• 瀏覽: 422
  • 回覆: 1
+2
熱視光測年法(thermoluminescence dating,TL dating)是一種利用熱釋光效應(thermoluminescence effect)測量含有結晶體的礦物或燒製文物,自加熱或燒制後經過時間的一種方法。利用熱釋光效應,可以根據樣本所釋放光子的能量判斷出樣本自從上一次被加熱後至今所接受的環境背景輻射能量之和,因而估算自加熱時間點至今經過的時間。
+++
有視頻說可以用這個熱視光測年法,測出石頭最後接觸陽光的年份。
陽光的熱力足夠嗎?



簡單嚟講,一個有晶體結構(crystalline structure)嘅礦物質喺被電磁波 (例如可見光、紅外線、紫外光等等)或者電離輻射(長期)照過之後,入面嘅電子就有機會被激發,由基態躍遷至激發態。如果晶體結構有缺陷 (defects) ,就可以將粒電子困住 (trap),而晶體缺陷就係會令呢啲traps出現。呢啲量子態都係定態 (stationary states),但嚴格嚟講佢地唔係穩定態 (stable states) 而係超穩定態 (metastable states),所以當再有外間嘅能量入嚟就會令到粒電子 (electron) 同個窿 (hole) 再結合,之後去返原本嘅低能量量子態,當中會放出光子。至於太陽嘅能量夠唔夠就好取決於個能隙 (energy gap) 有幾大,大啲就要多啲嘅能量 (高頻啲嘅光子),反之亦然。
 



[ 本帖最後由 topochu 於 2023-12-1 18:02 編輯 ]



[按此隱藏 Google 建議的相符內容]