• 瀏覽: 4,680
  • 回覆: 17
  • 追帖: 2
+13
請問各位師兄師姐有無返深圳打波!?想問下深鐵沿線附近邊度有冷氣的羽毛球館!?球館又無比較乾淨嘅沖涼設施!?有無好似我哋香港咁可以上網約腳打波㗎!?
因為網上比較少找到相關資料,所以問問大家,謝謝!

把握機會可以改寫命運!
無啦啦上去打羽毛球為乜呢

引用:
原帖由 金鴻峰 於 2023-10-4 17:31 發表

無啦啦上去打羽毛球為乜呢
咁梗係為食嘢啦。
如果國內場易book,打4個鐘,跟住食完晚飯返香港。正呀。
時間都排好左啦。
11點上去飲茶
2-6打波
6點半晚飯。
9點返香港。

引用:
原帖由 唔准駁咀 於 2023-10-6 15:30 發表

咁梗係為食嘢啦。
如果國內場易book,打4個鐘,跟住食完晚飯返香港。正呀。
時間都排好左啦。
11點上去飲茶
2-6打波
6點半晚飯。
9點返香港。
真係好驚冇冷氣喎

傳說深圳的收費, 比起香港康民處還要貴
但冬天有冷氣提供的

連打波都要上深圳

深圳最正個場當然係深圳灣個林丹館啦!繁忙時段220元人仔一小時

其次正的應該是龍華上塘站簡上體育館啦!
它是政府場地,好似收80人仔一小時。
但佢仲難過在香港book 市政場喎!

跟著我覺得幾好的便是福田銀湖站的銀湖羽毛球館。
它是私營場館,收費當然唔平,繁忙時段要收170元人仔啊!

引用:
原帖由 kitchuck 於 2023-9-30 01:06 發表

請問各位師兄師姐有無返深圳打波!?想問下深鐵沿線附近邊度有冷氣的羽毛球館!?球館又無比較乾淨嘅沖涼設施!?有無好似我哋香港咁可以上網約腳打波㗎!?
其實你想周六日自己訂場地都比較困難,因為私人球館都是會員制預留場地多的。
間中也有空場地可以在網上系統訂購。
如「美團」等的app 可以訂場的。
也可以在微信小程序中搵「運動館家助手」去申請和訂場。

引用:
原帖由 kitchuck 於 2023-9-30 01:06 發表

如果想方便快捷,也可以參加當地群主舉辦的羽毛球活動啊!

現在興用微信小程序「哇友聚」羽毛球版報名參加活動的。

當然網上報名的活動水平參差不齊。
如要打高水平,都要熟人介紹的啊!

引用:
原帖由 fgjacky 於 2023-10-8 22:50 發表

當然網上報名的活動水平參差不齊。
如要打高水平,都要熟人介紹的啊!
請問國內 初中級 一般會用哪幾款波?   是否紅超?

引用:
原帖由 tammanfan 於 2023-10-9 08:46 發表

請問國內 初中級 一般會用哪幾款波?   是否紅超?
用球方面是有地區性分別的。

在深圳大多人都用「紅超」的,它在深圳有7-8成市場。

在廣州就RSL中價球居多。

其實越北上,當地用球方面便越不講究。我聽些客人回老家打球,當地用些小品牌球打不習慣,試過要我寄幾筒紅超去佢老家啊!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]