• 瀏覽: 9,509
  • 回覆: 113
  • 追帖: 1
+8
我有部舊kdk風扇想更換.
之前插頭是圓頭現在新的是方插頭.
應該換版面還是可以把方便為團?

附件

IMG_20240207_095730.jpg(177.42 KB)

IMG_20240207_095647.jpg(217.7 KB)

引用:
原帖由 notcool 於 7/2/2024 13:36 發表

呢度啲人好鍾意講法例  
咁如果根據法例要求   我 當你而家你個5A 細圓腳蘇底及裏面啲線材係合乎規格嘅      咁你, 剪咗個13A插蘇,   換個5A 細圓腳插蘇就搞掂.
因為如果你換個13A 蘇底   就牽涉到 固定電力裝置    要有合資格人士牌照先搞得, 但如果你只係換個插蘇   咁又冇咁要求喎.
而且一個5A  插蘇一定平過一個13A 蘇底

引用:
原帖由 notcool 於 2024-2-7 13:36 發表

最簡單係換風扇插頭

引用:
原帖由 ft907 於 2024-2-7 14:55 發表

呢度啲人好鍾意講法例  
咁如果根據法例要求   我 當你而家你個5A 細圓腳蘇底及裏面啲線材係合乎規格嘅      咁你, 剪咗個13A插蘇,   換個5A 細圓腳插蘇就搞掂.
因為如果你換個13A 蘇底   就牽涉到 固定電力裝置    要有合資格人士牌照先搞得, 但如果你只係換個插蘇   咁又冇咁要求喎.
而且一個5A  插蘇一定平過一個13A 蘇底
有啲人.  

未必鍾意講, 只一時時當工具用.

引用:
原帖由 notcool 於 2024-2-7 13:36 發表

比較上, 換版面稍大工程、KDK轉方為圓工序簡單.
沒有應該, 只有利弊你自己衡量.

換版面理論上屬正路, 但要搵師父做,
KDK轉方為圓你或屋企人識做就簡單, 原來都係要搵人搵師父的話, 即係諗多左.

如果真係風扇會轉位, 拎去別處使用, 需要保留方插.
你寫錯, 其實是抽氣扇, 固定.

長遠計,如果你間屋打算住好耐,最好都係揾電牌師傅,將牆身制面改13A,不過要睇翻裡面條線夠唔夠粗先得!

我自己會用fused spur面板,用1A fuse。

引用:
原帖由 lhcdims 於 7/2/2024 23:34 發表

長遠計,如果你間屋打算住好耐,最好都係揾電牌師傅,將牆身制面改13A,不過要睇翻裡面條線夠唔夠粗先得!
因為唔知裏面啲電線係點樣   所以我都係建議佢換咗個插蘇算數.
咁樣做一定冇衰  一定合乎規格    又唔使搵電工做

引用:
原帖由 teddybearhk 於 2024-2-8 08:03 發表

我自己會用fused spur面板,用1A fuse。
師兄有牌. 👏

e+好難買到5A圓腳插頭,最好係插頭,底蘇都換晒13A

引用:
原帖由 最近重要的秋葉 於 2024-2-10 09:58 發表

e+好難買到5A圓腳插頭,最好係插頭,底蘇都換晒13A
13A設計上是比5A負荷大.
5A底蘇背後電線支持5A, 改底蘇, 電線改唔改?

最好都改用粗D線,不過有時條線會啤死係部機度,換咗可能冇咁靚

引用:
原帖由 最近重要的秋葉 於 2024-2-11 14:44 發表

最好都改用粗D線,不過有時條線會啤死係部機度,換咗可能冇咁靚
其實你睇返#6#8師兄對答, 明白當中意義, 便不需要由頭諗過, 既然輪子有人用, 便不需要「重新發明輪子」.
發明得來好混亂.

底蘇, 不能齋換底蘇成15A, 因為可能「需要改用粗D線, 可能在牆內, 直去總制」
插頭, 你現在說的「啤死係部機度,換咗可能冇咁靚」, 根本不必考慮線, 是插頭改5A.

可唔可以用萬能插.唔知有冇一啲圓腳頭嘅插座畀方腳插入.
見到二手網有一啲好似類似.

引用:
原帖由 notcool 於 2024-2-17 16:41 發表

可唔可以用萬能插.唔知有冇一啲圓腳頭嘅插座畀方腳插入.
見到二手網有一啲好似類似.
5A轉13A的萬能蘇未見過,  樓主的情況最簡單是將新抽氣扇換成5A圓插, 香港現在較難買到, 淘寶有貨, 打5A英式插頭便找到。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]