• 瀏覽: 111,900
  • 回覆: 110
  • 追帖: 9
+388
本主題由 Baby127 於 2023-12-24 02:33 設置高亮
去過東京無數次 , 已經厭倦咗人踩人式擠迫打卡景點!

今次東京11日 , 冇編行程 , 一切隨心出發 , 完全佛系式 , 純hea遊!

由於每次旅行 都鍾意住唔同酒店(貪有新鮮感) , 所以今次11日旅程中...總共住咗4間唔同酒店 , 分別係:

銀座The Gate Hotel Tokyo by Hulic
東京灣La Vista Tokyo Bay
橫浜Oakwood Suites Yokohama
秋葉原JR-East Hotel Mets

而行程當中 , 唯一預早編排嘅就係 今次要搭嘅:
西武鐵道(52席の至福)

西武鐵道(52席の至福) 由建築大師隈研吾操刀打造 ,
係來往東京都(新宿、池袋) 至 埼玉縣(秩父)嘅觀光及高級美食列車 ,
全車共52個餐食座位 ,

列車總共分為4個車廂 , 而4節車廂外都展示咗秩父(春夏秋冬)之四季景色

車廂內:

1號車卡為多用途車廂

2號車卡 26席餐廳:
天花板設計使用柿澀和紙

3號車卡 開放式廚房及手信小賣部
天地板設計使用杉板

4號車卡 26席餐廳:
天花板設計使用西川材格子

你的樣子如何 !!
你的日子必如何 !!!
(52席の至福)列車:以每星期六、日 及 國定假日為主要運行日期

行程分別為:
早午餐行程(BRUNCH)
晚餐行程(DINNER)

而今次我選擇咗早午餐行程(BRUNCH)

由西武新宿駅出發 至 西武秩父駅
10:40發 , 13:57着

今次嘅2人座位:

餐檯上一早預備定大量列車指南 及 用餐資訊

另外仲有中 日 英語餐牌

無酒精飲料:
(咖啡、紅茶、綠茶、黑豆茶、Perrier氣泡水、葡萄汁、橙汁、可樂) 免費無限量任飲...可以一杯接一杯不停飲用

而酒精類飲料需要額外收費

前菜

餐湯 及 餐包

主菜

甜品

到咗(蘆ヶ久保駅) , 會短暫停留30分鐘 , 乘客可以出去駅外行吓 , 去小店買吓土產 , 30分鐘後要上車繼續行程

最後仲有即場寫既感謝咭

由於我哋係遊客 , 感謝咭用上英語內容

完滿結束行程

到咗西武秩父駅之後 , 係駅外短暫遊覽咗一個半小時

回程 +900円指定席車票搭:西武池袋線特急「Laview」(ラビュー)

其他行程分享 , 待續..........

引用:
原帖由 Baby127 於 2023-12-21 08:22 發表

(52席の至福)列車:以每星期六、日 及 國定假日為主要運行日期

行程分別為:
早午餐行程(BRUNCH)
晚餐行程(DINNER)

而今次我選擇咗早午餐行程(BRUNCH)

由西武新宿駅出發 至 西武秩父駅
10:40發 , 13:57着
...
好正喎師兄(?😅),請問幾時錢同要預幾多時間去book?

好正

火車上的用餐都咁精緻

引用:
原帖由 Baby127 於 2023-12-21 08:17 發表

去過東京無數次 , 已經厭倦咗人踩人式擠迫打卡景點!

今次東京11日 , 冇編行程 , 一切隨心出發 , 完全佛系式 , 純hea遊!

由於每次旅行 都鍾意住唔同酒店(貪有新鮮感) , 所以今次11日旅程中...總共住咗4間唔同酒店 , 分別係:

銀座The Gate Hotel Tokyo by Hulic
東京灣La Vista Tokyo Bay
橫浜Oakwood Suites Y ...
好吸引,請問點樣訂位,我2月去東京,都想坐。

提示: 違規內容已被屏蔽
幾過癮喎,多謝分享

好詳細! 樓主好介紹

但係個 Brunch 份量似乎食唔飽 ....

乾淨舒適.

引用:
原帖由 kill-k 於 2023-12-21 14:26 發表

但係個 Brunch 份量似乎食唔飽 ....
日本食西餐唔奇,量少.
試過在上高地五千呎食晚餐,係好食但樣樣都一兩啖食完,
果度夜晚冇野賣,半夜肚餓侷住要拆手信食

引用:
原帖由 沉睡白滑的留言 於 2023-12-21 09:15 發表

好正喎師兄(?😅),請問幾時錢同要預幾多時間去book?
我係西武鐵道官網訂 , 官網會開放未來3個月嘅訂位 ,
下面係官網link , 有繁體中文選擇 , 官網顯示嘅價錢係訂位人數嘅總價:
https://www.seiburailway.jp/railways/seibu52-shifuku/

Brunch 12000円
Dinner 16000円

我大約出發3個月前網上預訂及即時信用咭過數 , 行程11前可免費取消

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]