• 瀏覽: 5,915
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
無論球場視野,觀賞性,指環數
都屌打而家果個所謂控衞之神

場均幾多個失誤?

更華麗並不意味著更好, 有選擇的話, 選純控衛當然選Stockton, 可靠穩定高效, 理解體系, 又射波準, 仲系偷波王

引用:
原帖由 Iamshameless 於 2023-10-2 01:34 發表

更華麗並不意味著更好, 有選擇的話, 選純控衛當然選Stockton, 可靠穩定高效, 理解體系, 又射波準, 仲系偷波王
stockton我成日覺得高估咗
因為佢既拍檔係馬龍
佢係傳得好 定係馬龍個人質素呢?

引用:
原帖由 眼睛框架 於 2023-10-2 18:16 發表

stockton我成日覺得高估咗
因為佢既拍檔係馬龍
佢係傳得好 定係馬龍個人質素呢?
老史除了身高所以BLOCK和籃板不怎麼樣外, 其他根本沒任何短板. 能攻能守也能組織和處理關鍵球.
如用NASH拿了兩次MVP的數據比較, 老史足夠拿上3到4次. 
老史平均助攻只輸MAJIC, 但老史打了19季(22歲到39)(前3年是板凳), 而MAJIC打了13年前12年巔峰(20-31)加上最後一季(36歲). 如果只比只比前12年, 老史平均助攻是高過MAJIC.

引用:
原帖由 Bobic 於 2023-10-1 20:20 發表

場均幾多個失誤?
唔可以只看失誤
要睇就睇 失誤/助攻 比率

正如其他垃圾球迷,只看mj 既ppg, 但係efg%就從來唔提。但其實efg% 先係真正反映球員能力

引用:
原帖由 大灣區長 於 2023-10-4 12:25 PM 發表

唔可以只看失誤
要睇就睇 失誤/助攻 比率

正如其他垃圾球迷,只看mj 既ppg, 但係efg%就從來唔提。但其實efg% 先係真正反映球員能力
失誤/助攻 比率 白朱古力出名高喎
例如帝皇嗰三年季後賽,平均 3.1 次助攻,但 2.3 次失誤,簡直係災難級

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2023-10-4 10:26 發表

老史除了身高所以BLOCK和籃板不怎麼樣外, 其他根本沒任何短板. 能攻能守也能組織和處理關鍵球.
如用NASH拿了兩次MVP的數據比較, 老史足夠拿上3到4次. 
老史平均助攻只輸MAJIC, 但老史打了19季(22歲到39)(前3年是板凳), 而MAJIC打了13年前12年巔峰(20-31)加上最後一季(36歲). 如果只比只比前12年, 老史平均助攻是高過MAJIC.
你知唔知stockton 11次助攻 有8 9個都助攻馬龍架
所以我覺得嚴重高估

太花巧啦

引用:
原帖由 眼睛框架 於 2023-10-4 12:33 發表

你知唔知stockton 11次助攻 有8 9個都助攻馬龍架
所以我覺得嚴重高估
其實應該倒轉,馬龍入十球有八九球係史托頓分俾佢先有得入

白朱古力,最多只是精華球員

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2023-10-4 10:26 發表

我完全同意,老史去到80年代尾已有壓倒Magic嘅勢頭,而佢足足被Magic矮左8吋,所以地面戰你要1 vs 1擺脫佢嘅防守係好困難。所以我成日都話,如果返去90年代,由老史/Payton hand check守Curry,根本無可能瘋狂射3分。

有人話全靠拍住Malone先有咁多assist,咁講好明顯係唔熟悉Jazz嘅Pick n Roll。正正因為老史交波夠快夠準,Malone先成日偷到錯對防守未補位前嘅一刻如入無人之境咁射easy two。當然Malone嘅個人能力都好犀利,可以話Jazz二老係互相成就彼此,佢哋兩個一齊嘅時候威力無窮,但即使分開仍然係超巨級球員

引用:
原帖由 gogopik 於 2023-10-4 13:14 發表

其實應該倒轉,馬龍入十球有八九球係史托頓分俾佢先有得入
其實馬龍嘅攻擊力係NBA歷史上肯定數一數二,但老史最大嘅貢獻係令到馬龍入波嘅難度低咗好多,因為佢下下交到空晒俾佢鏟籃,令馬龍慳返好多體力,命中率亦更高,簡單來講就係提高左全隊嘅進攻效率。呢啲先係PG嘅價值

J KIDD

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]