• 瀏覽: 4,522
  • 回覆: 18
鬚刨或風筒插入牆的插穌時, 有時會看見火花的, 有時又無, 請問正常嗎 ?

不正常

引用:
原帖由 甲a班 於 2023-11-29 10:28 發表

鬚刨或風筒插入牆的插穌時, 有時會看見火花的, 有時又無, 請問正常嗎 ?
電器接觸通電嗰一霎那有火花,好正常,唔使擔心。

引用:

請問樓主用的是什麼插座, 因為以現插的插座來說是沒有可能看到火花的。

點解你唔先插入再開開關?定係牆身插座用左冇開關款式?

引用:
原帖由 lhcdims 於 2023-11-29 16:49 發表

點解你唔先插入再開開關?定係牆身插座用左冇開關款式?
牆身插座冇開關款式

引用:
原帖由 40342 於 2023-11-29 11:19 發表

請問樓主用的是什麼插座, 因為以現插的插座來說是沒有可能看到火花的。
電器是兩隻腳的旅行用品, 所以用在牆穌時會加一個三腳萬能穌.

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2023-11-29 11:07 發表

電器接觸通電嗰一霎那有火花,好正常,唔使擔心。
放心了,謝謝.

引用:
原帖由 甲a班 於 2023-11-30 02:16 發表

牆身插座冇開關款式
我估係指那部電器的開關掣

引用:
原帖由 甲a班 於 2023-11-30 02:19 發表

電器是兩隻腳的旅行用品, 所以用在牆穌時會加一個三腳萬能穌.
建議去淘X搵一個"嵌入式 國標美式兩腳2插頭轉英標港式電源轉換器 港版3插"的產品, 應該會減少火花出現。
另外日X城也有類似產品賣, 好似二十幾蚊一個。

重點要補充一句, 淘X是13A保險絲, 風筒用的話應該無問題, 但日X城就祇係5A, 未必頂得住。

多謝指教,其實主要想知:為什麼耐不耐有火花,和是否有危險?

引用:
原帖由 甲a班 於 2023-12-1 08:32 發表

多謝指教,其實主要想知:為什麼耐不耐有火花,和是否有危險?
火花產生原因係插入動作慢,形成2次接觸所以好易跳火,
而火牛內電容開始充電嗰一刻,電流較大亦係原因之一。

無危險就好了,謝謝.

引用:

係咪個拖牌有事?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]