• 瀏覽: 34,581
  • 回覆: 125
  • 追帖: 8
本主題由 俊朗小生 於 2023-9-25 09:15 使用 提升卡
Hello 大家好,小弟沒想到開個Post (如下) 申訴一下會好這麼多回響 !
真心感謝各位 鄉親父老,叔伯兄弟和師兄師姐,小弟真係獲益良多。
初始Post - https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=31285792

反正呆在家沒事做,除了無間地獄般找工作外,也許更是一個人生回憶錄。
人到中年,從窗邊望外除了看到藍天白雲,還多了一份人生回憶片段,像影片35mm菲林片在腦海中逐格呈現。
再加上呢個channel既心靈故事其實聽落也不錯,有很多感悟 !
https://www.youtube.com/watch?v=LAMVvaMzmMI

所以我決定把回憶變成文字。。。

小弟91年中五畢業,會考得2分 。當然沒有繼續升學,屋企也沒有金錢給我去外國升學 (那時很羨慕那些同學可以到外國讀書,可以見識一下世界)。沒多選擇之下,讀了一年職業訓練便去當學徒,巧合地進了一間小型IT公司,學徒當然是人工低,當年只有HKD4,000, 唯有邊做邊學。好像是做了2年左右,便和志同道合的朋友自己開電腦consultation and solution公司,一條龍服務。不知道現在有冇師兄還記得 Novell Server, Windows 3.1, Clipper, PowerBuilder and DBase 3 and 4. 那時幫客人砌機上network和寫DOS programs已經好好做,90年代初期香港經濟還是不錯的,加上當時香港還有很多工廠,不愁沒生意。幸運地我也在當時賺到第一桶金 !

之後識到好多客人,有些客人投資有道,我便跟他們學習投資 (當然自己也會看書)。
也是另外一個幸運,90年代香港股市興旺 (除了97年事件)財富番兩番。那時期望自己可以30歲或之前就退休嘆世界。
命運很奇妙,當一個人站在高點或風口,很容易便迷失了,過得了1997年也過不到2000年,
一個互聯網泡沫把我8成的資產也變成了[泡沫] !!!!! 簡單說, 我有10蚊,輸淨了2蚊,當年差一點點要去申請破產。
可惜,我既公司Partner沒那麼好彩,他炒孖展。有一日,他沒有回公司也聯絡不上,擔心他會想不開。如是便打電話給他女朋友衝上partner屋企。。。
果然,他服食安眠藥自尋短見。幸運的是我們發覺得早,送了去醫院救回,後來他要申請破產。
我們的公司也因此而結業 !

一切好像又回到去起點,那時我也很徬徨,一時三刻也想過自尋短劍。
突然有一天,有一位舊客人聯絡我,問我有沒有興趣來他公司做System Engineer ?!
這是一間美資公司,一做就做了7年左右,其間我不斷進修,半工讀取了第一個學位和一些IT Certificates。
(不清楚大家有冇印象 MCSE 4.0 - NT Server 4.0, CNE - Certified Novell Engineer)
在這公司,我學到了很多東西,ERP,工作流程,IT Infrastructure等等,還有機出差去其他地方見識下這世界。
最幸福的,還認識了現任老婆
其實回想起來,我要多謝這位舊客人,他可以說是我的大恩人 ,無言感激 !

之後做過美資公司,香港公司等等,其間也有不斷進修。幸運地,職位和待遇在這些年也增長不少,加上自己也繼續投資。
去到2018年中,我自己應該有二千萬左右資產,打算移民。
看到這裡,大家可能已經覺得這是作文,玩野文章,甚至是曬命文章。既然有錢,何需要出個中年失業post ?! 
之前說過,當一個人站在高點或風口,很容易便迷失了。投資失利,三年疫情輸了很多。詳細都不想說了,有少少遇人不熟 (亦都可能自己貪心)。
大家在網上香討遇見,應該算是緣份。小弟都幾十歲,何必要作文呢 ?!

我條命真係大起大落,總是上到高點時期望會更高,但原來是走下坡的信號。
後來跟師父和自學了紫微斗數,我這條命叫 [殺破狼]。三方四正永遠有七殺,破軍和貪狼星會照。這三星一起,橫發橫破。
中年失業,可能我要認命了 !

實不相暪,我自己language不是太好和人到中年,預自己是回不了IT行業。
我已經準備好去做巴士車長或保安 (已經拿了保安證,QAS証書和平安卡)。
祝自己好運吧 !

最後多謝大家收看,祝大家事事順利和身體健康 !

