• 瀏覽: 5,315
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
行車時(上斜比較多)比油去到2500-3000轉時波箱跳動(好似跑馬仔咁),但放油就正常,另外試過泊車時入R波,架車前後CHOK,請問是否波箱差不多死,要換波箱嗎。救各Ching指教

騎馬仔,應該到期。

換車把啦!親仲郁得,平平地賣走換過部啦,整十幾年舊車,晒錢

引用:
原帖由 bbq323 於 2023-11-30 05:30 發表

換車把啦!親仲郁得,平平地賣走換過部啦,整十幾年舊車,晒錢
壞咗點賣比別人

引用:
原帖由 pangpang12 於 2023-11-30 15:18 發表

壞咗點賣比別人
劏車5千
賣一換一(一萬)
再買過部年份新d靚d三萬
都好過去修

引用:
原帖由 bbq323 於 2023-11-30 15:21 發表

劏車5千
賣一換一(一萬)
再買過部年份新d靚d三萬
都好過去修
劏冇5千

引用:
原帖由 pangpang12 於 2023-11-30 15:28 發表

劏冇5千
拆三元吹化二千,東賣鐵三千

幾多公里?

波箱連接住引撀的、行車時因操作加速踏板感覺加速頓挫、不一定是波箱問題

引用:
原帖由 locus12 於 2023-11-30 17:50 發表

幾多公里?
9萬幾

引用:
原帖由 subming 於 2023-11-30 18:44 發表

波箱連接住引撀的、行車時因操作加速踏板感覺加速頓挫、不一定是波箱問題
騎馬仔後,試過迫車入R波,駕車前後Chok

引用:
原帖由 pangpang12 於 30/11/2023 18:48 發表

沒有亮起引擊燈或波檔閃燈代表監控下的各部份沒有問題、檢査不設傳感器的傳動部份例如傳動軸

看打多年嚟啲波箱波油玩到8彩..... 又HMMF , HCF1-2 , ATF ,  Z11-2 , CVT/F1,2 .. 房L刀R晒頭斷L估算~~~~
查清楚手冊架車是弟幾代CVT波箱熟性先!!  入錯油有不良反應5奇!!

引用:
原帖由 pangpang12 於 2023-11-30 18:48 發表

可能電腦都得, 棍波放極歴子太早都會前後CHOK

引用:
原帖由 pangpang12 於 2023-11-28 14:28 發表

行車時(上斜比較多)比油去到2500-3000轉時波箱跳動(好似跑馬仔咁),但放油就正常,另外試過泊車時入R波,架車前後CHOK,請問是否波箱差不多死,要換波箱嗎。救各Ching指教
CVT波箱, 應該係乾式離芯離合器, 靠轉數增大, 利用離芯力令離合器皮磨合, 磨合左就順暢, 半磨合有機會chok.
問題有機會係離合器皮磨蝕晒, 變成鐵磨鐵.
快D入車房check 車吧!

主題標籤 #honda #本田
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]