• 瀏覽: 95,155
  • 回覆: 102
  • 追帖: 2
+9
本主題由 版務管理. 於 2024-5-31 13:28 提升

華納兄弟2024最破格型爆鉅製《芙莉歐莎:末日先鋒傳說》(FURIOSA: A MAD MAX SAGA),由兩大超人氣巨星:《后翼棄兵》安雅泰萊采兒、《雷神奇俠》基斯咸士禾夫攜手擔綱,是全球一致推崇《Mad Max》電影系列最新一章。九年前《末日先鋒:戰甲飛車》成為影迷心中新一代經典後,金像得主佐治米勒導演再次掌舵,帶領觀眾挑戰更具風格的原創獨立、反烏托邦動作大冒險。

故事圍繞《戰甲飛車》中強大角色芙莉歐莎的起源發生。隨著文明世界崩解,年輕芙莉歐莎(安雅泰萊采兒)從本來的家園「眾母綠地」中被掠走,落在軍閥Dementus領導的鐵騎部落手中。兩大暴君爭奪統治地位,她必須在重重考驗中倖存下來,並透過各種手段找尋回家的路,展開連場驚心動魄歷險,引領大家進入最震撼壯麗荊棘的後末日世界!

上映日期:2024年5月23日
導演:佐治米勒
主演:安雅泰萊采兒、基斯咸士禾夫、Alyla Browne、湯姆伯克
片種:動作、冒險、科幻
語言:英語 (中英文字幕)
片長:149分鐘
級別:IIB

資料來源: WMOOV
https://youtu.be/AI6yVCCwLfQ

投票項目 ( 單選 , 截止時間為 2024-6-30 15:20 ) 參與人數 22

1. ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

18 (81.82%)

2. ⭐️⭐️⭐️⭐️

0 (0.00%)

3. ⭐️⭐️⭐️

2 (9.09%)

4. ⭐️⭐️

0 (0.00%)

5. ⭐️

2 (9.09%)

即係上一集Mad Max: Fury Road 
查理絲·花朗 嘅前傳

冇左 tom hardy 同Charlize Theron,我苦等嘅九年冇了,陣味唔同晒,cg 零奧義

btw 其他戲轉女主冇意見, mad max 可否比返男主我
(個人喜好性別歧視道德 L 謝絕)

Mad Max系列算係外國嘅城寨電影!

有無人睇咗?

之前果幾集冇睇,直接睇依集有冇問題?

引用:
原帖由 eliskw2000 於 2024-5-23 12:58 發表

有無人睇咗?
今朝睇咗由頭打到落尾絕無冷場 值得入場睇

引用:
原帖由 無名123 於 2024-5-23 15:21 發表

之前果幾集冇睇,直接睇依集有冇問題?
冇問題 哩一套其實就係2015年嗰套嘅前傳 你可以睇完呢套再睇返2015年嗰套

引用:
原帖由 armking96 於 23-5-2024 16:05 發表

冇問題 哩一套其實就係2015年嗰套嘅前傳 你可以睇完呢套再睇返2015年嗰套
明珠台今個星期六晚上9: 30 會播呢套2015 末日先鋒 戰甲飛車

劇情太集中在架初代war rig上, 節奏不及上集灑脫,更無凌厲配樂將動感推上高潮,
主角不論男女都不及上集,上集男主女主男配女配都表現出大智大勇,今集角色靈氣不再。
太過拘泥於要將兩集銜接,以至不能揮灑自如是主因吧。

上集我比10分
今集我比6.5分

Megabox IMAX

引用:
原帖由 悲同時 於 2024-5-20 16:24 發表

冇左 tom hardy 同Charlize Theron,我苦等嘅九年冇了,陣味唔同晒,cg 零奧義

btw 其他戲轉女主冇意見, mad max 可否比返男主我
(個人喜好性別歧視道德 L 謝絕)
比返你勒……想幾時要?

引用:
原帖由 armking96 於 2024-5-23 16:03 發表

今朝睇咗由頭打到落尾絕無冷場 值得入場睇
打到落尾絕無冷場咁勁?

上次啲cult同癲係外顯,今次係好內斂,
但一樣緊湊,每場追逐對白唔多,拍晒
個過程
成齣冇乜對白,大篇幅動作,但結局
差唔多以一場文戲完結,而且寫得
好好,絕對唔會覺得冇癮

剛看了末日先鋒系列Furiosa: A Mad Max Saga第五集電影,但它並不是事前估計要推出的,在第四集憤怒道後續的三集結局編的第一集。先對在香討的觀眾說明,這其實是未系列在真實世界的第五集,但在故事時間軸是第三點五集。
在下於巴哈和香討各發過較完整地介紹前四集的討論串,也想補完其實第三集我是在戲院首看的。

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=28047845&feedback=0&num=1&tr_h=TYhfIJuqLKi
因為才剛上映不想過多介紹故事,只是說是上次的不死老喬Joe(新港版字幕叫不死王)的女將Furiosa,是怎樣的出身的是幼時被Dementus綁走和殺害其母親。而這部的年齡比上次的小得多,不只是前一小時的小學蘿莉,後一小時的「長大後」,仍然比在憤怒道時的小得多美少女,而經過近十年原來那位御姐現在都當了熟女。
而意外地好看的部分,便是「不如上次的男主角」,因為他不是Max而是叫Jack,所以想表現的是一個劣化版的Max。另一方面Joe仍然英明的才得到Furiosa或Jack的肯定,可只是最終他的身體被放射病或癌症侵蝕,和自己那些戰爭男孩一樣無法見到重建後的世界。那麼評價心得感想呢?總之一句我可給九至十分的地步。
我說過北斗和高達是我的日漫入坑作,可是其啟發者的歐美電影末日先鋒和星戰的命運差得遠,一直只是一個叫好不叫座的B級片,直到憤怒道才獲的匹敵星戰的評價。
最後,在當日後在線上版或藍光重溫,也將回覆的是上文說的舊討論串。

鍵盤翻頁
左右