• 瀏覽: 6,299
  • 回覆: 8
農曆初四經各位師兄姐介紹下放棄金澤改為由東京去草津2-3天,一行5人,自駕好還是坐火車加巴士好?,價錢唔係相差好遠,有一個老人家,時間內有剩應該想去埋輕井澤行吓街….
仲有草津其實一日夠唔夠時間行?

今年初剛去過 草津 ... 雖然我係由高崎過去就是了 !

如果坐火車(草津特急)"直達"長野原草津口 ... 之後再轉巴士到草津
要留意 ~ 只有由上野發車的, 而且草津特急班次不多(星期六日多一班)
或者在輕井澤轉巴士去草津也可以

草津官網 ~ 幫到你
https://www.kusatsu-onsen.ne.jp/access/train01.php

所以, 有老人家 + (司機)又不介意自駕 ... 自駕吧 ! 搬行李/時間控制也方便D
草津一日夠唔夠時間行? 純行(逛街)一定OK ... 要滑雪/浸溫泉 時間上就可能趕D (如果自駕 ... 夜D走人都唔怕)
所以, 自駕 la ... 之後轉場過去輕井澤又方便

引用:
原帖由 lam1252 於 2023-11-23 13:38 發表

農曆初四經各位師兄姐介紹下放棄金澤改為由東京去草津2-3天,一行5人,自駕好還是坐火車加巴士好?,價錢唔係相差好遠,有一個老人家,時間內有剩應該想去埋輕井澤行吓街….
農曆初四? 草津輕井會落雪, 不怕雪地駕駛就自駕啦.

引用:
原帖由 lam1252 於 2023-11-23 13:38 發表

自駕啦,老人家點對點有車會好啲,而且唔使趕班次,萬一shopping 買多咗又唔使拎

引用:
原帖由 cl1403 於 2023-11-23 15:36 發表

農曆初四? 草津輕井會落雪, 不怕雪地駕駛就自駕啦.
確定自駕約話訂雪軚

草津有機會好大雪,坐JR啦

我年頭自駕由東京去草津,有落雪,草津當時好凍,就算戴咗手套都凍到對手薑咗,根本唔可以長時間喺室外,凍到夜晚無去睇夜景,但落住雪浸溫泉就非常爽;我晏晝時都未行晒溫泉街,但因為想早d返去酒店浸溫泉,所以4點幾就返酒店,第2朝10點幾就出發去輕井澤,因為落雪要開慢車,中午先去outlet,行完outlet再想行輕井澤其他景點時已唔夠時間,趕住3點半前起程返東京,冬天個天早黑,加上雪地,趁有日頭開車安全d。所以我建議可在輕井澤住一晚,咁行程鬆動好多。

引用:
原帖由 lam1252 於 2023-11-23 22:09 發表

確定自駕約話訂雪軚
唔係你話訂就一定有, 關東(東京圈)有幾間租車公司冬天不會提供雪軚, 記得問清楚.

搭JR好,車上有廁所,坐到攰可以起身走走。

主題標籤 #東京
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]