• 瀏覽: 5,457
  • 回覆: 82
  • 追帖: 1
+2
請問有人知點樣救佢(黃金娃娃)嗎😭😭
剛剛買番黎時好驚人,跳過兩次缸
然後換咗大D gea魚缸比佢(37x23x39cm)
魚缸有加氧氣,係頂濾裸缸
見佢平時會發癲(有人經過都會周圍撞)所以唔敢加野入缸,怕佢撞傷,只係蓋咗塊毛巾係上面等佢有個位見唔到人

見佢之前係淡水缸生活所以宜家用緊淡水,搵緊海水素整汽水但宜家佢病咗唔敢換住
之前都有每日食兩條魚仔,宜家三四日無食野

前兩日開始矇眼+沉底(應該係撞傷咗+細菌感染導致),個日有換咗一半水,身上有白色棉狀物黏住同埋有白點,肚皮黑色,加咗waterlife white spot & fungus個支藥比佢

汽水比重你打算用幾多
建議用返汽水治療 , 但比重分幾日去到目標值
你支Protozin係淡水定海水
如果長遠係想養黃金娃娃 , 買海水版Protozin
肚皮白變黑就...打定輸數

你如果夠大膽
就捉佢出黎摔走晒佢D白色棉花物

引用:
原帖由 野性可愛的異型 於 2024-3-26 20:45 發表

汽水比重你打算用幾多
建議用返汽水治療 , 但比重分幾日去到目標值
你支Protozin係淡水定海水
如果長遠係想養黃金娃娃 , 買海水版Protozin
肚皮白變黑就...打定輸數

你如果夠大膽
就捉佢出黎摔走晒佢D白色棉花物
汽水比重大概1.004-1.006?
支protozin係淡水
佢肚皮白變黑係因為佢心情定咩?
白色棉狀物係因為咩所以有?🙇🏻‍♀️

引用:
原帖由 Yaaaau 於 2024-3-26 22:18 發表

汽水比重大概1.004-1.006?
支protozin係淡水
佢肚皮白邊黑係因為佢心情定咩?
白色棉狀物係因為咩所以有?🙇🏻‍♀️
1.004-1.006呢個Range Ok , 唔好過1.008>濃汽水就Ok
肚皮色就心情同狀態都會變
一睇就知係水霉 , 但點解會有就同傷風感冒一樣
識醫就得

引用:
原帖由 野性可愛的異型 於 2024-3-26 22:31 發表

1.004-1.006呢個Range Ok , 唔好過1.008>濃汽水就Ok
肚皮色就心情同狀態都會變
一睇就知係水霉 , 但點解會有就同傷風感冒一樣
識醫就得
咁宜家繼續用protozin可以醫番好佢嗎🥲

引用:
原帖由 Yaaaau 於 2024-3-26 22:34 發表

咁宜家繼續用protozin可以醫番好佢嗎🥲
而家個情況淨係Protozin多數唔得 , 目測唔係輕微
Waterlife D藥For輕症就有用
呢個情況用莫斯特1000會好過Protozin , 但汽水魚同淡水魚耐藥性唔同
而且佢仲係無鱗魚 , 用藥份量好講經驗
Btw , 我既話會捉出黎處理同落抗生素

引用:
原帖由 野性可愛的異型 於 2024-3-26 23:04 發表

而家個情況淨係Protozin多數唔得 , 目測唔係輕微
Waterlife D藥For輕症就有用
呢個情況用莫斯特1000會好過Protozin , 但汽水魚同淡水魚耐藥性唔同
而且佢仲係無鱗魚 , 用藥份量好講經驗
Btw , 我既話會捉出黎處理同落抗生素
莫斯特1000同抗生素魚街有得買嗎
抗生素有分邊類同要用幾多日🙇🏻‍♀️

