• 瀏覽: 2,577
  • 回覆: 21
聽聞當年慧嫻去咗讀書後,寶記想將關淑儀力捧取替慧嫻,有冇D敢嘅事?

關淑怡
打錯字!sorry 

唔知道
只知道陳慧嫻同關淑怡兩位歌手都有好多好聽歌曲

如果關淑怡入英皇,事業會否好D?

關淑怡啲歌路廣闊過慧嫻好多

引用:
原帖由 linda.0416 於 2024-2-12 01:13 發表

聽聞當年慧嫻去咗讀書後,寶記想將關淑儀力捧取替慧嫻,有冇D敢嘅事?
係。而當年初出道的新人關淑怡亦好紅,風頭一時無倆,但關淑怡同陳慧嫻形象和歌路唔同,關淑怡自成一派。所以寶記簽了聲線和慧嫻近似的黎瑞恩 (亦是安格斯發掘) ,原意是去代替去了留學的慧嫻。

引用:
原帖由 linda.0416 於 2024-2-12 01:13 發表

取唔取代到呢?

引用:
原帖由 pgo63164 於 2024-2-12 16:45 發表

唔知道
只知道陳慧嫻同關淑怡兩位歌手都有好多好聽歌曲
同意x2,兩個唱歌都好好聽。

引用:
原帖由 arsonhongkong 於 2024-2-13 21:55 發表

係。而當年初出道的新人關淑怡亦好紅,風頭一時無倆,但關淑怡同陳慧嫻形象和歌路唔同,關淑怡自成一派。所以寶記簽了聲線和慧嫻近似的黎瑞恩 (亦是安格斯發掘) ,原意是去代替去了留學的慧嫻。
係,但係點解關淑怡冇陳慧嫻咁紅嘅?

引用:
原帖由 xachiing 於 2024-2-14 01:29 發表

係,但係點解關淑怡冇陳慧嫻咁紅嘅?
唔係咁計嘅。 要睇時勢。如當年剛剛校長唔攞獎,轉接期原本公認的校長接班人係李克勤,點知殺出四大天王。關淑治在樂壇轉接期作為新人也曾經紅極一時無倆,但後來撞正92年從美國回來脫胎換骨的王菲,加上原已在八十年代起步等上位的葉倩文和林億蓮,所以關淑治末能登上頂峰。

引用:
原帖由 arsonhongkong 於 2024-2-14 09:21 發表

唔係咁計嘅。 要睇時勢。如當年剛剛校長唔攞獎,轉接期原本公認的校長接班人係李克勤,點知殺出四大天王。關淑治在樂壇轉接期作為新人也曾經紅極一時無倆,但後來撞正92年從美國回來脫胎換骨的王菲,加上原已在八十年代起步等上位的葉倩文和林億蓮,所以關淑治末能登上頂峰。
明白,嗰時好多個都唱得㗎,王菲把聲好特別,關淑怡都好好嘅,關唔關事佢嘅私人性格有關?有時係咪會失控?

引用:
原帖由 xachiing 於 2024-2-14 11:18 發表

明白,嗰時好多個都唱得㗎,王菲把聲好特別,關淑怡都好好嘅,關唔關事佢嘅私人性格有關?有時係咪會失控?
唔清楚。但關應是後期才 "失控"。

引用:
原帖由 arsonhongkong 於 2024-2-14 11:58 發表

唔清楚。但關應是後期才 "失控"。
OK,後期先失控,佢啲歌又係好好聽。

引用:
原帖由 xachiing 於 2024-2-14 01:27 發表

取唔取代到呢?
取代了

《我是不是真的戀愛了》是香港歌手黎瑞恩的第三張大碟,在1993年4月21日推出。
本專輯為她首次勇奪白金銷售成績,曾於香港IFPI唱片銷量榜上榜六星期,最高進佔冠軍位置。專輯第一主打歌為《一人有一個夢想》,此歌一推出立即全港風行熱播,並一舉奪得四台流行榜冠軍位置,在香港民間及卡拉OK均大受歡迎,使黎瑞恩因此一曲走紅。《一人有一個夢想》成功入選成為當年十大中文金曲及十大勁歌金曲頒獎典禮的十大金曲獎之一。

那時陳慧嫻已經撤出香港了,打算兼職出碟,同年雖然出了《jealousy》但反應欠奉。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]