• 瀏覽: 4,047
  • 回覆: 38
+2
[經濟日報]【2024龍年運程】龍年九宮飛星布局 下元九辦八白星失令 變退氣財星(上)
全文見: https://inews.hket.com/article/3704258/

[經濟日報]【2024龍年運程】龍年九宮飛星布局  三煞+七赤星 南方宜靜不宜動(下)
全文見: https://inews.hket.com/article/3704271/

引用:
原帖由 toylet 於 2024-2-11 20:52 發表

[經濟日報]【2024龍年運程】龍年九宮飛星布局 下元九辦八白星失令 變退氣財星(上)
全文見: https://inews.hket.com/article/3704258/

[經濟日報]【2024龍年運程】龍年九宮飛星布局  三煞+七赤星 南方宜靜不宜動(下)
全文見: https://inews.hket.com/article/3704271/
呢條神棍又係冇料到!

飛星都要分清宮、星、卦數,流年飛星又跟挨星不同論!

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2024-2-11 21:10 發表

呢條神棍又係冇料到!

小人 只是 轉貼 新聞.... 占卦算命 識條鐵!

我用最白痴既方法,放樽水係南方算數。

引用:
原帖由 鳳凰美韵 於 2024-2-11 21:29 發表

古代 無 (膠)樽.... 應 無 密實的 蓋! 水氣被封? 

引用:
原帖由 Geohobbist 於 2024-2-11 21:10 發表

呢條神棍又係冇料到!

雖然我都係最近先睇到星同卦嘅分別,我相信楊師傅只係用坊間料hea 答記者,同經濟日報讀者講坊間9宮飛星已經好夠,唔洗講咁多theory ,讀者唔理㗎,要速食。

楊師傅係沈氏玄空學第六代傳人,佢話。同陸x村師傅(who is 已故大師張樂天嘅弟子) 關係非淺。

以下係我自己估,我唔識佢哋
沈竹祁 - 沈瓞民 - 沈延國 - 張樂天 - 陸師傅 - 楊師傅

風水佬,風水婆如果真的咁靈琼,晨早自己發咗大達啦!仲使出來講風水賺你班懞佬錢?肥水不流別人田。哩d神棍識d心想學,再加上小小口材,再講1d亞媽一定是女人的True Statement. 你麻信到以為佢係生神仙囉。

只聽過九子連環

唔擺無咁衰
越擺越仆街

引用:
原帖由 andoromedia 於 2024-2-11 22:48 發表

雖然我都係最近先睇到星同卦嘅分別,我相信楊師傅只係用坊間料hea 答記者,同經濟日報讀者講坊間9宮飛星已經好夠,唔洗講咁多theory ,讀者唔理㗎,要速食。

好似以前香港返工我上司成日講9宮飛星,乜文昌位乜正財位,我同佢講貪狼武曲山星向星已經唔知我噏乜,我教佢開app 睇山星向星佢冇心機聽,但係年年繼續聽公仔箱大師講9宮飛星擺陣。

楊師傅係沈氏玄空學第六代傳人,佢話。同陸 ...
以我有限所知的沈氏承傳:
沈竹 - 沈瓞民 - 沈延國 - 張、關、孔……
關有很多徒子徒孫;
孔的學生多在台灣,由於有出書,相信有些是依孔書內容來包裝自創的門派,怕他們不太承認源流;
張有子繼父業,亦有多位學生,現時較知名的兩位陸姓師傅都是直接或間接由張所教出來;
另外沈瓞民 - 馬太空 - 馬師傅,基本上是無徒弟,硬要說的話,個人會當面相林師傅是經馬師傅“引導”入沈氏玄空;
其實沈瓞民 - 其他徒弟 - 其他承傳;
當中林杯種種,多不勝數,自然樹大有枯枝,良莠不齊。
個人而言,有馬師傅珠玉在前,沈氏玄空是一門難以言喻的精妙學問,沈氏玄空學一本有不少珍貴資料的書,但同時不是一本易消化掌握的書,因此要同時參考多本相關書籍,是一門易學難精的學問。

這位楊師傅標榜師承沈氏,一方面是好,可以向大眾推廣沈氏玄空,但另一方面,學習沈氏玄空,並不代表掌握沈氏玄空的精要,小弟接觸沈氏玄空後也在踢鐵板了多年。個人所認識的沈氏一脈高手,不會用流年飛星來說財位文昌位,有一位聽到客人咁問,會立即掉頭走人,看風水生意都不接;另一位有耐性些,會嘗試解釋風水唔係咁睇。這位師承沈氏的楊師傅講流年財位文昌位,一是未掌沈氏真諦,一是掌真諦後仍選擇咁講,這不是「外防時師口,內藏真金斗」做假身,真不好說。

引用:
原帖由 乘雲 於 2024-2-12 13:00 發表

以我有限所知的沈氏承傳:
沈竹 - 沈瓞民 - 沈延國 - 張、關、孔……
關有很多徒子徒孫;
孔的學生多在台灣,由於有出書,相信有些是依孔書內容來包裝自創的門派,怕他們不太承認源流;
張有子繼父業,亦有多位學生,現時較知名的兩位陸姓師傅都是直接或間接由張所教出來;
另外沈瓞民 - 馬太空 - 馬師傅,基本上是無徒弟,硬要說的話,個人會當面相林師傅是經馬師傅“引導”入沈氏玄空;
其實沈瓞民 - ...
謝謝乘雲兄補充,個人睇法,上電視寫報紙,冇理由將生平所學show出嚟,讀者想睇九宮飛星,讀者想睇生肖運程,讀者想睇乜生肖犯太歲,師傅受訪問咪答返行貨嘢就可以了,唔通同記者講要睇哂八個字起埋大運先有準確答案咩?

引用:
原帖由 鄉貢仁 於 2024-2-12 07:45 發表

風水佬,風水婆如果真的咁靈琼,晨早自己發咗大達啦!仲使出來講風水賺你班懞佬錢?肥水不流別人田。哩d神棍識d心想學,再加上小小口材,再講1d亞媽一定是女人的True Statement. 你麻信到以為佢係生神仙囉。
大大 這些 不是 風水命理 的 technical detail.... 是 對 風水命理 的 個人感受!

引用:
原帖由 鳳凰美韵 於 2024-2-11 21:29 發表

點解放南?又話北水既

引用:
原帖由 rainrain 於 2024-2-12 21:30 發表

點解放南?又話北水既
南方破軍,以水洩氣

引用:
原帖由 鳳凰美韵 於 2024-2-12 21:37 發表

南方破軍,以水洩氣
可唔可以係南北方各擺一打汽水,有客人拜年都可以開瓶招乎人家

傭師隨口亂噏,如果明知係唔啱,仲要係傳媒隨波逐流,增加知名度
其實係罪孽,誤導大眾!而且敗壞祖師爺名聲!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]