引用:
原帖由 Yaaaau 於 2024-3-26 23:06 發表

莫斯特1000同抗生素魚街有得買嗎
抗生素有分邊類同要用幾多日🙇🏻‍♀️
莫斯特1000魚街有 , 你條魚應該都係呢幾日內既事
你養魚年資都應該係淺
抱歉講句 , 抗生素我唔教你買/用了 , 因為唔係普通簡單用

補充多一點 , 轉藥要時間 , 唔係一買就落得
一買就落同落毒無分別
Btw 我欣賞你肯為條魚買貴過你條魚價既藥
慢慢儲下經驗啦 , 養魚好講耐性 , 有D野唔心急得
而且要常常觀察

引用:
原帖由 野性可愛的異型 於 2024-3-26 23:26 發表

補充多一點 , 轉藥要時間 , 唔係一買就落得
一買就落同落毒無分別
Btw 我欣賞你肯為條魚買貴過你條魚價既藥
慢慢儲下經驗啦 , 養魚好講耐性 , 有D野唔心急得
而且要常常觀察
咁買咗番黎要一半一半咁比兩隻藥慢慢再比多D?如果我無理解錯
佢呢隻野都已經差唔多洗咗我$1500 唔爭在買埋藥比佢
我只係唔想佢死😭感覺自己買佢番黎害咗佢,但我真係好鍾意佢
身邊個個都話條魚好麻煩想我放棄佢,但我唔想,佢宜家爭係得我可以依靠,但我都唔知點幫佢
好彩有你覆我,真係幫咗我好多,好感激你😭😭🙇🏻‍♀️
我阿爸阿媽又幫唔到我
呢幾日都係咁來回魚街幫佢買野

引用:
原帖由 Yaaaau 於 2024-3-26 23:38 發表

咁買咗番黎要一半一半咁比兩隻藥慢慢再比多D?如果我無理解錯
佢呢隻野都已經差唔多洗咗我$1500 唔爭在買埋藥比佢
我只係唔想佢死😭感覺自己買佢番黎害咗佢,但我真係好鍾意佢
身邊個個都話條魚好麻煩想我放棄佢,但我唔想,佢宜家爭係得我可以依靠,但我都唔知點幫佢
好彩有你覆我,真係幫咗我好多,好感激你😭😭🙇🏻‍♀️
我阿爸阿媽都唔理佢,又幫唔到我
呢幾日都係咁來回魚街幫佢買野
轉藥要完全停藥 , 唔建議溝藥
但當然 , 各有唔同方式 , 無話一定對與錯
我自己經驗就認為轉藥要停藥
都係果句 , 用藥同養魚都要累積經驗
你有咁既心態係好事黎 , 識合養魚

大膽小小捉佢出黎 , 慢慢摔走D白色東西先
減小佢身上既負擔先 , 淨用Protozin唔樂觀

引用:
原帖由 野性可愛的異型 於 2024-3-26 23:51 發表

轉藥要完全停藥 , 唔建議溝藥
但當然 , 各有唔同方式 , 無話一定對與錯
我自己經驗就認為轉藥要停藥
都係果句 , 用藥同養魚都要累積經驗
你有咁既心態係好事黎 , 識合養魚

大膽小小捉佢出黎 , 慢慢摔走D白色東西先
減小佢身上既負擔先 , 淨用Protozin唔樂觀
咁要停幾耐先可以落另外一隻藥
同埋要換塞之前有protozinD水嗎

引用:
原帖由 Yaaaau 於 2024-3-27 00:19 發表

咁要停幾耐先可以落另外一隻藥
同埋要換塞之前有protozinD水嗎
要換水 , 基本上都48-96 Hours
有D藥會有寫埋

引用:
原帖由 野性可愛的異型 於 2024-3-27 00:30 發表

要換水 , 基本上都48-96 Hours
有D藥會有寫埋
okok感激🥹

佢驚人,會否在魚缸三邊貼上深色底紙, 只保留一面見人...
先比佢穩定情緒先, .....
醫病係另一部份,你照程序做....
QQ

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]