• 瀏覽: 2,085
  • 回覆: 6
  • 追帖: 1
本主題由 射字樓班杏加橙 於 2024-2-11 22:34 使用 提升卡
本人做緊飲食業,喺一間公司做咗兩年幾,到咗新年嘅時候係我最開心嘅時候,因為有雙糧:即係花紅(當然唔係間間飲食業都有),而今年突然間話我哋前線嘅員工全部都冇雙糧,ok,因為我都知香港經濟而家都唔係咁好,就算冇雙糧我都可以接受

但而家個重點就係上年年尾話我哋只要營業額達標,我哋會有花紅,咁當然我哋個目標已經達過咗,諗住嚟緊今年今日2月9日有糧出

一返到公司聽到寫字樓班人計緊數,興奮咗半日然後收到消息,我哋前線所有員工都冇花紅,跟住再追問又話計緊數?點知原來班仆街寫字樓係計緊自己,dklm我哋前線咁辛苦日日返去出住汗咁做,做返嚟嘅生意額目標獎金喺出俾你哋班仆街寫字樓?

仲要年三十搞呢啲嘢出雙糧俾自己過肥年?仲要放幾日假喎,我哋前線放一日,然後又要返去搏殺,新年呀,大佬,dllm邊間飲食業唔旺呀?

即係呢冇雙糧唔緊要,要冇就全部都一齊冇,我條氣都順啲,但而家開始我返去會日日Hea做,幫你哋達咗營業額都冇我自己份,我做咩仲要咁努力我哋前線嘅員工想有生意就有生意,想冇生意我哋都做到

新嘅一年,祝你哋早日杏家橙

P.S我並唔係指所有寫字樓,而係某部份

一於叫所有前線員工按章工作,用實際行動表達俾腦細知。

可能寫字樓個head要做野...

邊間餐廳?開名。

引用:
原帖由 天涯地角 於 2024-2-10 04:42 發表

一於叫所有前線員工按章工作,用實際行動表達俾腦細知。
有啲人都仲要搵食嘅,不過我哋有部份嘅同事都話要hea 做

引用:
原帖由 芒果涼粉 於 2024-2-10 12:52 發表

邊間餐廳?開名。
佢旗下呢有食燒肉有食火鍋,以打卡為主

引用:
原帖由 射字樓班杏加橙 於 2024-2-10 01:13 發表

本人做緊飲食業,喺一間公司做咗兩年幾,到咗新年嘅時候係我最開心嘅時候,因為有雙糧:即係花紅(當然唔係間間飲食業都有),而今年突然間話我哋前線嘅員工全部都冇雙糧,ok,因為我都知香港經濟而家都唔係咁好,就算冇雙糧我都可以接受

但而家個重點就係上年年尾話我哋只要營業額達標,我哋會有花紅,咁當然我哋個目標已經達過咗,諗住嚟緊今年今日2月9日有糧出

一返到公司聽到寫字樓班人計緊數,興奮咗半日然後收 ...
寫字樓一向自私,有著數就益哂自己人,所以很多本地大學生索性入行做地盤工人,揾真銀。

主題標籤 #新年
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]