• 瀏覽: 1,229
  • 回覆: 10
下面呢條友講既野係錯的: 

擲彩虹|數學補習名師揭中大獎機會近零!唯符合一極難條件即中獎
原文網址: 擲彩虹|數學補習名師揭中大獎機會近零!唯符合一極難條件即中獎 | 香港01 https://www.hk01.com/article/950152?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
近年來騙徒手法層出不窮,不少人都會提高警惕,慎防被騙,近日屯門華都商場美國冒險樂園的「擲彩虹」引發詐騙爭議,有顧客質疑冒險樂園的代幣大於中獎範圍,導致永遠無法中獎,即使官方後續回應後,也未能平息近日在網上流傳的爭議,但原來中學有數學課程學過「擲彩虹」中獎機會率,現在的你又知不知道怎麽計?
擲彩虹」是不少港人的童年回憶,相信都有不少人「擲錢落海」,但其實在DSE數學必修部分的概率課程中,可以計算到「擲彩虹」中大獎的機會率,早在7年前有數學名師Herman Yeung 就曾經拍片講解相關題型,更直言在數學的角度來看,「中獎機會率係0」。
Herman Yeung 表示站在在數學角度的話,中獎範圍只有一點或一條線的面積,機會率是極度極度偏低,更直言「其實你中獎的機會率係0」,笑稱「擲彩虹」的商家會大賺,因爲都不太可能中到大獎,當然巧合的話,總有中獎的可能。

有興趣的朋友 可以試計下機會率

【更直言在數學的角度來看,「中獎機會率係0」】
如果用手可以放到一個位置係中獎,咁中獎機會率當然唔係0啦。
這個數學名師將點與線的一度空間面積是0的概念用到真實世界,當然是錯。
可以放到中獎位置,即是有個點,這個點無論幾細,總是有個面積。大獎機會率就大約是點的面積*點的數目/枱面面積。
這假設了每次都可以擲到有機會中獎的枱面。
如果擲銀的人有技術,會增加中率。
如果出千,將銀仔面積摩細。
香港人缺乏概率概念,缺乏期望值概念,才會玩這個游戲。

引用:
原帖由 macaupro909 於 2023-10-12 01:36 發表

【更直言在數學的角度來看,「中獎機會率係0」】
如果用手可以放到一個位置係中獎,咁中獎機會率當然唔係0啦。
這個數學名師將點與線的一度空間面積是0的概念用到真實世界,當然是錯。
可以放到中獎位置,即是有個點,這個點無論幾細,總是有個面積。大獎機會率就大約是點的面積*點的數目/枱面面積。
這假設了每次都可以擲到有機會中獎的枱面。
如果擲銀的人有技術,會增加中率。
如果出千,將銀仔面積摩細 ...
佢講到中一條線既機會率係零 中一個點機會率又係零 真係想問下佢兩個"零"係咪一樣?

引用:
原帖由 sylim 於 2023-10-12 13:32 發表

佢講到中一條線既機會率係零 中一個點機會率又係零 真係想問下佢兩個"零"係咪一樣?
因為在數學世界,一點和一線,只有三維裡面的其中一維。
沒有三維,沒有面積沒有體積,所以在真實世界是不存在的,所以要去到那點的機會是零。
這是讀死書的表現,因為游戲用具裡的一點一線,是真實存在,有面積有體積的。
(我地有時會聽到甚麼三維動物可以看到兩維的動物,相反就唔得。。其實這只是比喻,真實世界是沒有二維動物,或者沒有二維世界裡的動物)

引用:
原帖由 macaupro909 於 2023-10-12 17:15 發表

因為在數學世界,一點和一線,只有三維裡面的其中一維。
沒有三維,沒有面積沒有體積,所以在真實世界是不存在的,所以要去到那點的機會是零。
這是讀死書的表現,因為游戲用具裡的一點一線,是真實存在,有面積有體積的。
(我地有時會聽到甚麼三維動物可以看到兩維的動物,相反就唔得。。其實這只是比喻,真實世界是沒有二維動物,或者沒有二維世界裡的動物)
以上完全同意 現實世界中 測量必定有不確定性
再補充一點 呢個遊戲中獎率並唔係100%客觀!
因為中不中 (即擲唔擲界) 也取決於判決者的眼晴分辨率 分析能力 觀測方法 (距離/角度) 還有他的個人操守

我日L日打士碌架,也經常與人討論裁判問題。
測量必有誤差,所以需要有個方法去做決定。士碌架,由球證根據球例做決定。平時波樓打波自己和對手一齊做球證,遇有雙方意見不同,需要有風度地去尋求和解方案。
球證判決的準則,以佢嘅能力做依據,例如兩個球是否黐住,或者母球打埋兩個球之間,要分辨中邊個球先,只可以以球證個人能力去做判斷,即使在物理世界有些情況是不存在的。
彩虹游戲場,沒有公證制度,場主和玩家應該盡量和解,要搞到報警,兩邊都損失。

