• 瀏覽: 3,258
  • 回覆: 13
各位, 請問除咗落鹽之外, 
淡水魚缸可以加啲乜嘢, 可以增加水中鹼性呢?
我的是清缸....ph度7.4 , 稍酸.
養咗三條非洲王子而已..

引用:
原帖由 八月八日 於 2024-1-29 07:52 發表

Ph7.4已屬於弱鹼性了,如想再提高ph值可考慮用珊瑚骨,亦有培箘效果

引用:
原帖由 HeiHeiClara 於 2024-1-30 12:37 發表

Ph7.4已屬於弱鹼性了,如想再提高ph值可考慮用珊瑚骨,亦有培箘效果
謝謝回覆,因為我會用啲試紙去check下啲水嘅酸鹼度硬度等等,佢建議個range係7.6-8.0

引用:
原帖由 八月八日 於 2024-1-30 12:48 發表

謝謝回覆,因為我會用啲試紙去check下啲水嘅酸鹼度硬度等等,佢建議個range係7.6-8.0
啲珊瑚骨我都係淘返黎好平!最緊要佢標明無漂白過,我大約用5份1份量落頂濾個培箘盒溝埋mono ball一齊,唔記得個ph值好似升咗0.3左右!

引用:
原帖由 八月八日 於 2024-1-29 07:52 發表

非洲王子果類馬湖什鯛已經馴化到乜水都好似冇分別,坦鯛維鯛都係用珊瑚骨同鹽舊水就會變硬藍藍地色唔會長綠藻不過會長紅藻,有人用梳打粉不過我唔敢用。

多謝各位師兄意見,我個濾桶好細,裏面用嗰啲生物環生物石好多顏色,紅黃黑白都有。
如果ph7.4都ok嘅話,我就唔搞佢囉。

引用:
原帖由 八月八日 於 2024-1-30 21:09 發表

多謝各位師兄意見,我個濾桶好細,裏面用嗰啲生物環生物石好多顏色,紅黃黑白都有。
如果ph7.4都ok嘅話,我就唔搞佢囉。
如果你手痕想落野就求其放多少珊瑚骨落缸底就可以會慢慢分解,硬度亦不會大上大落。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]