• 瀏覽: 2,110
  • 回覆: 8
背景:香園圍口岸的使用人次超出預期,服務該口岸的B7及B8尤其高朋滿座,惟兩線現時未能服務馬鞍山一帶及白石角。此外,城巴投得十四鄉全數新線,卻未有路線連接白石角及大埔等地。

建議:開辦城巴B8D,十四鄉至香園圍口岸,經輋下、西澳、樟木頭、科學園、白石角、廣福、寶鄉橋、太和,平日兩繁各三班,星期六及假日半全日服務。

B8D(十四鄉<>香園圍口岸)

去程:
十四鄉 16.1
田寮
輋下
西澳
帝琴灣
(特快直達)
馬料水公眾碼頭
香港中文大學水上活動中心
香港生物科技研究院
香港科學園第一期
香港科學園第三期
雲滙
天賦海灣
白石角變電站
(特快直達)
廣福邨 10.7
(B8原線)
香園圍口岸

班次:
a. 平日 07:45、08:15、08:45
b. 星期六及假日 08:00-12:00 60

回程:
香園圍口岸 16.1
(B8原線) 13.0@翠怡花園
廣福邨
(特快直達)
白石角變電站
天賦海灣
雲滙
嘉熙
香港科學園第三期
香港科學園第一期
香港生物科技研究院
香港中文大學水上活動中心
馬料水公眾碼頭
(特快直達)
帝琴灣 6.8
泥涌
輋下
馬牯纜
十四鄉

班次:
a. 平日 17:15、17:45、18:15
b. 星期六及假日 16:00-20:00 60

用車:3輛

好處:
1. 十四鄉至樟木頭沿線有車直接往返科學園、白石角、大埔、太和、香園圍口岸。
2. 科學園及白石角有車直接往返香園圍口岸。
3. B8在大埔區內的龐大客量可獲分流。

未來發展:
1. 如B8D客量理想,可逐步擴展至每天全日30分鐘一班。
2. 如B8D客量理想,可進一步開辦B8系支線深入服務馬鞍山一帶。

引用:
原帖由 瘋瘋癲癲既白痴 於 2023-11-11 05:41 發表

倒不如82D沿途加停大橋涌拉去廣福轉太和,73A飛火炭拉去富麗豪乙明車公廟路至大圍站,72A改經火炭沙市連同72/88K重組做272E/88K/72/A
272E改行大埔道跟72至長廣
72/A縮去雍苑,72A往雍苑由大圍站拉去大埔道長沙灣,72改全日單向長沙灣
88K拉上埔工教大汀角路廣福轉埔公平日逆向改源禾路直達體院馬場中大內部
81X改名新87B改行大埔道世界老園逆走至美田改行大埔道
286 ...
同我嘅建議有咩關係?!唔該唔好騎劫我嘅帖文🙏🏻

引用:
原帖由 Kepler-452b 於 2023-11-11 09:49 發表

同我嘅建議有咩關係?!唔該唔好騎劫我嘅帖文🙏🏻
因為B8做沙埔特快

引用:
原帖由 瘋瘋癲癲既白痴 於 2023-11-11 11:02 發表

因為B8做沙埔特快
我份方案嘅B8D係做十四鄉、白石角同大埔,完全唔會進入沙田範圍,你講嘅嘢根本完全唔關事,只係為騎劫而騎劫。

本人已舉報你嘅留言,理由係「離題」。

強烈要求區議會將馬料水碼頭改劃為大埔區,以滿足樓主的論點

不入馬鞍山係唔會有客,想入馬鞍山會因大埔-白石角-馬鞍山有持份者而遇上很大阻力。

馬鞍山又話要
河西又話要
河東又話要
拆得幾多條?
況且而家B8就算開埋一至五都唔係真全日
因為係拎啲早上打完仗既車去做

引用:
原帖由 pong3900 於 2023-11-16 12:20 發表

不入馬鞍山係唔會有客,想入馬鞍山會因大埔-白石角-馬鞍山有持份者而遇上很大阻力。
單靠十四鄉同白石角的確唔夠客,所以B8D停埋大埔—B8喺大埔好多客,甚至足以開短棍。咁做亦可以完善十四鄉巴士網絡,令居民有車直接往返科學園同大埔市。

引用:
原帖由 kmb71k 於 2023-11-19 03:05 發表

馬鞍山又話要
河西又話要
河東又話要
拆得幾多條?
況且而家B8就算開埋一至五都唔係真全日
因為係拎啲早上打完仗既車去做
多謝大埔版友捧場
城河西本身有東鐵,粉嶺站轉B7亦方便;城河東咪有B8囉
至於馬鞍山,暫時都有87K/289K/807系駁東鐵呢個選擇,但過蓮塘就要轉兩次車,日後的確可以考慮新增B8系分支。
當B3系都可以開枝散葉,B8咁多客捧場點解又唔可以做大塊餅呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]