• 瀏覽: 54,001
  • 回覆: 532
  • 追帖: 3
+17
今日商場仲少人過平日,平日要排隊嘅店鋪,今日長假期可以直入,可以講香港飲食會越來越難做。一個潮流一旦形成,唔會短期內逆轉。對錯唔好講啦,香港飲食要生存就要轉變。節假日唔好再加二加三劏客啦,可以搞下假日七折大酬賓自救啦。

不如的廚練好基本功先,唔好甘多中央廚房野,將粵菜基本功練好傳統菜式做好貴少少都得,有功夫有脾氣既叫型格,無功夫又寸既叫衰格

連 4 日長假,預咗。

引用:
原帖由 好天氣001 於 2024-3-30 18:49 發表

今日商場仲少人過平日,平日要排隊嘅店鋪,今日長假期可以直入,可以講香港飲食會越來越難做。一個潮流一旦形成,唔會短期內逆轉。對錯唔好講啦,香港飲食要生存就要轉變。節假日唔好再加二加三劏客啦,可以搞下假日七折大酬賓自救啦。
昨日十二點三入去一間食肆,兩個阿姐正在踎響度唔知搞啲咩,舖內空無一人,見此情形,我即時窒住腳步,但阿姐又眼明手快,問:幾多位呀?我話,一位,我以為你未開舖唔敢入咋,阿姐話:有咩辦法喎,幾日假期……

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2024-3-30 19:38 發表

連 4 日長假,預咗。
以前假日,去飲茶食嘢,要一早搵先頭部隊去攞飛,霸位,分分鐘要個幾鐘頭先有位,而家……

其實唔係潮流
幾十年都已有北上

香港飲食反而幾十年都係咁,仲越做越剋人憎,乜限時45分鐘,最低消費XX起

某類人然後會回覆:仲唔搬上去住詞窮

引用:
原帖由 東方紅 於 2024-3-30 19:55 發表

昨日十二點三入去一間食肆,兩個阿姐正在踎響度唔知搞啲咩,舖內空無一人,見此情形,我即時窒住腳步,但阿姐又眼明手快,問:幾多位呀?我話,一位,我以為你未開舖唔敢入咋,阿姐話:有咩辦法喎,幾日假期……
有咩辦法喎,幾日假期

有幾多去了外國消費,都唔留港消費呢?

限時飲食呢啲趕客埸有人請食都唔去啦!

引用:
原帖由 cardreadermp3 於 2024-3-30 20:04 發表

其實唔係潮流
幾十年都已有北上

香港飲食反而幾十年都係咁,仲越做越剋人憎,乜限時45分鐘,最低消費XX起

某類人然後會回覆:仲唔搬上去住詞窮
其實係不進則退。
北上以前都有好多香港人睇唔起,但隨著國內經濟發展,不論食品質素,服務,裝修,擺設,食具都不斷在進步,創新,反觀我們就不斷退步,加錢,限時,最低消,至慘係食品質素越搞越差,食具大多污糟邋遢,擺設?冇二百蚊一個人以上你都唔好要求,唔整到碟邊全部都係汁你都算偷笑。

引用:
原帖由 宿花間@@ 於 2024-3-30 19:03 發表

不如的廚練好基本功先,唔好甘多中央廚房野,將粵菜基本功練好傳統菜式做好貴少少都得,有功夫有脾氣既叫型格,無功夫又寸既叫衰格
同意呀, 如果出品好, 貴少少都唔介意食 !

未死得住,再加垃圾徵費,再加多腳先

引用:
原帖由 好天氣001 於 2024-3-30 18:49 發表

失業減薪潮,果啲熱愛北上嘅仆街,最終回力鏢會害返自己,唔洗擔心架

北上消費,留港太貴......

出品差   服務差  份量少  收得貴   已經係香港品牌

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]