• 瀏覽: 99,887
  • 回覆: 72
+3
老闆話近呢2年公司生意都麻麻,所以希望我地同事都可能幫下公司係初四呢個開工吉日返一返公司開下電腦(佢強調唔駛大家做野),只係想大家郁下等公司有d人氣.變做初四啟市...
其實真係好唔想...明明果日紅日黎,仲要返黎係冇得補返假喎
老闆想我地為公司好..但係佢又唔係下員工好...
隔離同事問我敢唔敢唔返喎,佢話佢天水圍要返返黎香港島係好辛苦,佢諗住唔理我老闆,初四果日唔會出現
比著係你地係咪都唔會出現?

法定假日唔補番會違法, 所以你可以唔聽老闆講

我以前有聽過
啲同事去拎返部電腦返屋企打開部電腦
就叫做開工

而唔係親身返到寫字樓
一聽就知係細公司
呢啲嘢喺大公司係唔會發生

俾我唔去諗初四返唔返
係諗應唔應該轉工
呢間公司啲人都係short 㗎

如果佢話初一係吉日,你哋又點睇?

我覺得真係有精神病就睇醫生啦

新年紅日寫字樓要返工真係幾悲哀

如果個同事去咗旅行又點睇?

如果初四嗰日要同屋企人去行山拜年又點計?

引用:
原帖由 銀河之光 於 2024-2-2 16:54 發表

老闆話近呢2年公司生意都麻麻,所以希望我地同事都可能幫下公司係初四呢個開工吉日返一返公司開下電腦(佢強調唔駛大家做野),只係想大家郁下等公司有d人氣.變做初四啟市...
隔離同事問我敢唔敢唔返喎,佢話佢天水圍要返返黎香港島係好辛苦,佢諗住唔理我老闆,初四果日唔會出現
比著係你地係咪 ...
初四應該仲係紅日曆補假喎?

引用:
原帖由 東鄉大為明 於 2024-2-4 14:15 發表

去勞處品吓佢

引用:
原帖由 dadababy0000 於 2024-2-4 14:32 發表

係呀,話初一好日初一返工?唔返囉。

應該有其他方法,唔使專程返公司啩

引用:
原帖由 銀河之光 於 2-2-2024 16:54 發表

比著係你地係咪 ...
條憨鳩真係無藥醫,初四係開工吉日? 你同條憨鳩講: 初四並唔係開工吉日喎,你都唔想個個都係初四咁既樣啦,如果佢唔知咩叫初四咁既樣,你俾佢睇<行運一條龍>啦

引用:
原帖由 dadababy0000 於 4-2-2024 14:32 發表

初四真係去拜山? 你諗清楚啲

引用:
原帖由 東鄉大為明 於 4-2-2024 14:15 發表

法定假日唔補返會違法,你覺得條憨撚鳩會驚呢樣嘢既話,就唔會屎忽痕搞啲咁老土既嘢啦,咁班奴工處垃圾夠話僱主欠薪違法,唔供強積金違法啦,結果有幾多單係肯去告丫,打工仔都係靠自己啦,靠班垃圾會激多兩錢重

照返,初五call 勞記

引用:
原帖由 變幻才是永恒 於 2024-2-5 06:48 發表

條憨鳩真係無藥醫,初四係開工吉日? 你同條憨鳩講: 初四並唔係開工吉日喎,你都唔想個個都係初四咁既樣啦,如果佢唔知咩叫初四咁既樣,你俾佢睇<行運一條龍>啦
呢次真係想唔初四咁嘅樣都唔得啦

引用:
原帖由 銀河之光 於 2024-2-2 16:54 發表

比著係你地係咪 ...
叫佢封返封金牛做開工利是,咁你哋咪搭的士返一返去囉

揾其他同事幫你地開哂囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]