我仲差過樓主,我會考零分,做了二十多年野,只做文員位多,近幾年在舊公司走了後,去了間大集團做Filing clerk,跟住做了一年覺得廢物一樣,乜都唔識,決定走人,跟住又失業六個月,天天在家中,同家人多了磨擦,有一次,到大廈天台,望落街,那時想到,現在跳落去,就乜都唔使諗啦,但又覺得對唔住屋企人,所以冇跳落去,跟住找到又有問題,最近找了一間新公司,個阿頭講到間公司好好,所以返五天半照去,但去到覺得一個月都未適應到返星期六,工作上教我野那個人完全唔比時間我,一個月想我識幾多野,所以現在想遞信走,但覺得可能又會失業,天天都想死咁濟,又唔係唔很做野,中小型公司D同事冇野做喜歡攪人事,大公司對我這垃圾又沒有進升機會,最近去大集團見工,同人事部講我只有經驗,佢叫我去,之後跟本是陪跑,又一次比人玩,我人生又接近玩完,一些希望都冇,如果人可以控制住生命長度,我會選擇直接死了去算數。

我失業幾耐都係咁,首先要增值自己,包括買學歷,建立人際關係,第二係儲備金,最少足夠兩年既生活費,第三先係搵工做。

手停口停既係下流社會既生活,即低下層。要擺脫,先從自身開始,努力工作之餘好好拓展人際關係。

its not end of world, add oil brothers

引用:
原帖由 dummip 於 2023-9-24 00:49 發表

Hello 大家好,小弟沒想到開個Post (如下) 申訴一下會好這麼多回響 !
真心感謝各位 鄉親父老,叔伯兄弟和師兄師姐,小弟真係獲益良多。
初始Post - https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=31285792

反正呆在家沒事做,除了無間地獄般找工作外,也許更是一個人生回憶錄。
人到中年,從窗邊望外除了看到藍天白雲,還多了一 ...
以IVE仔出身來說,2018年有2千萬好好啦。但而家仲有幾多資產?應該有自住,但有冇早年買落嘅收租樓?

我睇ucl-master 股票版啲長線投資建議,好有道理所以跟佢方法,呢幾年仲贏咗幾多喎,你買乜股呀?

引用:
原帖由 dummip 於 2023-9-24 00:49 發表

以你的經驗同知識,第二時有無機會再東山再起再一次創業?

引用:

你嘅失業經驗我廿幾年前都經歷過,嗰時我只有百幾萬資產。後來轉咗做SME出入口生意,考埋CPA, CFA, MBA。做生意只賺少少只賺到到合理人工(但有限公司用處多,可參考富爸爸系列),但投資股匯債樓令我資產增長几十倍。

所以終身學習利用OPT和OPM做Business  owner(B)和Investor(I)至為重要,5章嘢唔好仲想做Employee(E)和Self-employed(S)啦,富爸爸教落ESBI 4象限中,只有BI可以達到財務自由。

引用:

加油

引用:
原帖由 DayDayTheSame 於 2023-9-24 08:45 發表

我失業幾耐都係咁,首先要增值自己,包括買學歷,建立人際關係,第二係儲備金,最少足夠兩年既生活費,第三先係搵工做。

手停口停既係下流社會既生活,即低下層。要擺脫,先從自身開始,努力工作之餘好好拓展人際關係。
讀書學費你估唔駛錢咩,錢都無仲諗讀書,傻左呀你,前後次序完全調轉晒喎你
拿拿聲搵工搵錢咩工都照做住先,7仔M記工廠,之後先再諗其他野啦

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2023-9-24 10:34 發表

讀書學費你估唔駛錢咩,錢都無仲諗讀書,傻左呀你,前後次序完全調轉晒喎你
拿拿聲搵工搵錢咩工都照做住先,7仔M記工廠,之後先再諗其他野啦
你未讀過書?

學生資助辦事處每年批出幾多grant/loan and non-mean test loan for you to carry on  further study, which are not only nurturing your life but also enrich your knowledge. For those who stop learning and await for miracles... 坐以待斃。

引用:
原帖由 DayDayTheSame 於 2023-9-24 10:38 發表

你未讀過書?

學生資助辦事處每年批出幾多grant/loan and non-mean test loan for you to carry on  further study, which are not only nurturing your life but also enrich your knowledge. For those who stop learning and await ...
等佢批都要時間,你估即刻批到比你咩
留位學費都要比左先
似係你未讀過書

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2023-9-24 10:40 發表

等佢批都要時間,你估即刻批到比你咩
留位學費都要比左先
似係你未讀過書
我冇你讀咁多,for sure... 我記得喺好快批到,科大9月1日開學既,我都交得切。

點都有層自住樓掛?如果連層樓都輸埋,就冇嘢好講

引用:
原帖由 地產初哥 於 2023-9-24 09:36 發表

以IVE仔出身來說,2018年有2千萬好好啦。但而家仲有幾多資產?應該有自住,但有冇早年買落嘅收租樓?

我睇ucl-master 股票版啲長線投資建議,好有道理所以跟佢方法,呢幾年仲贏咗幾多喎,你買乜股呀?
投資乜都好,要自己獨立思考分析理據後才做決定,唔好不經思索亂跟人(我都係一樣),尤其網紅,JPEX騙案可以做經典教材。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]