• 瀏覽: 60,228
  • 回覆: 150
  • 追帖: 17
本主題由 mhmimi 於 2024-1-5 15:55 移動
去香港配要二千蚊 如果係福田區 地鐵沿線 有冇介紹

引用:
原帖由 penmanhk 於 2023-11-27 15:22 發表

去香港配要二千蚊 如果係福田區 地鐵沿線 有冇介紹
早幾日星期四在羅湖商業城配左一副漸進鏡,用明月鏡片黎緊星期四有得攞。呢副要黎做後備所以唔配咁貴住,我近視五百幾度加散光度數唔淺,所以唔可以享用最平嘅 200元漸進鏡連架價錢,加左 190元一共 390元埋單,驗眼器材很專業驗光師亦很細心,過程滿意。

係香港配嘅漸進要$二千+,之後在深圳幾百搞掂,初時當後備,戴吓幾舒服變咗正印,張2千幾哪副放埋一二邊

引用:
原帖由 pcboydaniel 於 2023-11-27 15:31 發表

早幾日星期四在羅湖商業城配左一副漸進鏡,用明月鏡片黎緊星期四有得攞。呢副要黎做後備所以唔配咁貴住,我近視五百幾度加散光度數唔淺,所以唔可以享用最平嘅 200元漸進鏡連架價錢,加左 190元一共 390元埋單,驗眼器材很專業驗光師亦很細心,過程滿意。
福田區有冇介紹呢

引用:
原帖由 8888beebee 於 2023-11-27 15:42 發表

係香港配嘅漸進要$二千+,之後在深圳幾百搞掂,初時當後備,戴吓幾舒服變咗正印,張2千幾哪副放埋一二邊
可以介紹下係邊間嗎

引用:
原帖由 penmanhk 於 2023-11-27 16:32 發表

福田區有冇介紹呢
我去開羅湖果區多,羅湖商業城和東門都好多眼鏡舖。福田區可以在大眾點評搵下,求其 search 在會展中心站附近都有好多。

有人講開配眼鏡我就share一下我既經驗。有個朋友由加拿大番香港玩兩週經佢朋友介紹到東門五樓既眼藝圈眼鏡舖配左一對老花加藍光鏡,兩對淨近視加藍光,一對老花加近視漸進眼鏡。整體相當唔滿意,驗眼過程還可以。除左對漸進鏡其它可即日取。但她話回加後帶上有點不清應該係度數問題。因為友人要加國所以舖頭話會快遞到加拿大,過了個幾星期遲遲都未到wechat進問下才收到但都係有問題。

引用:
原帖由 8888beebee 於 2023-11-27 15:42 發表

好寫實、我都係

引用:
原帖由 pcboydaniel 於 2023-11-27 17:24 發表

我去開羅湖果區多,羅湖商業城和東門都好多眼鏡舖。福田區可以在大眾點評搵下,求其 search 在會展中心站附近都有好多。

引用:
原帖由 急焦的結他 於 2023-11-27 18:57 發表

好寫實、我都係
我都係諗住買多副襯下衫

我早幾日上去行下食下, 啲眼鏡舖頭好多人

香港配漸進鏡都不是間間配得好
真是要講口卑和技術
而且, 本身漸進鏡片是分不同等級, 越緻細越貴

引用:
原帖由 Christ20230606 於 2023-11-27 23:39 發表

香港配漸進鏡都不是間間配得好
真是要講口卑和技術
而且, 本身漸進鏡片是分不同等級, 越緻細越貴
我深近視,散光,香港配蔡司1.67非球面鏡要3000幾,加埋 icBerlin 架超過7000蚊。

加左 190元是什麼用途??

跟網友介紹去羅湖配
漸進+變色鏡
原本¥600,揀咗一副特別d嘅框+¥50
找數¥650

整體來講算滿意,唔需要翻手再調較。已經戴咗差不多半年

實話實說,同舊嗰副在香港配嘅全視線係有d差別(主要係望遠近區嘅面積分配問題,可能同師傅選擇點裁塊鏡有關),但可以接受。

遲d會再上去配多副做後備

主題標籤 #福田 #香港
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]