• 瀏覽: 7,699
  • 回覆: 30
  • 追帖: 1
其實衛已經由賣靚去到有戲啦

加油呀!吾好畀佢停!要更有深度嘅表現呀💪🏻


https://www.facebook.com/share/p ... jT/?mibextid=oFDknk

有片︱
入行16年
衛詩雅低潮不放棄
「曾經有段好長時間無人搵我拍戲,我好質疑自己」
初入行就擔正
「當時唔識諗,以為每個人入行就會做一次女主角」

️留言有link睇片

衛詩雅 (Michelle)2008年拍劇集《四葉草3之盛裝舞步愛作戰》,獲霍汶希(Mani)賞識,簽約英皇旗下,出道16年、拍了逾40部電影。今年,她終憑《 #不日成婚2》首度入圍 #金像獎 最佳女主角。

入行前,她曾銷售珠寶,亦做過模特兒、救生員等工作,未出道已拍過張敬軒多首MV。衛詩雅一踏足影圈,就夥拍洪卓立(Ken)演情侶,任《很想和你在一起》的女主角。一入行就做女一,她接受商台節目《星光背後》訪問時,坦言:「當時唔識諗,我以為每個人入行就會做一次女主角,而家諗返,先發現當時嘅機會好難得。」

戲中另一拍擋陳家樂當年未成名,經歷低潮,衛詩雅憶述:「當時宣傳《很想和你在一起》做好多訪問,公司安排我、阿Ken同家樂一齊做,嗰時家樂同我講佢好唔開心,佢覺得每次訪問都無咩人理佢,好少問佢嘢,但我唔為意,因為我啱啱入行唔識去留意呢啲細節,唔明白佢的心情。但經過咁多年後,我就明真係好難受,因為我都經歷過好多,係好難捱!」

她坦言入行後三、四年後,有時演回大配角,劇組茶水阿姐預備的水杯甚至沒有她名字時,才令她最感慨,「有段時間我都係低潮期,我會反問自己係咪演得好差,有段好長時間無人搵我拍戲,我會好質疑自己,但我又好鍾意演戲,所以我會主動爭取機會。」

原來最初Mani想她當歌手,曾安排她到名監製舒文的錄音室試音,她說:「我第一次入錄音室,要戴上耳機去聽自己唱歌,但我聽到自己唱歌就嘔啊!嗰陣係舒老闆幫我試音,我仲舉手同舒老闆講要去廁所嘔。佢仲以為我講笑,但我真係去咗廁所嘔。」

試音後Mani與衛詩雅討論發展方向,當時Mani話:「你做戲ok,你去拍戲啦,拍唔到戲先唱歌啦,所以之後大家對我唱歌無再任何希望。」

【只會跟圈外人拍拖】

16年來,衛詩雅跟不同圈中男神合作,但從來沒緋聞,她笑說:「我最大嘅緋聞就係無緋聞,最大新聞就係無新聞!其實我都唔知點解,我都好想製造啲緋聞出嚟。」

被問到有沒有跟對手試過戲假情真,「拍緊嘅時候係會有,但我好快好清晰,好快就會抽返個情緒出嚟。」她對圈中男神從沒有幻想,「呢行太多靚嘅人,可能我過濾咗靚個部份,所以唔會覺得特別吸引,唔會因為樣而吸引到我。」

她直言對洪卓立、陳家樂從未感興趣,「真係冇嗰種想試下嘅感覺,我同圈內人相處完全冇曖昧,本身我對圈內人已經唔係好感興趣。」她強調理想伴侶選擇,只會選圈外人,「一定要係圈外人,我唔想話題一樣,我想喺對方身上認識呢個世界,想知其他行業嘅嘢。」

娛壹



我懷疑佢係唔係les?
無job 但又可以買名貴包包?
會唔會背後有個有錢女人好朋友?
同當年馬賽咁?



有老細照顧


[隱藏]
引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2024-3-31 13:10 發表

其實衛已經由賣靚去到有戲啦

加油呀!吾好畀佢停!要更有深度嘅表現呀💪🏻


https://www.facebook.com/share/p/qB2tJ9NVeSF9c9jT/?mibextid=oFDknk ...
個個香港藝人都有試過俾人「冷藏」 架啦



2010年走去拍三級片囡囡,成套戲想露又唔肯露,唔知想點咁
王敏奕就醒得多了,搞掂左曾少,衣食無憂上一線



其實佢幾靚女。


詩雅真係幾慘,個人覺得佢同陳嘉樂襯d,但比另外一個又叫詩雅既女人搶了。
你話心底裡會幾難受?
一個咁可愛率真動人集於一身既女孩,點能受到事業同愛情兩失意既打擊



一生人, 有幾多個16年?


[隱藏]
化左個深色眼妝最近睇落老左好多,可能想成熟D,但真係唔岩佢
睇落後生好多人都想呀佢反其道而行,而家搞到怪怪地,上年都無咁樣

咁靚女話咁快就39歲,其實佢後生應該好多人追,游渡海泳著泳衣好多人話正
就算呢行比其他行業搵錢,一早搵個富二代唔好咩
湯唯就會諗起色戒,拍左16年佢完全無咩深既印象,就連連c雅喜愛夜蒲都深過佢



只要贏到金象影后, 乜都返晒黎.


得個樣嘅一個好例子


加油


咁靚女都紅唔起,想不通。


[隱藏]
佢幾好!係把聲豆沙少少


鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]