• 瀏覽: 104,025
  • 回覆: 198
  • 追帖: 15
+738
剛剛完成北海道8天之旅 (18-25/11),寫個遊記紀錄一下 

首先多謝谷友S君相告有機票Package買一送一優惠,促成呢次旅行 
另外多謝北海道達人M小姐嘅酒店推介 
最後感謝A小姐仗義幫忙,當A小姐知道一休會員訂我想住果間酒店有「有大住大Plan」,
即自告奮勇幫小弟訂房,令小弟一個唔覺意住大咗幾十個巴仙,感激感激 

第三次去北海道,呢次行程其實同之前兩次差相彷彿,
但有好幾個景點都係未曾去過,當係填補空白。
雖然去嘅地方同之前差唔多,但北海道風景好,食物包羅萬有,真係一啲都唔悶
希望都唔會悶親大家。多謝支持,詳細遊記不日奉上。

標題頑遊係因為多年前同奀皮仔外遊而起,之後一直沿用番,並唔係行程有特別新奇好玩之處,敬希垂注  

支持 BON 兄分享 ,
行程好豐富.

引用:
原帖由 BONLUI 於 2023-11-29 10:20 發表

剛剛完成北海道8天之旅 (18-25/11),寫個遊記紀錄一下 

首先多謝谷友S君相告有機票Package買一送一優惠,促成呢次旅行 
最後感謝A小姐仗義幫忙,當A小姐知道一休會員訂我想住果間酒店有「有大住大Plan」,
即自告奮勇幫小弟訂房,令小弟一個唔覺意住大咗幾十個巴仙,感 ...
 依度係.............? 好正喎.

引用:
原帖由 BONLUI 於 2023-11-29 10:27 發表

【索引】

D1: 二條市場大磯 > 札幌電視塔 > 三井花園酒店

D2: 函館根室花丸 > 香雪園 > 函館山 > 大黑屋成吉思汗

D3: 五稜郭公園 > 小丑漢堡 > 金森倉庫 > 舊函館公民會所 > 味彩鹽拉麵

D4: 有珠噴火紀念公園 > 昭和新山 > 有珠山展望台 > 洞爺鶴雅

D5: 小樽

D6: 真駒內滝野靈園 > 札幌工廠 > 白之戀人公園 > 三 ...
我14,15/11在札幌,大通公園未有燈,你邊日在札幌?
本來想上塔映張長長的大通公園, 冇燈冇上去.

引用:
原帖由 reddogdog 於 2023-11-29 13:18 發表

我估佢係18 or 23號.   

引用:
原帖由 sumsum森 於 2023-11-29 13:14 發表

支持 BON 兄分享 ,
行程好豐富.
多謝森兄支持

引用:
原帖由 sumsum森 於 2023-11-29 13:16 發表

依度係.............? 好正喎.

有珠山展望台

引用:
原帖由 reddogdog 於 2023-11-29 13:18 發表

應該22號開始點燈,我18、22-24都喺札幌

引用:
原帖由 BONLUI 於 2023-11-29 10:20 發表

即自告奮勇幫小弟訂房,令小弟一個唔覺意住大咗幾十個巴仙,感 ...
最近可能睇得北海道油雞多,有啲心癢癢,話晒成十年冇去過,都係時候要偷師抄吓功課 

北海道= 兩個瑞士咁大,所以去兩三次,都未必去得哂。追看師兄 頑遊,抄得就抄。

引用:
原帖由 littlepiget 於 2023-11-29 14:49 發表

最近可能睇得北海道油雞多,有啲心癢癢,話晒成十年冇去過,都係時候要偷師抄吓功課 
我對上一次係16年前

引用:
原帖由 mlhmhy 於 2023-11-29 14:57 發表

北海道= 兩個瑞士咁大,所以去兩三次,都未必去得哂。追看師兄 頑遊,抄得就抄。
我其實最想去道東,不過想冰天雪地時去,
會睇番咁多位嘅油雞參考(我記得Ching都去過),希望3年內可以起行

引用:
原帖由 BONLUI 於 2023-11-29 15:02 發表

我對上一次係16年前
北海道好奇怪,去開就會年年去,一覺得悶就會停十年八載 

引用:
原帖由 BONLUI 於 2023-11-29 15:05 發表

我其實最想去道東,不過想冰天雪地時去,
會睇番咁多位嘅油雞參考(我記得Ching都去過),希望3年內可以起行
冬季限定 兩隻破冰船  + 然別湖 ,

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]