• 瀏覽: 4,077
  • 回覆: 16
請教下師兄,架車呢幾日忽然凍車好難着車,要撻住加把油先着到車,以前唔係咁,一撻就着,請教係咩事呢?(電池新換兩個月,撻車有11.8-11.9V,正常,偈油10W30)🙏🙏

引用:
原帖由 ykhui 於 2023-11-27 09:18 發表

請教下師兄,架車呢幾日忽然凍車好難着車,要撻住加把油先着到車,以前唔係咁,一撻就着,請教係咩事呢?(電池新換兩個月,撻車有11.8-11.9V,正常,偈油10W30)🙏🙏
通常著車未著引擎, 電池有12.4v(左右), 撻引擎時會變11.4(左右), 著埋引擎就會有14.4(左右).

引用:
原帖由 6seven 於 2023-11-27 19:12 發表

通常著車未著引擎, 電池有12.4v(左右), 撻引擎時會變11.4(左右), 著埋引擎就會有14.4(左右).
我架車着左就14.1-14.3v, 正常。但未着車時,換電前換電後都係11.8-11.9V, 一撻果下得返9.*V 甚至8.*V, 係好唔正常,但架車渣幾耐舊電都唔會叉滿嘅咩?我每日都有一程2-30分鐘嘅高速,理應叉到電,唔知問題係邊呢?

引用:
原帖由 ykhui 於 2023-11-27 22:32 發表

我架車着左就14.1-14.3v, 正常。但未着車時,換電前換電後都係11.8-11.9V, 一撻果下得返9.*V 甚至8.*V, 係好唔正常,但架車渣幾耐舊電都唔會叉滿嘅咩?我每日都有一程2-30分鐘嘅高速,理應叉到電,唔知問題係邊呢?
係原裝內置check 電壓, or 自己用儀器check 電壓?
按撻車掣部車完全無反應? 有無摩打轉動?

引用:
原帖由 6seven 於 2023-11-27 22:41 發表

係原裝內置check 電壓, or 自己用儀器check 電壓?
按撻車掣部車完全無反應? 有無摩打轉動?
車頭錶顯既電壓,着到車,但要加油先可以着,同要打火成兩三秒先着到,同先前好唔同。
呢兩三日先係咁。

引用:
原帖由 ykhui 於 2023-11-28 10:17 發表

車頭錶顯既電壓,着到車,但要加油先可以着,同要打火成兩三秒先着到,同先前好唔同。
呢兩三日先係咁。
呢部車都幾新, 返廠check 啦!

電壓係有d 低, 著引擎降到8.X 係過底.

師兄你呢個情況我試過,一次係電瓜柴,一次係打南磨。

引用:
原帖由 klaukc 於 2023-11-28 19:35 發表

師兄你呢個情況我試過,一次係電瓜柴,一次係打南磨。
電啱換左,應該唔係電既問題。
約CK,佢話要到12月中.....等太耐,我怕行行下跪低啫。
琴日去左SSP明X,佢話行車順,唔似油泵有問題
又唔似整流器問題,話唔會有即時危險,叫我可以渣住先
咁我架車type C 插左個無線充電座 (但從未用過),我琴日甩鬼左佢睇下
若果好似師兄講話係打南磨既問題,Honda都好差下喎,架車先得2年就打南磨出事

引用:
原帖由 ykhui 於 2023-11-30 17:44 發表

約CK,佢話要到12月中.....等太耐,我怕行行下跪低啫。
咁我架車type C 插左個無線充電座 (但從未用過),我琴日甩鬼左佢睇下
若果好似師兄講話係打南磨既問題,Honda都好差下喎,架車先得2年就打南磨出事
若果電池冇問題,點解會跌到11.8v呢?上次我就係買咗個電池修復工具,將電池修復後,就正常哂。

引用:
原帖由 klaukc 於 2023-11-30 17:58 發表

若果電池冇問題,點解會跌到11.8v呢?上次我就係買咗個電池修復工具,將電池修復後,就正常哂。
我都諗緊係咪要買個來叉,貴又唔貴,但又多樣嘢

引用:
原帖由 ykhui 於 2023-11-30 17:44 發表

打南磨應該無問題, 因為你著引擎有14.3v 電, 即係代表發電機足電.
電池是鋰電or 傳統電池?

引用:
原帖由 6seven 於 2023-12-1 11:59 發表

打南磨應該無問題, 因為你著引擎有14.3v 電, 即係代表發電機足電.
電池是鋰電or 傳統電池?
傳統電池來,今日凍凍地,起動又係好難,睇來要買個脈衝充電來激活一下個電池,睇下係咪電池問題

撻車電池電壓無乜點跌,如果撻車摩打轉速正常,應該唔關電池事。可能火咀機會仲高啲,風格汚糟都有可能。

引用:
原帖由 no_ic 於 2023-12-3 13:07 發表

撻車電池電壓無乜點跌,如果撻車摩打轉速正常,應該唔關電池事。可能火咀機會仲高啲,風格汚糟都有可能。
近代車都用晒電子噴油, 好少還用化油器, 要比油先著到車, 即係要主動比電去噴油, 都有機會係唔夠電, 台速比唔到油入汽缸.

充返滿電池, 排除電問題, 都係解決方法.

引用:
原帖由 6seven 於 2023-12-3 15:33 發表

近代車都用晒電子噴油, 好少還用化油器, 要比油先著到車, 即係要主動比電去噴油, 都有機會係唔夠電, 台速比唔到油入汽缸.

充返滿電池, 排除電問題, 都係解決方法.
樓主話'撻車有11.8-11.9V' 起動摩打扯十幾廿A都只係跌唔夠1volt,舊電睇嚟無乜問題。噴咀都只係短時間扯一,兩A,對舊電loading唔係咁大,反而塞嘅機會仲大啲。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]