• 瀏覽: 5,183
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
現44歲男如果讀完ERB健康服務助理有無機會入到醫院做,薪酬大約多少?

我只有中五,IVE普通文憑學歷,但沒有五科合格

引用:
原帖由 布宜諾斯 於 2023-11-16 12:02 發表

當然有啦,如果有車牌,做非緊急車司機都好啊

引用:
原帖由 布宜諾斯 於 2023-11-16 12:02 發表

有中五,有pca牌,可以直接申請pca2位,唔一定由3a開始,pca2頭半年training做pca3a先, 合格就可做正式pca2,升左之後應該有2萬左右

我有E&M碩士學位,45歳想入行做護理有咩途徑。唔介意由低學起。

引用:
原帖由 hermanda112 於 2023-11-18 09:32 發表

有中五,有pca牌,可以直接申請pca2位,唔一定由3a開始,pca2頭半年training做pca3a先, 合格就可做正式pca2,升左之後應該有2萬左右
pca牌是什麼?

引用:
原帖由 布宜諾斯 於 2023-11-18 10:15 發表

pca牌是什麼?
ERB有個病人服務助理支援課程,讀個幾月考試合格就有牌,唔難

引用:
原帖由 freetongg 於 2023-11-19 07:05 發表

ERB有個病人服務助理支援課程,讀個幾月考試合格就有牌,唔難
想問問,想入行其實都是睇中員工睇醫生優惠,在醫院工作是否都有醫療優惠?

引用:
原帖由 布宜諾斯 於 2023-11-20 09:23 發表

想問問,想入行其實都是睇中員工睇醫生優惠,在醫院工作是否都有醫療優惠?
佢所謂既免費醫療係無咩用,職員診所勁難book

引用:
原帖由 布宜諾斯 於 2023-11-20 09:23 發表

如果你講公立嘅話, 本身睇醫生都係幾十蚊, 住院/急症室都係一二百蚊嘅事, 個醫療福利真係咁吸引咩?

引用:
原帖由 freetongg 於 2023-11-20 10:08 發表

佢所謂既免費醫療係無咩用,職員診所勁難book
點解淨係book職員診所?   又唔係得佢先免費

引用:
原帖由 kk9ghost 於 2023-11-20 13:39 發表

點解淨係book職員診所?   又唔係得佢先免費
師兄,有其他選擇的嗎?

引用:
原帖由 hermanda112 於 2023-11-18 09:32 發表

講下咋吖嘛,PCA牌好濕碎至啵,有咁多PCA2位置 咁咪全香港都冇人做pca3a

引用:
原帖由 Retired2019 於 2023-11-18 09:56 發表

我有E&M碩士學位,45歳想入行做護理有咩途徑。唔介意由低學起。
做翻自己行業啦,,醫院都請你呢啲職位

引用:
原帖由 初次多數的喉糖 於 2023-11-21 18:05 發表

講下咋吖嘛,PCA牌好濕碎至啵,有咁多PCA2位置 咁咪全香港都冇人做pca3a
pca3a好多某國人做架,2仔位要train完合格先做到

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]