面幅圖係私家車時間,如果學你咁碌英皇道經東區入時間會比行赤柱用多好多,咩客都冇晒啦,同埋點解條線會得返石澳,中間果D地方行港島北就真係冇晒喇,咁當然係唔開好過開啦
碌英皇道嘅話就變咗做流水線,終極目標係取代9加埋77或者99是旦一條,價錢又再收貴啲
去赤柱,繼續轉車吧
放心,唔會開得成嘅

以前T6試過做唔到,, 冇生意. ..取消T6

引用:
原帖由 炎夏少象棋 於 2023-8-19 20:50 發表

以前T6試過做唔到,, 冇生意. ..取消T6
我甚至懷疑依傢條9號是否可以做到收支平衡

南區太多沙灘了。一條73已經方便晒。
無需要長途拔涉去石澳沙灘囉。

還有假日時間香島道﹑淺水灣道都很塞車,費事塞多條巴士線去塞啦。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]