• 瀏覽: 4,129
  • 回覆: 16
+8
聽講好似話盡頭有小路落山,請問嗰度係掘頭路,定係有路落到元朗?

引用:
原帖由 unfresh 於 2023-9-20 17:12 發表

聽講好似話盡頭有小路落山,請問嗰度係掘頭路,定係有路落到元朗?
有路行得到呀,早幾個星期前(世紀雨災前)行過。1去2是泥徑,2去3是石屎石級,3去4是小車路。

引用:
原帖由 clamchowder 於 2023-9-20 18:51 發表

有路行得到呀,早幾個星期前(世紀雨災前)行過。1去2是泥徑,2去3是石屎石級,3去4是小車路。

咁之後條路變成點?行唔行到?

引用:
原帖由 unfresh 於 2023-9-20 18:52 發表

1之前是黃泥墩水塘主壩的引水道車路,1至2要小心落山泥徑濕滑跣腳,2至3是出入公庵寺的石屎石級,3至4是村內車路要小心有車出入,4可以等綠色小巴出元朗也可以步行大半個鐘出到元朗。

引用:
原帖由 unfresh 於 2023-9-20 18:52 發表

驚你唔明,由4沿馬路直行到5就是元朗市中心。

引用:
原帖由 clamchowder 於 2023-9-20 19:09 發表

驚你唔明,由4沿馬路直行到5就是元朗市中心。

請推介埋出到元朗食乜好

引用:
原帖由 kwma 於 2023-9-21 00:20 發表

請推介埋出到元朗食乜好
恆香老婆餅B仔涼粉勝利牛丸永年車仔麵天鴻燒鵝大榮華飲茶食晚飯

引用:
原帖由 clamchowder 於 2023-9-21 00:27 發表

恆香老婆餅B仔涼粉勝利牛丸永年車仔麵天鴻燒鵝大榮華飲茶食晚飯
完美答案

引用:
原帖由 clamchowder 於 2023-9-20 18:51 發表

周兄,小輩試過公庵下來,唔覺有分岔路?

附件

IMG_20230611_152553.jpg(203.13 KB)

禪師寺

Screenshot_20230611_152513_tsoiyatshing.hikingtrailhk.jpg(19.6 KB)

禪師寺

IMG_20230611_152908.jpg(229.58 KB)

分岔路附近

Screenshot_20230611_152839_tsoiyatshing.hikingtrailhk.jpg(19.27 KB)

分岔路附近

引用:
原帖由 clamchowder 於 2023-9-21 00:27 發表

B仔涼粉麻麻 ,芒果🥭也沒有,無下次

附件

IMG_20230701_152200.jpg(433.43 KB)

引用:
原帖由 tx96 於 2023-9-21 08:27 發表

周兄,小輩試過公庵下來,唔覺有分岔路?
就是相中有條絲帶路,找找就可以了:

引用:
原帖由 clamchowder 於 2023-9-21 09:37 發表

就是相中有條絲帶路,找找就可以了:

謝謝周兄

引用:
原帖由 tx96 於 2023-9-21 08:32 發表

B仔涼粉麻麻 ,芒果🥭也沒有,無下次
呢幾間係大舖,好易找。亦有三五十間更好食的不知名小店,但不作介紹了!

話說B仔出名腸粉及雞翼尖,甜品普通。想吃同款甜品,要去泛后,好似已經重開

引用:
原帖由 clamchowder 於 2023-9-21 09:41 發表

呢幾間係大舖,好易找。亦有三五十間更好食的不知名小店,但不作介紹了!

話說B仔出名腸粉及雞翼尖,甜品普通。想吃同款甜品,要去泛后,好似已經重開
謝謝周兄介紹泛后,有機會會試

引用:
原帖由 tx96 於 2023-9-21 09:42 發表

謝謝周兄介紹泛后,有機會會試
之前話結業,現在要找一找。無就去松記算數,唔知元朗有無

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]