• 瀏覽: 3,322
  • 回覆: 67
  • 追帖: 1
最初養兩條,不停打死
睇資料話,唔可以養2條,最少3條至唔會不停打交

之後一次過養4條,外加2條鳳凰,初初ok, 見佢地都係玩下,無以前2條咁不停打,但係過左一段日子,結果d 接吻魚又打到死剩1條😫

有無高手可以賜教點至養到,我真係好鍾意接吻魚🙏🙏🙇🙇

試下餵飽佢,唔夠食物咪打死佢囉
我1日餵早晚的2餐

引用:
原帖由 全球華人的希望 於 2024-3-31 13:31 發表

試下餵飽佢,唔夠食物咪打死佢囉
我1日餵早晚的2餐
我都係1日餵兩餐呀,應該係夠食,因為次次都有剩

成日自己友打死自己友,對其他魚又無野好nice,而家剩低果條重好似比條細佢一倍既阿凡達蝦返轉頭😑

引用:
原帖由 littlebug123 於 2024-3-31 16:39 發表

我都係1日餵兩餐呀,應該係夠食,因為次次都有剩

成日自己友打死自己友,對其他魚又無野好nice,而家剩低果條重好似比條細佢一倍既阿凡達蝦返轉頭😑
其實換水果時唔係直接換水或隔夜水
要落水質安全穩定劑,ED落一蓋,
可以保護魚身魚旗唔爛
溝埋落D新水度換水時,
就可以保護你D魚,唔會用打鬥整傷
當然落1次換1次
時常做先有用
初初冇效的
我落左佢,換完水落硝化菌又係1蓋

你記住碧X水族,金魚街,藥水7號和12號
一枝水質安全穩定劑,一枝硝化菌
有大枝有細枝
用慣了,我記住佢

依間碧X水族,你當佢萬能
因為佢係養龜養爬蟲,變色龍果D鋪頭
咩都有
加埋養魚
所以好多範都OK的
FACEBOOK睇E間野,日日有新野,比你玩的
入新貨,所以OK的
其他鋪邊會放上FACEBOOK?
仲要時時有新野比你玩?
係依間有多間分店先做咁多

因為你冇用水質安全穩定劑,落隔夜水,
冇左層保護,咪打交打傷左囉
水唔係成日換的
我3日-5日換1次水
你有加ED唔會咁的

我個缸

我底係鋪火山石,微酸性個缸PH值
ED全部可以養埋一起

鋪底石有咩好處?
好處就係你過瀘棉唔會吸到屎,
會超乾淨塊白棉
所以D水咁清

你見我養好多魚仔的,
套缸,仲要5日先換1次水
係WORK的

唔識玩就以為套缸唔可以頂到咁耐,
識玩一定鋪底石的

熱烈慶祝染爺回歸 , 真係水版魚友之福

引用:
原帖由 野性可愛的異型 於 2024-3-31 18:27 發表

熱烈慶祝染爺回歸 , 真係水版魚友之福

都冇幫到D咩,BASIC野
差唔多玩幾年的慢慢會識
依家D年輕人,D藥水識睇英文
我只係識睇漢字,所以唔專業了

引用:
原帖由 全球華人的希望 於 2024-3-31 18:00 發表

其實換水果時唔係直接換水或隔夜水
要落水質安全穩定劑,ED落一蓋,
可以保護魚身魚旗唔爛
溝埋落D新水度換水時,
就可以保護你D魚,唔會用打鬥整傷
當然落1次換1次
時常做先有用
初初冇效的
我落左佢,換完水落硝化菌又係1蓋

你記住碧X水族,金魚街,藥水7號和12號
一枝水質安全穩定劑,一枝硝化菌
有大枝有細枝
用慣了,我記住佢
收到🙏多謝指教🙇

引用:
原帖由 全球華人的希望 於 2024-3-31 18:11 發表

因為你冇用水質安全穩定劑,落隔夜水,
冇左層保護,咪打交打傷左囉
水唔係成日換的
我3日-5日換1次水
你有加ED唔會咁的

我個缸
我無加任何野,水就大約1星期一換次

ching, 水質穩定,即係硝化細菌果d?

引用:
原帖由 littlebug123 於 2024-3-31 18:40 發表

7號係水質安全穩定劑,新水水喉水放落個桶
換水時+係個桶度
拿野裝住D水放落魚缸
[係可以,將魚的打鬥,表面傷痕,降低]
係好有用的藥水,唔係硝化菌

12號係硝化菌
養魚會買E 2枝野

引用:
原帖由 littlebug123 於 2024-3-31 18:40 發表

我過瀘會有活性炭的,
因為換水可能會有阿摩尼亞,ED係毒藥
會整死D魚
活性炭係可以化解阿摩尼亞,變為可養殖的水
所以都係好有用的野

不過要1個月換1次活性炭

引用:

你一星期!中阿摩尼亞毒囉D魚,所以打死左
D魚有魚便,會有毒素,D毒素會整暈條魚
所以就打傷左,唔能夠太長時間換水的
中毒死你D魚

引用:
原帖由 全球華人的希望 於 2024-3-31 18:49 發表

7號係水質安全穩定劑,新水水喉水放落個桶
換水時+係個桶度
拿野裝住D水放落魚缸
[係可以,將魚的打鬥,表面傷痕,降低]
係好有用的藥水,唔係硝化菌

12號係硝化菌
養魚會買E 2枝野
明白
想多問一句,如果換水,我係有養水2日,如果用7號,我可以直接用水喉水,唔洗養水嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]