• 瀏覽: 3,071
  • 回覆: 20
  • 追帖: 2
+5
近排小弟個房部窗口冷氣機機頂位好煩,

引哂D 雀仔去上面活動 / 屙屎屙尿。

***「 D 雀蝨、 排洩物落哂去面頂度,幾乎

成部冷氣機唔要得,又驚第時開嚟用會好

污糟」***

為咗咁,我決定換走咗依加呢一部冷氣機,

但係治標唔治本,最大問題點樣阻到D 雀仔

企響我新嗰部冷氣機頂上面。

依加個裝冷氣機師傅叫我擺張毛氈響部新冷

氣機上面、仲有放幾隻光碟響附近驅雀。但

我響網上面睇呢D 方法短期先有效。

最解決到問題嘅方法就係搵鐵絲網圍住冷氣

機上高D 空位,唔比雀仔飛入去。

但有兩個問題係,

1.公屋比唔比我咁樣安裝鐵絲網?

2. 第二個問題,聽聞香港就算搵人識整工程,

價錢唔會平......

***「 冷氣機面板、打側視覺。有大半個冷氣

機頂位祼露露天環境外面」***

***「 從窗外,有10CM 左右簷逢延伸到半空出

面」***

淘佬搜索:空調外機防鳥

睇下有冇邊 D 產品可以合法同安全綁係冷氣機頂,當然係越輕越好,即係萬一跌落街一定唔會整傷人個 D

引用:
原帖由 lhcdims 於 2024-2-5 19:38 發表

淘佬搜索:空調外機防鳥

睇下有冇邊 D 產品可以合法同安全綁係冷氣機頂,當然係越輕越好,即係萬一跌落街一定唔會整傷人個 D
雀仔恩物,12元店有得賣

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2024-2-5 19:47 發表

雀仔恩物,12元店有得賣

呢個夠曬輕應該安全!

另外親戚住村屋,佢話只需要有 D 絲帶飄下飄下,D雀就唔會飛埋黎,至於點解我就冇去研究

加塊膠片45度,隻腳仔企吾穩掛

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2024-2-5 21:08 發表

加塊膠片45度,隻腳仔企吾穩掛
其實主要係點樣固定個舊嘢,同埋假設佢吹左落去要冇危險先得吧?

以前曾 Sir 教,揸一浸環氧樹脂落去,永遠都唔會乾,黐黐立立,雀仔唔會黎。

以上咁多位,綜合一下你哋意見。

我換咗第二個裝冷氣師傅上嚟睇下點樣

裝個防雀網/ 鳥刺,兼幫我埋部新冷氣機

幫我裝埋,始終對上一位冷氣師傅只識負

責幫我換新冷氣機,完全唔諗下辦法杜絕

哂D 雀仔飛落我第時部新冷氣機度,搞到

我夜長夢多

我會安排嚟緊嘅師傅參照一下你哋意見,

睇下有咩最佳方法執到靚一靚佢。

多謝各位寶貴意見

引用:
原帖由 Raymondkyy 於 2024-2-5 21:25 發表

以前曾 Sir 教,揸一浸環氧樹脂落去,永遠都唔會乾,黐黐立立,雀仔唔會黎。
小垃圾附喺上面咪吹吾走?

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2024-2-5 22:20 發表

都係捉蟲玩意

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2024-2-5 22:20 發表

環氧樹脂不黐立立, 佢記錯.

引用:
原帖由 馬庫羅斯 於 2024-2-5 21:32 發表

以上咁多位,綜合一下你哋意見。

我換咗第二個裝冷氣師傅上嚟睇下點樣

裝個防雀網/ 鳥刺,兼幫我埋部新冷氣機

幫我裝埋,始終對上一位冷氣師傅只識負

責幫我換新冷氣機,完全唔諗下辦法杜絕

哂D 雀仔飛落我第時部新冷氣機度,搞到

我夜長夢多

我會安排嚟緊嘅師傅參照一下你哋意見,

睇下有咩最佳方法執到靚一靚佢。

多謝各位寶貴意見
你都識鳥刺, ok la~

引用:
原帖由 lhcdims 於 5/2/2024 21:21 發表

其實主要係點樣固定個舊嘢,同埋假設佢吹左落去要冇危險先得吧?
搵啲玻璃膠黐上去就得啦

引用:
原帖由 ft907 於 2024-2-6 09:31 發表

搵啲玻璃膠黐上去就得啦
輕的應該得,重就唔好啦

引用:
原帖由 lhcdims 於 2024-2-6 10:02 發表

輕的應該得,重就唔好啦
我砌左一個架,用2mm PVC膠片,拎上手估計有100多g

主題標籤 #冷氣機
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]