• 瀏覽: 6,078
  • 回覆: 2
進入狀態


引用:
原帖由 吻別1980 於 2023-9-26 00:51 發表

進入狀態
放鬆D啦,小朋友。

現在考試成績已經不是重要因素了,在社會職場,識人好過識字,9成做高中層果班,當年都係會考零分,再買張不用考試的學士、碩士、博士,功課論文比錢人做,氹掂老闆高層做不見得光的事,就可以上位。

現在某個經常代表工聯會上電視的安全博士,佢都係會考Fail很多,學士都無讀,直接完成2年夜校不用考試的澳洲碩士,再完成3年夜校不用考試的博士,氹掂上大人,已經可以在港鐵坐好位逗10萬人工,再準備做立法會議員。

其實出面很多外國學士碩士課程不用考試,在港Hea讀,對你搵普通職位無影響,見工係睇你樣貌及講野吹水能力,工作大家跟程序,表現分別不大,能否升職係上司Like唔Like你,同工作無關,即係陪踢波劈酒,女陪上床呢D。



做past paper 的確有用,但做past paper 都要有方法。唔可以只係睇答案,遇到不明白的地方,需要睇返書本上的知識。


[按此隱藏 Google 建議的相符內容]