引用:
原帖由 macaupro909 於 2023-10-12 22:49 發表

我日L日打士碌架,也經常與人討論裁判問題。
測量必有誤差,所以需要有個方法去做決定。士碌架,由球證根據球例做決定。平時波樓打波自己和對手一齊做球證,遇有雙方意見不同,需要有風度地去尋求和解方案。
球證判決的準則,以佢嘅能力做依據,例如兩個球是否黐住,或者母球打埋兩個球之間,要分辨中邊個球先,只可以以球證個人能力去做判斷,即使在物理世界有些情況是不存在的。
彩虹游戲場,沒有公證制度,場主和玩家 ...
個員工擺到明死撐到底 玩家本身乜都冇 仲唔玩大佢咩

引用:
原帖由 sylim 於 2023-10-12 23:29 發表

個員工擺到明死撐到底 玩家本身乜都冇 仲唔玩大佢咩
員工乜野態度乜野準則,公司應該有指引。
呢次可能係員工個人問題,可能係公司規矩/指引問題,可能係西客問題。單憑網上報導唔會清楚。
賭場最多呢類爭嗌,因為直接錢嘅問題,仲可能係大額。賭場員工都會有指引,解決唔到,搵經理出來,經理睇情況睇大客細客衰客來做決定,好多時經理會向個客比D著數,送房送餐券,息事寧人,再冇辦法就抬個客出門口。個客就只能夠去搏監或傳媒投訴。

引用:
原帖由 macaupro909 於 2023-10-12 23:46 發表

員工乜野態度乜野準則,公司應該有指引。
呢次可能係員工個人問題,可能係公司規矩/指引問題,可能係西客問題。單憑網上報導唔會清楚。
賭場最多呢類爭嗌,因為直接錢嘅問題,仲可能係大額。賭場員工都會有指引,解決唔到,搵經理出來,經理睇情況睇大客細客衰客來做決定,好多時經理會向個客比D著數,送房送餐券,息事寧人,再冇辦法就抬個客出門口。個客就只能夠去搏監或傳媒投訴。
呢間野中獎唔派彩唔係第一次發生 上一次港媽同細路女都好無奈 我相同好多人都啞忍左

去美國冒險樂園玩擲彩虹 港媽投訴:中黃圈都計「踩界」唔中?!
玩樂熱話 熱話 GW Sep 17 2022

說到本港的室內遊樂場,美國冒險樂園都算係數一數二的知名連鎖店,而「擲彩虹」就是當中必玩的遊樂設施,皆因老少咸宜超級易玩but難中。雖然每次都似是「揼錢落海」,不過偶爾中中紅色圈已經令人樂在其中,但近日就因為「擲彩虹」的判定引起一場爭議,仲令該港媽揚言不再幫襯,發生咩事?即刻睇睇! 美國冒險樂園擲彩虹咁都計「砸界」惹爭議! 早前一名母親在Facebook群組「真.屯門友」發文,指帶女兒到天盛商場冒險樂園玩耍,在進行「擲彩虹」時,女兒將銀仔幸運地掟入黃色格內,但當兩母女興高采烈準備攞獎品時,一名女副經理稱銀仔「砸界」,不算中獎,女事主隨即和她理論數分鐘,惟女副經理堅持回應”不中獎”,並指「她看的直線係踩黑色界」,港媽非常憤怒,欲上前拍下照片為證,但就一度被阻止拍攝,幸好成功拍下,但最後就只好帶著失望的女兒離開。 一名母親在Facebook群組「真.屯門友」發文(圖片來源:Facebook@真.屯門友)

我諗佢意思係, 個硬幣要完全係個範圍入面, 唔比有outlier
即係可以想像個硬幣的圓心, 只可以係類似係一點, 或者一條曲線上面, 呢個空間面積接近0
咁所以如果用面積比計概率, 中的機會係好低囉.

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2023-10-14 12:06 發表

我諗佢意思係, 個硬幣要完全係個範圍入面, 唔比有outlier
即係可以想像個硬幣的圓心, 只可以係類似係一點, 或者一條曲線上面, 呢個空間面積接近0
咁所以如果用面積比計概率, 中的機會係好低囉.
對一個教數學既人 求其亂講機會率等如零係好敷衍! 
中獎機會率低係人都知  正如中六合彩機會率係一千三百萬分之一左右 但只要唔係零就可以計!
可以肯定中彩虹中心既機會率 係遠大於中六合彩頭獎既機會率

擲中彩虹中心既機會率係同2((R-2r+dx)/R)^2 正比, r 係硬幣半徑, R係彩虹半徑, dx 係測量誤差
假設佢地定了只有中心一點中獎, R=2r, 並將誤差納入dx, 機會率就會係正比於(dx/r)^2/2
假設硬幣半徑1.5cm 以普通正常人眼既分辨率0.25mm, 忽略角度和個人操守問題,
中獎既機會率係(0.25/150)^2/2 ~ 72萬分之一 
不同眼睛分辨率 呢個數既範圍可以好大 如果分辨率降到0.5mm, 機會率會大增至18萬分之一

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]