• 瀏覽: 7,819
  • 回覆: 9
今次又係咁,入職一星期,被安排同公司開幾十萬票加入帳,但supporting全是手寫單,董事approval都係經同事告知已被董事簽名……用別人的email工作,完全勁怪,employment contract 入職一星期仲未簽🥲,會唔會有可能被利用入假稅,交少啲稅,仲要咁啱year end,然後又迫我走……咁……🤔
我可唔可以報警拉自己😂

引用:
原帖由 Flowingpositive 於 2024-3-29 00:25 發表

今次又係咁,入職一星期,被安排同公司開幾十萬票加入帳,但supporting全是手寫單,董事approval都係經同事告知已被董事簽名……用別人的email工作,完全勁怪,employment contract 入職一星期仲未簽🥲,會唔會有可能被利用入假稅,交少啲稅,仲要咁啱year end,然後又迫我走……咁……🤔
我可唔可以報警拉自己😂
唔知係咪多年做得太差,被業內黑名單,去到邊都做假數🤔🥴🥴

resign and quit la...

引用:
原帖由 好麻煩 於 2024-3-29 15:42 發表

resign and quit la...
都係,只是想知問題係邊🤔😅

傻豬, 收幾多錢做幾多野
你只係負責將你見到既transaction book入盤數度
夠唔夠料 claim deduction 之後有auditor睇架啦
總之唔好無中生有
唔好轉牛角尖

你既角色唔係偵探或者執法者
咪做埋 auditor 同稅局嗰份先得架

引用:
原帖由 蛋散 於 2024-5-4 14:31 發表

傻豬, 收幾多錢做幾多野
你只係負責將你見到既transaction book入盤數度
夠唔夠料 claim deduction 之後有auditor睇架啦
總之唔好無中生有
唔好轉牛角尖

你既角色唔係偵探或者執法者
咪做埋 auditor 同稅局嗰份先得架
其實我係將我見到嘅post呢個post😂
算啦,而家呢份都一樣係咁……
成日好似唔知得罪咗啲咩勢力咁😂😂

係唔係公司內部發票 MANAGEMENT FEE
董事approval 董事負責

引用:
原帖由 Flowingpositive 於 2024-3-29 00:25 發表

我可唔可以報警拉自己😂
因為你有經驗處理:
真亦假時,
假亦真。
往後你既人生都係咁,無辨法脫離。

引用:
原帖由 化整為零 於 2024-5-9 19:08 發表

因為你有經驗處理:
真亦假時,
假亦真。
往後你既人生都係咁,無辨法脫離。
高人,點解你會有這結論?🤔

引用:
原帖由 Flowingpositive 於 2024-6-22 22:19 發表

高人,點解你會有這結論?🤔
會計/審計有好多judgmental位同埋「技巧」