• 瀏覽: 35,233
  • 回覆: 166
  • 追帖: 1
+2
真心問,香港地周街都係私家車,講真,真係除非有家底,專業人士或者做生意賺到十萬八萬一個月有多餘閑錢,去供車,油錢,維修,保養,泊車、牌費燕梳,折舊率等等雜費,閒閒地如20,30 幾萬車 供加雜費都要20,000鬆一個月。仲要家庭開支租樓食飯小朋友支出。收入35000 - 55000 我都唔明點解啲人可以揸車 ,其次就係搭車間唔中Uber的士包括一年都15000-20000 。相比揸車 一年約 最少200000支出,慳左180000真係可以做到好多或者買到其他喜歡的東西。。。

養車開支係大、所以咪要搵錢囉、車就係搵到錢黎買嘅野、唔去搵錢去諗養車要好多錢係自尋煩惱

自己車去邊都得,自由自在享受ME TIME👍🏻

Call車唔知等幾耐,的士依度唔去嗰度加錢。

畀錢買自由同時間,睇每個人嘅價值觀囉!

好多人買唔起樓,
咪去養車LO

流馬車刀係車~~~
貴有貴養!
賤有賤養!

引用:
原帖由 Beckmc 於 2023-12-2 03:31 發表

真心問,香港地周街都係私家車,講真,真係除非有家底,專業人士或者做生意賺到十萬八萬一個月有多餘閑錢,去供車,油錢,維修,保養,泊車、牌費燕梳,折舊率等等雜費,閒閒地如20,30 幾萬車 供加雜費都要20,000鬆一個月。仲要家庭開支租樓食飯小朋友支出。收入35000 - 55000 我都唔明點解啲人可以揸車 ,其次就係搭車間唔中Uber的士包括一年都15000-20000 。相比揸車 一年約 最少 ...
每個人愛好唔一樣。
有D人嘅心頭好就係架車,其他地方都唔使錢。

照樓主邏輯,人求其食飽餓唔死就算 駛乜食咁好

好多人揾1蚊就使1蚊, 要養架車都係~5000蚊! 車價就幾萬至幾百萬, 你話要2萬/月就唔使! 買架幾十萬要供不如平平地買架二手車!

35000 - 55000 得罪你啊,很多人搵唔到呢個價。
留意下工資中位數先啦

香港算少車,七百萬人只得六十萬部車,

大陸十四億人有六億部車!

養車要2萬鬆一個月

引用:
原帖由 no1yin 於 2023-12-2 13:57 發表

照樓主邏輯,人求其食飽餓唔死就算 駛乜食咁好
閣下透露了樓主"窮人限制的思維"了!

引用:
原帖由 Beckmc 於 2023-12-2 03:31 發表

真心問,香港地周街都係私家車,講真,真係除非有家底,專業人士或者做生意賺到十萬八萬一個月有多餘閑錢,去供車,油錢,維修,保養,泊車、牌費燕梳,折舊率等等雜費,閒閒地如20,30 幾萬車 供加雜費都要20,000鬆一個月。仲要家庭開支租樓食飯小朋友支出。收入35000 - 55000 我都唔明點解啲人可以揸車 ,其次就係搭車間唔中Uber的士包括一年都15000-20000 。相比揸車 一年約 最少 ...
一架二手車幾萬蚊,租車位、保險、牌費、保養平均每月6、7000左右,假日車油錢好有限,幾百蚊都得,泊車有得吸飛即係唔使錢,咁每個月都係7000左右,大把人養得起。

引用:
原帖由 路人2014 於 2023-12-3 20:44 發表

養車要2萬鬆一個月
一個禮拜-6 日  Amg cla35 : 5000 -6000 油費 , 泊車 3000 / 燕梳保險 保養 3000 / 供車7000幾 ,冇兩萬蚊點樣?

引用:
原帖由 6seven 於 2023-12-3 21:43 發表

閣下透露了樓主"窮人限制的思維"了!
😅

主題標籤 #保養
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]